Čaj od belog sleza – upotreba i recept

Verovatno su i vama mame ili bake u detinjstvu davale sirupe od belog sleza kada ste kašljali i kada vas je bolelo grlo. Beli slez je biljka koja se deci može davati još u najranijem dobu, jer je izuzetno zdrav i bezbedan čak i za bebe.

Danas će naša tema biti čaj od belog sleza, koji je prepun lekovitih svojstava i koji može da pomogne u sprečavanju i lečenju raznih zdravstvenih tegoba.

Pre nego što vam otkrijemo na koje sve načine čaj od belog sleza može da doprinese našem zdravlju, reći ćemo vam ukratko šta je to beli slez i po čemu je ova biljka poznata.

Šta je beli slez?

Beli slez je višegodišnja biljka iz porodice slezova, a naziv ove biljke vodi poreklo od reči althein.

U pitanju je grčka reč koja ima značenje ,,lečiti“, tako da već sam naziv ove biljke govori o njenim lekovitim svojstvima.

Kada je poreklo belog sleza u pitanju, ova biljka je poreklom iz Evrope, ali se danas uzgaja takođe u većini drugih delova sveta.

Beli slez uspeva na vlažnom zemljištu, pa se uglavnom može naći u blizini reka, jezera ili močvara. Ovu biljku možete naći i na našim prostorima, a najviše ga ima leti.

U pitanju je uspravna biljka koja može da bude visoka oko 2 metra. Listovi belog sleza su u obliku trougla, a na njima se mogu uočiti sjajne dlačice.

Cvetovi ove biljke su uglavnom belo-ružičasti, pa ćete ih lako prepoznati ako krenete u potragu za belim slezom.

Beli slez se može koristiti na različite načine – u vidu sirupa za decu i odrasle, kao sirup za iskašljavanje, u vidu kapi za nos, u vidu lekovitog čaja itd.

Najlekovitiji delovi belog sleza su njen koren, listovi i cvetovi.

Koren ove biljke je bogat pektinom, skrobom, ugljenim hidratima, vitaminom C i drugim korisnim sastojcima, dok cvetovi i listovi belog sleza imaju visok nivo eteričnih ulja, sluzi, kumarina itd.

U nastavku ćemo vam reći neke od osnovnih zdravstvenih prednosti čaja od belog sleza.

Zdravstvene prednosti čaja od belog sleza

Nema sumnje da je čaj od belog sleza jedan od najlekovitijih biljnih čajeva koji postoje. On može da pomogne da se spreče ili smanje mnogi zdravstveni problemi.

Umiruje kašalj. Jedna od najznačajnijih zdravstvenih koristi belog sleza jeste što je jako dobar za kašalj, pa se osim sirupa, i čaj od belog sleza koristi u te svrhe.

Beli slez deluje tako što može da podstakne iskašljavanje, odnosno jako je dobar za šlajm.

Ako redovno budete konzumirali sirup ili čaj od belog sleza dok kašljete, oni će vam sigurno pomoći da izbacite šlajm iz organizma.

Osim što pomaže kod iskašljavanja, beli slez može da bude koristan i kod suvog kašlja, naročito kada su deca u pitanju.

Ovaj čaj će umanjiti nadraživanje disajnih organa i na taj način će doprineti boljem funkcionisanju disajnih puteva i umanjiće kašalj.

Takođe, čaj od belog sleza može da pomogne i kod lečenja astme i bronhitisa. Zahvaljujući velikoj količini sluzi koju sadrži, ovaj čaj umanjuje upale u ždrelu i u organima za disanje.

Sve u svemu, možemo zaključiti da je čaj od belog sleza jedan od najboljih prirodnih lekova za kašalj i za bilo kakve druge tegobe u disajnim organima.

Pomaže kod prehlade. Čaj od belog sleza je odličan lek tokom hladnih zimskih dana kada je uglavnom sezona prehlada.

Ako budete redovno konzumirali ovaj biljni čaj, vaši disajni organi će biti zdravi i vaš celokupni imunitet biće bolji.

