Čaj od hibiskusa – upotreba i recept

Biljni čajevi su se oduvek koristili za prevenciju i lečenje raznih bolesti.

Neki od najpoznatijih biljnih čajeva su čaj od nane, kamilice, šipka, brusnice, hibiskusa, uvin čaj, čaj od belog sleza itd.

Danas ćemo se baviti čajem od hibiskusa, odnosno reći ćemo vam nešto više o ovom čaju i o njegovim koristima za zdravlje.

Ako ste ljubitelji čaja od brusnice ili čaja od šipka, onda će vam se ukus čaja od hibiskusa sigurno dopasti.

Možda ste ga nekad i probali, a niste znali ništa o njegovim lekovitim svojstvima i koristima za naše zdravlje.

Još u davnoj prošlosti čaj od hibiskusa je bio jako cenjen po svojim lekovitim svojstvima.

Ovaj čaj crvene bolje i blago kiselkastog ukusa koristio se od davnina za prevenciju i lečenje mnogih bolesti, a tako je i danas.

Ako do sada niste probali čaj od hibiskusa, sigurni smo da ćete to učiniti nakon što pročitate ovaj tekst.

Nema sumnje da je hibiskus jedna od najegzotičnijih i najlepših biljaka na svetu. Ova biljka je posebno cenjena u tropskim zemjama, a upotreba hibiskusa je višestruka.

Osim u kulinarstvu i medicini, hibiskus se od davnina koristi u kozmetici i u brojnim drugim sferama života.

Ipak, u ovom tekstu ćemo prednost dati čaju od hibiskusa i njegovim svojstvima.

Najpre ćemo vam reći nešto više o hibiskusu, njegovom izgledu i poreklu, a onda ćemo se posvetiti lekovitim svojstvima čaja od hibiskusa i reći ćemo vam za šta je dobar ovaj biljni čaj i kako da ga konzumirate.

Šta je hibiskus?

Hibiskus se naziva još i kineski slez, japanska ili kineska ruža, a većina ovih naziva upravo vam govori odakle potiče ova biljka koja pripada porodici slezova.

Hibiskus je poreklom iz Kine i Indije, a danas se uzgaja u većem delu sveta i uglavnom se koristi za pripremu lekovitog čaja.

U Kini je hibiskus simbol bogatstva i jako je cenjena biljka, kao i u Egiptu, gde ima naziv ,,piće faraona“.

Na zapadu Afrike je čaj od hibiskusa jedan od glavnih napitaka koji sigurno morate probati ako odete u ove krajeve. Osim toga, hibiskus je biljka koja izgleda veoma lepo i često se koristi za dekoraciju domova ili bašti.

Hibiskus može da dostigne visinu oko 5 m i privlači pažnju svojom lepotom. Cvetovi ove biljke su zvonastog oblika, a latice mogu biti različitih boja. Uglavnom ćete hibiskus prepoznati po velikim crvenim, žutim, ljubičastim, belim ili čak šarenim cvetovima.

Sve u svemu, u pitanju je jako lepa ukrasna biljka koja ne može proći neopaženo ako je vidite negde.

Takođe, važno je reći da se hibiskus u nekim delovima sveta koristi za pravljenje lekova i kozmetičkih proizvoda.

Osim toga, ova biljka se negde koristi za farbanje kose, ali i u religiozne svrhe. Prisutna je u kulinarstvu, a uglavnom se koristi u pripremi raznih vrsta sosa.

Kao što možete videti, primena hibiskusa je prisutna u raznim oblastima, ali ipak ova biljka je najviše cenjena zbog svojih lekovitih svojstava. U nastavku ćete videti nešto više o tome koliko je čaj od hibiskusa koristan za zdravlje.

Zdravstvene prednosti čaja od hibiskusa

Prednosti čaja od hibiskusa za zdravlje su brojne. Ne samo da će vam čaj od hibiskusa pomoći da se osećate bolje i ublažiti simptome prehlade, nego će vam pomoći kod mnogo ozbiljnijih stanja u organizmu.

