Čaj od bosiljka – upotreba i recept

Bosiljak, Ocimum basilicum, zeljasta je biljka iz porodice Lamiaceae.

Potiče za azijskog kontinenta, iz Indije, ali je danas rasprostranjen širom Mediterana, dobro poznat i naširoko upotrebljavan u celom svetu, pre svega u kulinarstvu, kao osvježavajući, karakterističan aromatičan mediteranski začin.

U različitim krajevima je poznat pod raznim imenima.

Bosiljak se još naziva i bašelak, bosiok, marjanec, murtila i drugo.

Latinski naziv ove biljke puno govori o njenom aristokratskom, ‘carskom’ statusu u biljnom svetu.

Izveden je iz termina basileus, odnosno vasilevs, titule vizantijskih careva.

Romejski carevi su svakako voleli bosiljak; ovo je bila izuzetno cenjena biljka u njihovim vrtovima.

Bosiljak – biljka Svetog Duha

Carska biljka, bosiljak ima snažnu simboliku u hrišćanskom svetu i vezuje se za blagodati Svetoga Duha. Prema predanju, bosiljak je ponikao na Golgoti, posle Raspeća.

Hrišćani veruju da bosiljak u vodi za krštenje može da zaštiti od nazeba, bez obzira na uslove u kojima se krštenje vrši.

I u drugim religijskim pravcima bosiljak se smatra božanskom biljkom, sa velikim duhovnim svojstvima.

O bosiljku saznajemo još iz zapisa Starog Egipta. Među Indijcima je bio veoma cenjen i smatrao se simbolom dobrodošlice, dok su ga Stari Rimljani vezivali za pojmove ljubavi i vernosti.

Slično kao i za neke druge biljke, veruje se da ga je u Grčku doneo Aleksandar Veliki. Prema nekim podacima, u Evropi se raširio tek tokom zrelog srednjeg veka.

U naše krajeve, bosiljak je stigao tokom dvanaestog veka; doneli su ga hodočasnici iz istočnih zemalja.

Od srednjevekovnih dana, bosiljak je cenjena biljka u našem narodu; koristi se kao začin, ali i lekovito ulje i čaj. Danas se gaji u čitavom svetu. Svetski izvoznici bosiljka su Maroko, Egipat, Francuska i Italija.

Holandija je jedan od velikih uzgajivača bosiljka, dok se na američkom kontinentu ova biljka najviše gaji u Kaliforniji.

Bosiljak možete uzgajati i sami i tako zadovoljiti potrebe vašeg domaćinstva za ovom dragocenom, kraljevskom i izuzetno blagotvornom biljkom.

U nastavku govorimo o uzgajanju bosiljka, o njegovim lekovitim svojstvima i čajevima koji se spremaju od ove biljke.

Gajenje bosiljka – načini i postupak

Bosiljak se uzgaja u našoj zemlji, za potrebe proizvodnje na oko pedeset hektara zemljišta; u svetu, bosiljak se gaji i na površinama do čak pet hiljada hektara.

Bosiljak se gaji i u kućnim uslovima, u saksijama, ukoliko želite da uvek imate pri ruci malo ovog aromatičnog i lekovitog začinskog bilja. Mnogi se odlučuju da sami uzgajaju začinske biljke u saksijama u svom domu.

Ova biljka se može uzgajati u plasteniku, ali i na otvorenoj površini. Kada je reč o gajenju u plasteniku, bosiljak se sadi u saksije i kontejnere.

Bosiljak je osetljiv za sadnju, mora se odabrati vrlo kvalitetno, čisto zemljište, to jest supstrat, dobro ispitan i očišćen. Kada je reč o PH vrednosti, za uzgoj bosiljka se preporučuje treset PH vrednosti 6.

Podrazumeva se da odaberete što kvalitetnije i zdravije seme, iz proverenih uslova.

Bosiljak ne podnosi hladnoću, za pravilan rast i razvoj mu je neophodna velika količina svetlosti i toplote. Mnogi odlučuju da bosiljak gaje na svojoj terasi, u saksiji.

Bosiljak je jednogodišnja biljka, u kojoj na ovaj način možete uživati u svom domu, tokom cele godine, osim tokom zime.

Gajenje bosiljka na terasi – Ukoliko želite da gajite bosiljak na terasi ili prozoru, biće vam potreban humus, zemlja, sadnica biljke i saksija.