Reguliše varenje. Jedna od najznačajnijih koristi koje čaj od belog sleza ima za naše zdravlje je to što reguliše varenje.

Ovaj čaj ima blagotvorni efekat na sistem organa za varenje, tako da uspešno može rešiti probleme sa zatvorom, ali i sa dijarejom.

Osim toga, čaj od belog sleza se pokazao kao veoma efikasan u slučaju upale debelog creva.

Poboljšava imunitet. Čaj od belog sleza sadrži antioksidanse i pomaže da se podigne imunitet. Ako budete redovno pili čaj od belog sleza, vaš imunitet će biti jači, a vaše celokupno stanje organizma dosta bolje.

Ubrzava metabolizam. Dokazano je da se redovnim konzumiranjem čaja od belog sleza ubrzava metabolizam, pa samim tim ovaj čaj se dosta koristi i za mršavljenje.

Pomaže kod mršavljenja. Osim što ubrzava metabolizam, čaj od belog sleza može i da umanji apetit, ali i da ubrza sagorevanje masnih naslaga u organizmu, tako da je njegova uloga u mršavljenju veoma značajna.

Ako imate višak kilograma, preporučujemo da uvedete čaj od belog sleza u vašu dnevnu rutinu.

Leči mokraćne infekcije. Ako imate infekcije ili bilo kakve probleme u urinarnom traktu, preporučujemo da probate čaj od belog sleza koji će vam sigurno dosta pomoći.

Zahvaljujući svojim antiupalnim svojstvima, ovaj čaj će pomoći da izlečite upalu bešike, a sprečiće i pojavu kamena u bubregu.

Detoksikuje organizam. Dokazano je da čaj od belog sleza može da pomogne i u detoksikaciji organizma, a u tom slučaju je najbolje da beli slez kombinujete sa još nekim biljkama, poput sene ili matičnjaka.

Ako budete redovno pili ovu čajnu mešavinu, uspećete da izbacite toksine, a i da se oslobodite suvišne vode iz organizma.

Pomaže kod upala. Čaj od belog sleza je veoma efikasan u borbi protiv raznih upala i tada se koristi u vidu obloga.

Naime, ako vam je neko mesto na telu upaljeno, potrebno je samo da krpu natopite čajem od belog sleza i da je stavite na bolno i upaljeno mesto.

Čaj od belog sleza ima antiupalno dejstvo i može da bude veoma efikasan kada se koristi u ove svrhe.

Neguje kožu. Možda niste znali, ali čaj od belog sleza ima blagotvorno dejstvo i na kožu, jer je čini mekšom i sjajnijom.

Dokazano je i da se redovnom konzumacijom ovog blagotvornog napitka može sprečiti pojava akni.

O tome koliko je čaj od belog sleza dobar za kožu svedoči i činjenica da se beli slez dosta koristi u kozmetičkim tretmanima, a takođe i mnogi kozmetički preparati sadrže beli slez.

Mogli ste da vidite koje su to zdravstvene koristi čaja od belog sleza, a važno je da znate da se on pravi kako od korena ove biljke, tako i od njegovih listova i cvetova.

Koren belog sleza je ujedno njegov najlekovitiji deo, pa ne čudi što se baš on najčešće koristi za pripremu čaja.

Sada ćete videti kako izgleda priprema čaja od belog sleza, odnosno predstavićemo vam nekoliko recepata koji vam mogu pomoći da veoma jednostavno i brzo napravite svoj lekoviti napitak.

Recepti za čaj od belog sleza

Recept 1 (Čaj od korena belog sleza)

Sastojci:

1 kašika korena belog sleza

200 ml vode

malo meda

Način pripreme: Čaj od belog sleza se pravi veoma lako. Potrebno je da pripremite koren belog sleza i da ga iseckate na komadiće.

Da biste napravili jednu šolju čaja potrebna vam je jedna kašika korena belog sleza. Dakle, iseckajte taj koren, a vodu prokuvajte i obavezno ohladite.