Reguliše varenje. Još od davnina se čaj od hibiskusa koristio za regulaciju varenja, jer se smatralo da ova biljka ima blagotvoran efekat na creva i na ceo sistem za varenje. I danas se čaj od hibiskusa dosta koristi u te svrhe.

Jača imunitet. Čaj od hibiskusa sadrži antioksidante koji pomažu u jačanju imuniteta. Ako budete redovno konzumirali ovaj blagotvorni napitak, sigurno ćete mnogo ređe biti prehlađeni i vaše celokupno fizičko stanje će biti bolje.

Reguliše krvni pritisak. Zahvaljujući visokom nivou vitamina C i gvožđa, ovaj napitak će pomoći da se reguliše krvni pritisak u organizmu i imaće povoljan uticaj na srce. Na taj način čaj od hibiskusa će umanjiti rizik od srčanih oboljenja i oboljenja krvnih sudova.

U slučaju povišenog nivoa lošeg holesterola, čaj od hibiskusa može da bude vrlo efikasan.

Pomaže kod urinarnih infekcija. Čaj od hibiskusa se preporučuje i ukoliko imate infekcije u urinarnom traktu. On je poznat po svojim antiseptičkim svojstvima i preporučuje se svima koji imaju učestale infekcije u urinarnom traktu.

Osim toga, dokazano je da se redovnom konzumacijom čaja od hibiskusa može smanjiti rizik od nastanka kamena u bubregu.

Pomaže kod bakterijskih infekcija. Osim kod urinarnih, čaj od hibiskusa pomaže i kod bakterijskih infekcija i može da ublaži simptome kao što su gasovi i grčevi. Jedno istraživanje je pokazalo da je čaj od hibiskusa veoma efikasan u borbi protiv bakterije ešerihija koli.

Snižava temperaturu. Još od davnina se čaj od hibiskusa koristio ukoliko neko ima povišenu telesnu temperaturu. Takođe, u slučaju toplotnog udara ništa nije bolji lek nego čaj od hibiskusa.

Poboljšava zdravlje jetre. Studije su dokazale i da je čaj od hibiskusa efikasan kada je u pitanju zdravlje jetre. On može da pomogne u slučaju nakupljanja masti u jetri i da smanji oštećenja jetre.

Deluje umirujuće. Ukoliko imate stres zbog nečega i ako se puno nervirate, čaj od hibiskusa će vas sigurno umiriti. Ovaj napitak blagotvorno utiče na nerve i opušta ih, tako da doprinosi boljem osećaju i smirenju organizma. Antidepresivna svojstva ovog čaja su poznata još od najstarijih vremena.

Diuretičko dejstvo. Ako budete uveli čaj od hibiskusa u svoju dnevnu rutinu, on će vam pomoći da izbacite suvišnu vodu iz organizma i da se oslobodite toksina.

Pomaže u mršavljenju. Dokazano je i da ubrzava metabolizam, pa na taj način može da pomogne u mršavljenju. Osim toga, dokazano je da čaj od hibiskusa može da umanji apetit i da pomogne u topljenju masnih naslaga i celulita. Nije tajna da je hibiskus danas sastojak mnogih preparata za mršavljenje.

Pomaže kod dijabetesa. Čaj od hibiskusa se takođe preporučuje dijabetičarima. Ukoliko imate dijabetes i povišen nivo šećera u krvi, dokazano je da će vam čaj od hibiskusa sigurno pomoći da snizite nivo triglicerida i šećera u krvi, što će vam omogućiti da se lakše borite sa dijabetesom.

Reguliše rad štitne žlezde. Zahvaljujući svom blagotvornom sastavu, čaj od hibiskusa može da poboljša i rad vaše štitne žlezde. Potrebno je samo da ga konzumirate redovno i u umerenim količinama.

Sprečava ozbiljnije bolesti. Studije su pokazale da čaj od hibiskusa može da spreči neke ozbiljnije bolesti, kao što su Alchajmerova ili Parkinsonova bolest, a redovnom konzumacijom ovog čaja umanjuje se rizik od nastanka raznih vrsta kancera.

Dokazano je da čaj od hibiskusa može da uspori rast kancerogenih ćelija zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima.

