Čaj od bokvice – upotreba i recept

Bokvica je ‘travka’ koju često viđamo u raznim sredinama, od udaljenih livada pa sve do travnatih površina u gradskom okruženju.

Mnogi je smatraju običnim korovom, ne znajući za brojne prednosti koje ova biljka ima za naše zdravlje.

Naoko ne preterano upadljiva, bokvica obiluje korisnim nutrijentima i koristi se u biljnoj i narodnoj medicini.

Savremene naučne studije takođe sve više pažnje posvećuju lekovitom bilju, ispitujući njihove potencijale za primenu u lečenju i prevenciji raznih stanja i oboljenja.

Bokvice pripadaju porodici Plantaginaceae i ima ih preko dve stotine i pedeset vrsta.

Nama su najpoznatije i za naše zdravlje najkorisnije dve: takozvana muška i ženska bokvica.

Njima se može dodati i takozvana mala bokvice.

U pitanju su vrste Plantago major – velika, širokolisna ili ženska bokvica, Plantago lanceolata – muška, uskolisna bokvica, Plantago minor – mala bokvica.

Sve tri se koriste se tradicionalno koriste u pripremi preparata narodne medicine; svojom širokom primenom ipak se izdvaja velika bokvica.

Bokvica – osnovne osobine i karakteristike

Bokvice nisu upadljiva biljka i rastu gotovo svuda oko nas. Mogu se videti na livadama, po pašnjacima i oranicama, u dvorištima i baštama, pokraj ograda, pored puteva, staza i drugde.

To je nisko rastinje, čiji listovi rastu u vidu rozete i mogu biti različitih oblika, u zavisnosti od vrste bokvice. Bokvice mogu da budu i jednogodišnje i višegodišnje.

Listovi bokvica su raznoliki, od okruglastih, odnosno jajastih sa dugačkim peteljkama, do dugih, vitkih listova na kraćim stabljikama.

Cvetovi bokvice rastu gusto, kao cvasti. Bokvice se razmnožavaju semenima koje pušta klice u jesen i proleće, a biljka cveta u zrelo leto, od jula, pa sve do oktobarske jeseni.

Bokvica se narodski naziva različitim imenima, među kojima su i trputac, žilovlak, paskavica, končula, bukvica i konjska rebra.

U narodnoj medicini, za pripremu čaja i drugih lekovitih preparata koristi se mahom velika bokvica, ali i uskolisna bokvica. Kupovni prirodni čaj od bokvice obično sadrži obe biljke.

Sve bokvice koje rastu kod nas su dobre i mogu biti lekovite, a u ovim krajevima raste oko dvadesetak vrsta bokvica.

Brojni istorijski i etnografski  izvori, predanja i podaci svedoče o prisustvu bokvice u blizini ljudskih nasilja i raznolikom shvatanju njenih osobina i mogućih potencijala za upotrebu u lekovite svrhe.

Zanimljivosti o bokvici

Tako se, na primer, veruje da je bokvicu na evropsko tlo doneo ni manje ni više nego sam Aleksandar Veliki, Aleksandar makedonski, u davnom četvrtom veku pre nove ere.

Interesantno je da se bokvica od davnina vezivala za hrišćansku kulturu i smatrala se njenim simbolom. Saksonska plemena su bokvicu smatrala svetom biljkom.

Stari Kinezi i Grci, za koje znamo da su veoma ozbiljno pristupali medicini i veoma predano tragali za raznim načinima kako da čovekov život učine ugodnijim, a telo, um i duh zdravim, veoma su cenili list bokvice i od davnina su je koristili u svrhu lečenja.

Srednjevekovni izvori sačuvali su nam recepte u kojima se bokvica posebno vrednuje kao lekovita biljka i uzima kao lek kod 24 vrste oboljenja. Pojedini narodi su joj pripisivali svojstvo afrodizijaka!

Nisu svi jednako vrednovali bokvicu, a pojedini narodi su je smatrali sasvim nepotrebnom i neuglednom biljkom, gledajući na nju kao običan korov, koji ničemu ne služi.

Mnogi i danas ne znaju koliko je bokvica dragocena biljka i koliki je njen lekoviti potencijal, kao ni da se od nje mogu pripremati čajevi, obloge, sirupi i drugo.

Bokvica je izvorno biljka sa azijskog kontinenta, ali je danas gotovo univerzalna; da li zahvaljujući slavnom Aleksandru ili ne, ali bokvicu danas možemo naći širom sveta.

Osim što se upotrebljava kao lekovita biljka, bokvica može da se konzumira i sveža, slično kao i maslačak, kao sveža salata ili kao sastojak za neka jela.