Uzgoj nije komplikovan, ali treba voditi računa o sledećem. Saksija treba da se nalazi na dobro osunčanom mestu, tako da biljka bar tokom pet časova dnevno prima sunčeve zrake. Ne treba da stoji na promaji.

Ako ne možete da obezbedite dovoljno prirodne svetlosti bosiljku, možete upotrebiti fluorescentne svetiljke koje ćete postaviti na oko pola metra nad samom biljkom.

Ako koristite samo veštačko svetlo ovog tipa, bosiljak treba da mu bude izložen duplo više vremena, deset sati tokom dana. Nemojte ga zalivati sasvim hladnom vodom.

Bosiljak jako loše podnosi hladnu temperaturu uopšte, uključujući i vodu za zalivanje. Inače zahteva dosta vode, budući da mu koren ne prodire previše duboko u zemlju. Zbog toga je važno da sadnicu biljke premestite u dvaput veću saksiju u kojoj ćete gajiti bosiljak. Drenaža zemlje je neophodna za pravilan rast.

Sama saksija nije imperativ, bosiljak može da se gaji u plastičnim posudama, teglama, metalnim posudama, samo je važno da, kao i saksija, ima rupicu na dnu, kako bi se zemljište dobro dreniralo.

Ako se odlučite za upotrebu humusa, pomešajte ga sa čistom zemljom ili peskom.

Možete nabaviti i univerzalan PH neutralan zemljani supstrat, i ne morate ga đubriti.

Lekovita svojstva bosiljka

Bosiljak se naširoko upotrebljava kao začinska biljka, ali ima veliku primenu i u fitoterapiji, kao i farmaceutskoj industriji.

Takođe je popularna biljka u narodnoj medicini – kod nas je dobro poznat čaj od bosiljka, koji se upotrebljava za tretiranje brojnih problematičnih stanja.

Sam bosiljak je veoma lekovita biljka; pojedini stručnjaci smatraju da su njena lekovita svojstva pomalo u senci upotrebe u kulinarstvu.

Zašto je dobar čaj od bosiljka?

Čaj od bosiljka je bogat antioksidansima, odličan prirodni preparat za ublažavanje inflamacije i infektivnih procesa.

Za antioksidanse iz biljaka je odavno poznato da deluju protiv opasnih slobodnih radikala, koji su glavni uzročnik nastanka malignih oboljenja; čaj od bosiljka može da igra preventivnu ulogu. Odličan je čistač organizma,

Posebno je dobar za bronhije i pluća, pomaže izbacivanje sekreta, a deluje pozitivno na suzbijanje kašlja.

Ima i antibakterijsko, pa i antivirusno delovanje, te pomaže u prevenciji oboljenja poput prehlade i gripa, jača imunitet.

Ima pozitivno delovanje i na sistem za varenje, podstiče probavu i stimuliše rad creva. Pomaže kod zatvora, nadimanja i drugih problema digestivnog trakta.

Čaj od bosiljka je pogodan za osobe koje pate od dijabetesa, budući da može sniziti nivo glukoze u krvi i tako pomoći kod regulacije nivoa šećera.

Ima i blago sedativno dejstvo, te se preporučuje osobama koje su vrlo podložne stresu, osobama koje pate od nervoze i nesanice.

Čaj od ove aromatične biljke podržava rad srčanog mišića i pozitivno deluje na kardiovaskularni sistem.

Napomena: Čaj od bosiljka se ne preporučuje u trudnoći, svakako ne u prvim mesecima trudnoće, kao ni za bebe mlađe od šest meseci. Čaj od bosiljka može da deluje stimulativno na mišiće materice i da izazove grčeve, te ga treba izbegavati. Sa druge strane, preporučuje se dojiljama, budući da ima pozitivno delovanje na produkciju mleka.

Čaj od bosiljka – priprema i primena

Čaj od bosiljka se priprema sasvim jednostavno, kao i većina čajeva. Dovoljno je da se jedna kafena kašičica sušene biljke prelije sa 250 ml provrele vode.

Čaj se ostavi da odstoji oko deset minuta, nakon čega se može procediti i konzumirati. Čaj se pije topao. Kada se primenjuje u svrhu lečenja, pijucka se u malim količinama, nekoliko šoljica na dan.

Ne treba ga konzumirati duže od osam dana uzastopno, nakon čega je potrebno napraviti pauzu od nedelju dana, posle čega možete ponovo koristiti čaj na isti način.