Deluje kao afrodizijak. Još u starom Egiptu se čaj od hibiskusa koristio kao afrodizijak, jer se smatralo da povećava seksualnu želju, naročito kada su žene bile u pitanju. Kasnije je upravo iz tih razloga u Egiptu bilo zabranjeno da žene konzumiraju ovaj čaj.

Kako god, i dan danas se veruje da je hibiskus moćni afrodizijak, tako da je ova biljka čest sastojak u mnogim preparatima koji služe u ove svrhe.

Kada je u pitanju lekovitost hibiskusa, najveće efekte imaju listovi i cvetovi ove biljke. Upravo ovi delovi biljke se koriste za čaj, ali ih je prethodno potrebno osušiti.

Kao što smo već rekli, ovaj čaj je popularan u celom svetu i koristi se još od davnih vremena.

Kada pravite čaj od hibiskusa, važno je da cvetovi ove biljke što duže budu u vodi, kako bi čaj dobio intenzivniju boju i kako bi bio kiselkastog ukusa. Sam ukus čaja od hibiskusa je sličan ukusu čaja od šipka ili od brusnice.

Nešto više o tome kako se ovaj čaj pravi možete pročitati u nastavku teksta.

Recepti za čaj od hibiskusa

Recept 1 (Osnovni recept za čaj od hibiskusa)

Sastojci:

1kašika čaja od hibiskusa (ili jedna kesica čaja)

2 dl ključale vode

Način pripreme: Priprema čaja od hibiskusa je veoma brza i laka. Potrebno je samo da uzmete jednu kašiku ovog čaja ili jednu kesicu čaja i da je prelijete sa 2 dl ključale vode. Poklopite šolju sa čajem i ostavite da tako stoji nekih desetak minuta, a nakon toga procedite čaj.

Ipak, ako ste ljubitelji nekih blažih ukusa čajeva i ako ne volite kad čaj poprimi intenzivnu boju, onda ga možete procediti nakon samo pet minuta.

Čaj od hibiskusa je crvene boje. Zavisno od toga da li čaj držite 5 ili 10 minuta u vodi ili možda čak duže, razlikovaće se i boja samog čaja.

Već smo spomenuli da što duže držite čaj u vodi, boja će biti intenzivnija. Po želji možete u čaj dodati malo nane ili cimeta. Ako volite slađi ukus čaja, onda preporučujemo da dodate med ili malo soka od limete.

Recept 2 (Ledeni čaj od cimeta i hibiskusa)

Sastojci:

2 kašike hibiskusa

1 štapić cimeta

1 l vode

Način pripreme: Ovaj recept se malo razlikuje od osnovnog recepta za čaj od hibiskusa, jer se u njega dodaje i cimet. Ipak, priprema je i dalje veoma jednostavna.

Potrebno je samo da prokuvate hibiskus i cimet u 1 l vode. Nakon što čaj provri kuvajte ga još oko 3-5 minuta.

Poklopite čaj da malo odstoji, pa ga ohladite, procedite i vaš napitak je gotov. Po želji u ovaj čaj možete dodati i malo šećera ili nekog drugog zaslađivača.

Recept 3 (Egzotični čaj od hibiskusa)

Sastojci:

1 kašičica cvetova hibiskusa

250 ml vode

nekoliko strukova limunove trave

1 kašičica kokosovog šećera

Način pripreme: Da biste napravili takozvani egzotični čaj od hibiskusa potrebno je da prokuvate 250 ml vode, a zatim da dodate u to nekoliko strukova limunove trave.  Kuvajte sve dok ne provri.

Uzmite jednu šolju i u nju stavite jednu kašičicu cvetova hibiskusa, pa prelijte to tečnošću koju ste skuvali. Neka čaj stoji tako desetak minuta, a onda ga procedite.

Na kraju po želji dodajte kokosov šećer, a dovoljna je jedna kašičica ovog prirodnog zaslađivača. Kokosov šećer će čaju od hibiskusa dati potpuniji i lepši ukus.