Lekovitost lista bokvice

Svi delovi bokvice imaju lekoviti potencijal, listovi, korenje i seme.  Ova biljka sadrži mnoge korisne materije, kao što su pektin, tanini, gorkaste materije, alantoin, vitamine (najviše vitamin C).

Smatra se gotovo univerzalnim lekom za najrazličitija stanja i oboljenja kod ljudi.

Ima antiinflamatorno i antiseptičko svojstvo, te se upotrebljava kao svež list i kao čaj za obloge i rane.

Odličan je saveznik kod oboljenja digestivnog trakta, posebno želudačnih tegoba i bolesti dvanaestopalačnog creva.

Bokvica podstiče iskašljavanje, ublažava simptome oboljenja disajnih puteva, deluje kao pročistač krvnih sudova i krvi i uopšteno ima detoks efekat na ceo ljudski organizam.

Sveži listovi bokvice se odavno koriste u narodnom lečenju, za tretiranje mesta uboda insekata, opekotina i rana. Sveži, dobro oprani listovi se sasvim izgnječe i njima se pokriva povređeno ili oštećeno mesto na koži.

Ponegde se svež list zagreje iznad vatre i onda se njime previje rana. Bokvica podstiče oporavak kože, umanjuje upalu, sprečava infekcije, te tako tretirane rane brže zarastaju.

Takođe, na rane i ubode se može nakapati sok iz sveže ubrane bokvice. Bokvica je korisna i za oporavak unutrašnjih tkiva, za umirenje i isceljivanje sluzokože, alantoin iz bokvice podstiče obnovu ćelija.

Od listova bokvice se pripremaju i obloge za noge, koje mogu olakšati težinu u nogama posle mnogo stajanja, napornog rada i hodanja.

Plantago major – Ženska bokvica, odnosno Plantago major, više se koristi u narodnoj medicini nego muška. To je biljka koja raste pri tlu i čiji su listovi, raspoređeni u rozetu, široki i elipsoidni.

Ova biljčica sadrži dobru količinu kalcijuma, vitamina A i C, zbog čega je odličan saveznik imuniteta. Ženska bokvica ima i antialergijsko, antiupalno delovanje.

Čaj od ove biljke se upotrebljava i za konzumaciju i za ispiranje usne duplje, jer ima posebno blagotvorno dejstvo na sluzokožu, neguje desni, ubrzava proces zaceljivanja ranicama u ustima i slično.

Čaj od ove biljke može da bude i dobar saveznik za regulaciju nivoa šećera u krvi; može da snizi šećer.

Plantago lanceolata – Muška bokvica je većih dimenzija nego ’velika’ ženska bokvica, ali su njeni listovi izduženi i dugi.

Ona takođe sadrži visoku koncentraciju korisnih nutrijenata koje možemo naći u ženskoj bokvici; pre svega obiluje vitaminima.

Dok se u slučaju ženske bokvice najviše upotrebljava list, kod ove vrste se najpre koriste seme i koren.

Čaj od bokvice – uputstvo za pripremu

Blagotvorni efekte bokvice možemo iskusiti konzumacijom čaja od bokvice, koji možete pripremati sami.

U specijalizovanim radnjama za prodaju lekovitog bilja, odnosno preparata od lekovitog bilja, poput tinktura, sirupa i čajeva, možete nabaviti i gotovu mešavinu čaja od bokvice, koju je potrebno jedino skuvati.

Kupovni čaj se lako priprema. Jedna supena kašika suvog čaja dovoljna je za jednu šolju od oko 2 dl. Čaj prelijte kipućom vodom i pustite da odstoji jedno dvadesetak minuta, kako bi otpustio sve korisne sastojke. Čaj od bokvice se može piti u velikim količinama, nije potrebno posebno ograničenje.

Čaj od bokvice možete da pripremite sasvim samostalno, od bokvice koju ste sami ubrali i namenili za čaj. Oba tipa bokvice, žensku i mušku, nije teško pronaći, budući da raste praktično svuda.

Ukoliko imate baštu ili dvorište,vrlo je verovatno da ćete je i tamo pronaći, čak i ako je niste sami posadili. Bokvica raste i u urbanoj sredini, ali budite obazrivi prilikom odabira.

Nije preporučljivo da bokvicu namenjenu za konzumaciju berete pokraj puta, u gradu ili na selu, već je bolje da potražite onu sa livada i pašnjaka, ili iz bašte.

Kada ste nabrali bokvicu, listove operite, odstranite velike peteljke, ali ostavite mali deo. Listove potom treba raširiti, u tankom sloju, nikako na gomili, i ostaviti da se suše.