U šolju stavite koren belog sleza koji ste iseckali i prelijte ga tom prokuvanom i ohlađenom vodom, jer koren belog sleza se nikada ne sme prelivati vrelom vodom.

Ostavite da tako stoji oko pola sata-sat i povremeno promešajte čaj.

Na kraju ga procedite i po želji dodajte malo meda, kako bi ukus čaja bio bolji. Beli slez sam po sebi može biti gorak, tako da će med upotpuniti ukus vašeg čaja.

Recept 2 (Čaj od listova belog sleza)

Sastojci:

2 kašičice listova belog sleza

200 ml vode

Način pripreme: Da biste napravili čaj od listova belog sleza, najpre pripremite nekoliko listova ove biljke i iseckajte ih na sitne delove.

Možete izabrati kako sveže tako i suve listove belog sleza. Stavite tako iseckane listove u šolju i prelijte ih sa 200 ml vrele vode koju ste prokuvali.

Preklopite šolju na 10-15 minuta, a nakon toga procedite čaj. Ukoliko ste ljubitelj slađih čajeva, možete dodati malo šećera.

Recept 3 (Čaj od belog sleza sa matičnjakom i senom)

Sastojci:

25 g cvetova belog sleza

15 g listova matičnjaka

20 g listova sene

2.5 dl vode

Način pripreme: Napravite mešavinu od biljaka koje smo vam napisali i stavite u šolju ovu mešavinu. Prokuvajte vodu i nalijte je u šolju.

Poklopite čaj i ostavite ga da stoji 15-20 minuta, a nakon toga ga procedite.

Ovako pripremljen čaj od belog sleza sa kombinacijom matičnjaka i sene je idealan da se izbace suvišna voda i toksini iz organizma.

Preporučuje se da se ovaj čaj pije 3 puta u toku dana, a najbolje je da ga konzumrate 30 minuta pre svakog obroka.

Recept 4 (Čaj od belog sleza sa sladićem i ljubičicom)

Sastojci:

50 g korena belog sleza

10 g korena ljubičice

30 g korena sladića

40 g listova podbela

5 dl vode

Način pripreme: Pomešajte sve navedene biljke i stavite 3 kašike te mešavine u veći lončić ili bokal, pošto se kuva više vode. Prokuvajte vodu, ohladite je i nalijte je preko mešavine koju ste stavili u sud.

Kao što smo već rekli, koren belog sleza se može prelivati samo ohlađenom, a nikako vrelom vodom.

Čak i ako je mešavina čajeva u pitanju, uvek prvo ohladite prokuvanu vodu pa je tek onda sipajte preko čajne mešavine koja sadrži koren belog sleza.

Poklopite čaj i ostavite da stoji oko 3h. Ovako spremljen čaj od belog sleza možete konzumirati tokom celog dana u manjim količinama.

On se pokazao kao veoma efikasan kod upale grla, pa se preporučuje ne samo da ga pijete, već i da ga grguljate u ustima.

Recept 5 (Čaj od belog sleza sa sladićem i sokom od limuna)

Sastojci:

2 kašike korena belog sleza

1 kašika korena sladića

2 kašike meda

2 kašike limunovog soka

3 šoljice vode

Način pripreme: Da biste napravili ovaj čaj najpre uzmite koren belog sleza i stavite ga u teglu. Nalijte jednu šoljicu hladne vode preko belog sleza i poklopite teglu. Držite teglu u frižideru nekoliko sati ili tokom cele noći.

Uzmite šerpu i stavite u nju koren sladića, pa ga prelijte sa 2 šoljice vode. Stavite šerpu na šporet i ostavite da vri 10-15 minuta.

Procedite čaj, pa u njega stavite 2 kašike meda, limunov sok i beli slez koji ste držali u frižideru. Promešajte sve zajedno i vaš čaj je gotov.

Ovaj čaj od belog sleza se drži u frižideru i može da se pije u toku cele nedelje. Kada odlučite da ga konzumirate potrebno je da ga zagrejete, jer je najbolje da se pije topao.