Čaj od bosiljka nije poželjno zaslađivati šećerom, niti koristiti med ili zamene za šećer poput stevije, ukoliko želite da iskusite njegova lekovita svojstva. Preporučuje se konzumacija u pauzama između obeda.

Čaj od bosiljka ima široku primenu i pomaže kod mnogobrojnih stanja. Bosiljak se kombinuje i sa drugim biljkama, u posebnim receptima namenjenim lečenju specifičnih tegoba.

Upotrebljava se u kombinaciji sa suvim listom breze, za lečenje obolele jetre, gihta i vodene bolesti.

U nastavku sledi nekoliko recepata za čaj od bosiljka.

Čaj od bosiljka za zdravu jetru i protiv gihta

Za pripremu čaja potrebna je 1 kafena kašičica suvog lista bosiljka i 250 ml vode. Suvo lišće preliti vrućom vodom, poklopiti i ostaviti da odstoji desetak minuta. Nakon toga čaj se može procediti i konzumirati.

Terapija čajem od bosiljka za lečenje gihta i obolele jetre podrazumeva konzumaciju od 2 šolje čaja dnevno.

Čaj treba konzumirati između obroka i ne treba prekoračivati ovu dozu. Nakon osam dana primene, potrebno je pauzirati nedelju dana.

Nakon sedam dana, ponovo se može započeti nova tura lečenja. Upotreba šećera i drugih zaslađivača nije preporučljiva, jer će umanjiti blagotvorno i lekovito delovanje čaja.

Čaj od bosiljka protiv nadimanja u stomaku

Čaj od bosiljka je izuzetan saveznik protiv problema sa nadimanjem i za ublažavanje tegoba nastalih od gasova, a može delovati i preventivno.

Za pripremu ovog čaja je potrebno između 30 i 50 grama sušenog lista bosiljka i 1 litar vode.

List preliti provrelom vodom i ostaviti da stoji dvadeset minuta. Nakon toga čaj procediti i po šolju čaja konzumirati nakon jela.

Čaj od bosiljka protiv grčeva i problema sa varenjem

Osim što sprečava nadimanje i pojavu gasova nakon obroka, čaj od bosiljka reguliše probavu i može ublažiti ili sprečiti pojavu grčeva u stomaku.

Za pripremu ovog čaja koristi se sveži list bosiljka. Potrebno je 3 grama svežeg lista (par listova) i 150 ml vode.

Bosiljak staviti u vruću vodu, poklopiti, ostaviti deset minuta da odstoji i odmah popiti pripremljeni čaj.

Čaj od bosiljka i breze za zdrave bubrege

Čaj od bosiljka i breze je odličan za zdravlje bubrega i pomaže kod nezgodnih upala ovog organa.

Za pripremu čaja je potrebno odmeriti jednaku količinu lista bosiljka i breze, u meri od jedne kašike mešavine, te preliti sa 250 ml ključale vode.

Čajnu mešavinu poklopiti i ostaviti da stoji deset minuta, zatim procediti i konzumirati odmah topli čaj.

Čajna mešavina sa bosiljkom za zdrave bubrege

Za zdravlje bubrega pogodne su i druge lekovite biljke, koje se mogu kombinovati sa kraljevskim bosiljkom, za još efikasniju terapiju. Ova čajna mešavina se priprema od bosiljka, zlatnice i sitnice.

Čaj se priprema na sledeći način i uz sledeću razmeru sastojaka. Potrebno je 100 gr bosiljka, 100 gr zlatnice, 100 gr sitnice i 250 ml vode.

Sve navedene biljke pomešati; za jedan napitak čajna mešavina se dozira u dve supene kašike. Mešavinu preliti kipućom vodom i ostaviti da stoji oko 45 minuta.

Nakon toga čaj procediti i konzumirati. Ovaj čaj se može po želji i zasladiti.

Čajna mešavina sa bosiljkom protiv tenzione glavobolje

Bosiljak ima umirujuće delovanje, njegovo dejstvo je blago sedativno.

Glavobolja izazvana stresom nije retka pojava, a čaj od bosiljka može da doprinese ublažavanju tegoba izazvanih stresom, umanjiti napetost i opustiti telo i um.

Protiv tenzione glavobolje posebno je delotvorna mešavina bosiljka i drugih čajnih biljaka.

Za pripremu ovog čaja potrebno je 100 gr bosiljka, 150 gr matičnjaka, 50 gr gloga i 250 ml vode.

Matičnjak je poznat po svom umirujućem delovanju, dok glog pozitivno deluje na srce i reguliše krvni pritisak.