Sušenje se može obaviti na senovitom, ali dobro provetrenom mestu, a može i na temperaturama između 50 i 60 stepeni.

Takođe, listove bokvice možete jednostavno sušiti na suncu. Ovako osušen list nema nikakav poseban miris, a ukus mu je gorkast.

Osušeni listovi, ako ih dobro skladištite, mogu potrajati čak dve godine. Koren se takođe može sušiti, iskopan i očišćen, nanizan na konac.

Dobar savet je da se bokvice sakupljaju i suše krajem leta, kako bi se sakupile zimske zalihe, te da u lekovitom čaju možete uživati i tokom hladnih meseci; čaj od bokvice je jako dobar kod respiratornih infekcija čestih u zimskim mesecima.

U toku letnjih meseci bokvice ima puno, tako da se preporučuje i čaj skuvan od svežih listova.

Čaj od bokvice – prednosti za zdravlje i primena

Čaj od bokvice se smatra posebno dobrim za pluća i za kašalj.

Ukoliko često patite od respiratornih tegoba, čaj od bokvice može ublažiti njihove simptome, a uz to neguje sluzokožu, koja često biva iritirana ovakvom vrstom zdravstvenih problema.

Čaj od bokvice može biti dobar prirodni saveznik kod astme i bronhitisa.

Ovaj lekoviti napitak je odličan kod suvog i produktivnog kašlja.

Neguje iritirana područja, a zahvaljujući svom sastavu, pomaže da se razbije gusti sekret koji se sakuplja u plućima i disajnom aparatu uopšte.

Izuzetno blagotvorno deluje na pluća, te može biti jako dobra kod svih plućnih tegoba.

Osim što podstiče izlučivanje sekreta i pomaže da se iritirana tkiva iscele brže i efikasnije, čaj od bokvice ima blago antiupalno svojstvo i može umanjiti bolove koji se javljaju kod osoba koje prekomerno kašlju, usled nekog određenog zdravstvenog stanja.

Čaj od bokvice je dobar i za decu, koja često pate upravo od kašlja i respiratornih infekcija; savetuje se da doza treba da bude manja – jedna kafena kašičica čaja na jednu šolju.

Preporučuje se da deca konzumiraju dve šolje tako pripremljenog čaja na dan, ukoliko pate od problema sa disajnim putevima.

Čaj od bokvice je generalno bezbedan za bebe, ali se uvek posavetujte sa Vašim lekarom ukoliko razmišljate o tome da date bebi bilo koji biljni čaj, uključujući i čaj od bokvice, koji se uopšteno smatra blagotvornim.

Čaj od bokvice protiv pušenja

Čaj od bokvice, poznat po svom blagotvornom delovanju na pluća, može da pomogne čak i u procesu odvikavanja od pušenja.

Interesantno je da određene biljke, to jest, određeni biljni čajevi, kada se konzumiraju na preporučen način postepeno kod pušača izazivaju odbojnost prema duvanu i cigaretama.

Ovi čajevi se pripremaju na sličan način, a priprema se razlikuje od uobičajenog načina kuvanja čaja za druge potrebe.

Mala količina suvog čaja, tek prstohvat bokvice, prelije se sa 500 ml provrele vode i tečnost se ostavi da odstoji poklopljena skoro dva sata.

Nakon toga je čaj spreman za konzumaciju. Ova količina se ispija u toku jednog dana, tokom tri meseca.

Čaj od bokvice za zdravu kožu lica

Bokvica se upotrebljava za pripremu raznih preparata: kapi, sirupa, pa i krema za negu kože.

Za negovanje kože se koriste i sveži listovi bokvice; kao što blagotvorno deluju kod oštećenja kože usled rana, opekotina i uboda, tako mogu pomoći i u rešavanju problema sa aknama i bubuljicama.

Mogu je koristiti i deca i mladi.

List bokvice treba oprati, usitniti (možete koristiti secko ili blender) i koristiti kao masku za lice. Maska se drži na licu oko dvadeset minuta, posle čega se koža temeljno ispere.

Za ublažavanje tegoba sa problematičnom kožom može da se koristi i čaj od bokvice, uz pomoć obloga, pripremljen na sledeći način.

Za pripremu čaja koristite razmeru 1 prema 3 bokvice u odnosu na vodu. Bokvicu ubacite u ključalu vodu i ostavite da odstoji.

Kada se dovoljno ohladi, ovim čajem natopite gazu koju ćete staviti na lice i držati oko dvadeset minuta, kao i masku.

Ovaj postupak možete ponavljati svakodnevno. Nakon tretmana, dovoljno je umiti lice svežom vodom.

Related Posts