Ovaj čaj je takođe odličan kod upale grla.

Kada je u pitanju upotreba ovako pripremljenog čaja od belog sleza, odrasli mogu piti po 3 male šolje u toku dana, dok je za decu preporučljivo da ga piju dva puta dnevno.

Ovu mešavinu ipak ne bi trebalo davati deci mlađoj od 3 godine.

Upotreba čaja od belog sleza

Kao što ste mogli videti, čaj od belog sleza se kuva veoma brzo i lako.

Ukoliko se odlučite za čaj od korena belog sleza, najvažnije je da ga ne kuvate u vreloj vodi, već da ga uvek prelijete ohlađenom vodom, kao što smo naveli u receptima.

Naime, koren belog sleza u sebi ima sastojke koji ne smeju da se kuvaju, tako da je dozvoljeno samo preliti koren hladnom vodom koju ste prethodno prokuvali.

To je veoma važno ukoliko odlučite da spremite čaj od korena belog sleza.

Ukoliko ipak za čaj ne koristite koren nego listove ili cvetove belog sleza, onda je priprema sasvim drugačija i možete slobodno čaj prelivati vrelom prokuvanom vodom.

Kao i svi biljni čajevi, i ovaj čaj se pije tri puta u toku dana, a dovoljno je piti po jednu šolju čaja, osim ukoliko vam lekar ne odredi drugačije.

Čaj od belog sleza se može kupiti u prodavnicama zdrave hrane, u apotekama i u supermarketima. Njegova cena je prihvatljiva i ne razlikuje se puno od cene drugih biljnih čajeva.

Iako je čaj od belog sleza veoma zdrav, ipak treba biti oprezan pri njegovom konzumiranju. U nastavku ćemo vam reći nešto više o neželjenim efektima ovog čaja.

Neželjeni efekti čaja od belog sleza

Kao i sa svim biljnim čajevima, i sa čajem od belog sleza se preporučuje oprez, iako neki veći neželjeni efekti nisu zabeleženi.

Kao što smo već rekli, čaj od belog sleza je bezbedan i za bebe, tako da ga već par dana nakon rođenja možete dati bebi. Ovo je jedan od retkih čajeva koji su u potpunosti bezbedni za odojčad.

Osim toga, čaj od belog sleza je bezbedan i u trudnoći, pa se često prepisuje trudnicama koje pate od kašlja ili koje su prehlađene.

Ne postoji bolji prirodni lek u ovom slučaju od sirupa ili čaja od belog sleza.

Ipak, najbolje je da se prvo posavetujete sa svojim ginekologom pre nego što počnete da uzimate bilo kakav biljni proizvod. Isto važi i za dojilje.

Iako je beli slez u većini slučajeva bezbedan, važno je da obratite pažnju i na druge sastojke u čaju, ukoliko se odlučite za neku čajnu mešavinu.

Na primer, ako konzumirate čaj od belog sleza sa sladićem, onda je važno znati da trudnice i dojilje ne bi trebalo da ga piju, jer sladić može da izazove kontrakcije materice i druge neželjene efekte.

Kada su neželjeni efekti čaja od belog sleza u pitanju, on nije preporučljiv osobama koje pate od dijabetesa, kao ni osobama sa bolesnom jetrom.

Osim toga, veoma je važno da čaj pijete u dozama koje su dozvoljene i da ne preterujete. Ukoliko ovaj čaj pijete u preteranim količinama, on može izazvati alergije, mučninu i druge kontraindikacije.

Nadamo se da vam je ovaj tekst pomogao da vidite koliko je čaj od belog sleza zdrav i koliko može biti blagotvoran za vaš organizam.

Videli ste koje su zdravstvene prednosti čaja od belog sleza i kako se on konzumira.

Osim toga, dali smo vam neke recepte uz pomoć kojih ćete brzo i lako napraviti ovaj lekoviti čaj.

Related Posts