Čaj od ove mešavine se priprema tako što se sastojci pomešaju, a za pripremu napitka se uzimaju dve supene kašike čaja.

Dozirana mešavina se prelije vrelom vodom, poklopi, ostavi da stoji oko petnaest minuta, nakon čega se procedi i čaj je spreman za konzumaciju. Ovaj čaj se takođe može po želji i ukusu zasladiti.

Ima veoma opuštajuće i prijatno delovanje, te samim tim ublažava neprijatnu i upornu tenzionu glavobolju, koja se obično manifestuje kao utisak stezanja obruča oko glave.

Čaj od bosiljka i repuha protiv migrena

Bosiljak u kombinaciji sa repuhom, lopuhom, poznatim i kao veliki podbel,  može da ublaži veoma neprijatne simptome migrene.

Migrene su tip neurološkog problema koji se manifestuje ponavljajućim, veoma intenzivnim glavoboljama, praćenim mučninom, povraćanjem, pojavom takozvane aure, obično u jednom delu glave.

Migrene mogu da traju i tri dana uzastopce bez prestanka, a bol je plasirajući, pogoršan fizičkom aktivnošću.

Uzroci nastanka migrene nisu sasvim razjašnjeni, ali se pretpostavlja da na nju utiču genetski faktori, hormonalni status, stresni faktori iz spoljnog okruženja i tako dalje.

Čajevi mogu da pomognu u suzbijanju i ublažavanju neugodnih simptoma.

Za pripremu čaja se koriste dve pomenute biljke. Za mešavinu je potrebno 100 gr repuha i 100 grama bosiljka.

Za pripremu napitka se upotrebljava doza od dve supene kašike mešavine, prelije se sa 250 ml ključale vode i ostavi da stoji dvadesetak minuta. Čaj se procedi i spreman je za konzumaciju.

Čajna mešavina sa bosiljkom protiv prehlade

Bosiljak ima antiupalna svojstva, sadrži dragocene antioksidanse i podstiče imunitet. Delotvoran je kod prehlade, u kombinaciji sa majčinom dušicom i zovom.

Za pripremu čaja je potrebno 100 gr bosiljka, 100 gr majčine dušice, 100 gr zove i 250 ml vode za jednu dozu. Kao i u prethodnim receptima, za jedan napitak uzimaju se dve kašike mešavine.

Doziranu mešavinu preliti kipućom vodom, pustiti da odstoji petnaest minuta, procediti i popiti. Za tretman protiv prehlade se preporučuju tri šolje čaja dnevno. Poželjno je uvek pripremiti svež, topao čaj.

Čaj od bosiljka za kašalj

Čaj od bosiljka se upotrebljava za ublažavanje tegoba prehlade, gripa, astme, bronhitisa, za upalu pluća i kod drugih oboljenja disajnih puteva, posebno onih praćenih kašljem.

Čaj od bosiljka za kašalj se priprema prema osnovnom receptu: sušeni list bosiljka se prelije vrelom vodom, ostavi da stoji deset minuta, provedi se i konzumira.

Može da se pije svaki dan, dok god vas muče tegobe, ali se preporučuje da se prave pauze od po nedelju dana, ukoliko patite od hroničnih tegoba i lečenje traje dugo.

Čaj uvek treba piti sveže spremljen i topao. Mogu se dodati i drugi korisni sastojci: med, đumbir, limun. Čaj se može sladiti. Za kašalj se preporučuje i mešavina svežeg lista bosiljka sa medom.

Inhalacija čajem od bosiljka

Čaj od bosiljka pomaže izbacivanje sluzi iz disajnih puteva i umiruje kašalj, kao što smo već pomenuli.

Osim konzumiranja toplog čaja od ove biljke, on se može upotrebiti i za inhaliranje. Inhalacija čajem od bosiljka umanjuje disajne tegobe, čisti pluća, ublažava simptome suvog kašlja, a podstiče izbacivanje sekreta kod produktivnog kašlja.

Priprema se prema osnovnom receptu, a inhaliranje se obavlja na uobičajen način. Odraslim osobama se preporučuje inhaliranje iznad šerpe ili posude sa vrućim čajem u trajanju od nekoliko minuta.

Inhalacija ovim čajem je pogodna i za decu, ali su u tom slučaju preporučuje inhaliranje ne duže od dva do tri minuta. Inhaliranje se savetuje dva puta tokom dana.

Related Posts