Sada kada ste videli kako se čaj od hibiskusa priprema, reći ćemo vam nešto više o načinu njegove upotrebe. Kao i svaki lekoviti napitak, i čaj od hibiskusa će imati najbolje efekte ako ga pijete u preporučenim dnevnim dozama. 

Upotreba čaja od hibiskusa

Preporučuje se da se pije tri puta u toku dana po jedna šolja čaja od hibiskusa, ako ga pijete preventivno.

Međutim, ako ga koristite u cilju lečenja neke bolesti, onda je najbolje da vam lekar odredi dozu koju treba da pijete.

Ono što je interesantno je da čaj od hibiskusa možete piti u vrelim letnjim danima kao osvežavajući napitak i u tom slučaju se ovaj čaj pije hladan.

U mnogim zemljama širom sveta se čaj od hibiskusa koristi u ove svrhe i nema sumnje da će vas rashladiti ako ga pijete tokom leta.

Sa druge strane, u toku zime se čaj od hibiskusa pije uglavnom topao ili vruć, kako bi vas ugrejao i snabdeo svim potrebnim vitaminima i drugim hranljivim sastojcima. Kao što smo već rekli, ovaj čaj će delovati umirujuće na čitav organizam.

Čaj od hibiskusa možete sami napraviti po receptu koji smo vam dali, a možete ga i kupiti u bilo kojoj prodavnici zdrave hrane ili u suspermarketima.

U zdravoj hrani se čaj od hibiskusa obično kupuje na meru, dok u supermarketima možete da ga nadjete i u kesicama, pa je tada priprema čaja još lakša.

Cena čaja od hibiskusa je uglavnom malo veća od cene ostalih čajeva, ali opet sve zavisi od proizvođača.

Neželjeni efekti čaja od hibiskusa

Već smo rekli koliko je čaj od hibiskusa zdrav i naveli smo vam njegova lekovita svojstva. Međutim, često se govori i o negativnim efektima ovog čaja, odnosno o njegovim neželjenim dejstvima.

Do neželjenih efekata dolazi uglavnom ukoliko se ovaj čaj pije u prekomernim količinama.

Neka istraživanja su pokazala da ako se pije više od 8 čaša čaja od hibiskusa u toku jednog dana, onda to može dovesti do oštećenja jetre.

Osim toga, dojilje i trudnice moraju biti oprezne kada je u pitanju konzumiranje ovog čaja, a najbolje je da se posavetuju sa lekarom.

Poznato je da nisu sve vrste čajeva bezbedne u trudnoći, a među čajevima koji se ne preporučuju trudnicama nalazi se upravo i čaj od hibiskusa.

Između ostalih čajeva, veruje se da čaj od hibiskusa može da izazove kontrakcije u materici i da na taj način nanese štetu plodu. Zato se svim trudnicama preporučuje da se konsultuju sa ginekologom pre upotrebe ovog čaja.

Takođe, kada su deca u pitanju moramo biti oprezni sa davanjem čajeva koliko god da su oni zdravi i lekoviti.

Ipak, čaj od hibiskusa je jedan od čajeva koji su generalno dobri za decu i koji se čak preporučuju bebama odmah nakon što im se uvedu čvrste namirnice u ishranu. Upravo tada već možete bebama dati čaj od hibiskusa ili neki drugi čaj koji se pravi od sušenih plodova biljke.

Ipak, zbog eventualnih alergijskih reakcija ili nekih drugih kontraindikacija, najbolje je da se posavetujete sa lekarom pre nego što detetu date neki biljni čaj.

Neka druga neželjena dejstva ovog čaja nisu zabeležena, tako da se možete opustiti i uživati u blagotvornim efektima čaja od hibiskusa.

Važno je samo da ga pijete u umerenim količinama.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom pomogli da se upoznate sa čajem od hibiskusa i sa svim njegovim koristima za zdravlje.

Bilo da ga pijete preventivno ili zbog nekog zdravstvenog problema, ovaj čaj će vas okrepiti i pomoći da se bolje osećate.

Uz naše recepte veoma lako možete napraviti ovaj čaj i uživati u svim njegovim blagodetima.

Related Posts