Čaj od kamilice – nežni dodir prirode

Kamilica je biljka poznata i kao kamilica, plava kamilica, kamilica, Echte Kamille, Feldkamille, Fleur de Camomile, Kamillen, Kleine Kamille, Manzanilla, Matricaire, Matricaria chamomilla, Petite Camomille, Pin Heads, Slatka lažna kamilica i druga imena.

Kamilica je uobičajena aroma u hrani i pićima i drugim proizvodima kao što su vodice za ispiranje usta, sapuni.

Kada se koristi kao prehrambeni proizvod, nije verovatno da će kamilica izazvati zdravstvene koristi ili neželjene efekte. Kada se koristi kao lek, kamilica može izazvati i željene i neželjene efekte na telo.

Kamilica se koristi u alternativnoj medicini kao moguće efikasna pomoć u lečenju anksioznosti, uznemirenog stomaka, grčeva (crevnih gasova) ili dijareje.

Kamilica takođe može biti efikasna u lečenju ili prevenciji čireva u ustima izazvanih hemoterapijom ili zračenjem. Kamilica je možda kombinovana sa drugim biljkama ili ekstraktima u specifičnom preparatu za lečenje ovih stanja.

Kamilica se takođe koristi za lečenje nesanice, gingivitisa (bolesti desni) i iritacije kože. Međutim, istraživanja su pokazala da kamilica možda nije efikasna u lečenju ovih stanja.

Druge upotrebe koje nisu dokazane istraživanjem uključuju hemoroide, vaginalne infekcije, rane na koži i simptome obične prehlade.

Nije sigurno da li je kamilica efikasna u lečenju bilo kog zdravstvenog stanja. Kamilicu ne treba koristiti umesto lekova koje vam je propisao lekar.

Kamilica se često prodaje kao biljni dodatak. Ne postoje regulisani standardi proizvodnje za mnoga biljna jedinjenja, a utvrđeno je da su neki suplementi na tržištu kontaminirani toksičnim metalima ili drugim lekovima. Biljne/zdravstvene dodatke treba kupiti od pouzdanog izvora kako bi se rizik od kontaminacije sveo na minimum.

Nije poznato da li će kamilica naneti štetu nerođenoj bebi. Izbegavajte upotrebu ovog proizvoda ako ste trudni.

Kamilica može učiniti pilule za kontrolu rađanja manje efikasnim. Pitajte svog doktora o korišćenju nehormonske kontrole rađanja (kondom, dijafragma sa spermicidom) da biste sprečili trudnoću dok koristite kamilicu.

Nije poznato da li kamilica prelazi u majčino mleko ili može naštetiti bebi koja doji. Izbegavajte upotrebu ovog proizvoda ako dojite bebu ali i u trudnoći.

Kako da koristim kamilicu?

Kada razmišljate o upotrebi biljnih suplemenata, potražite savet svog lekara. Takođe možete razmisliti o konsultaciji sa praktičarom koji je obučen za upotrebu biljnih/zdravstvenih dodataka.

Ako odlučite da koristite kamilicu, koristite je prema uputstvima na pakovanju ili prema uputstvima vašeg lekara, farmaceuta ili drugog zdravstvenog radnika. Nemojte koristiti više proizvoda nego što je preporučeno na etiketi.

Nemojte koristiti različite oblike kamilice (tablete, tečnost, tinkture, čajevi itd.) istovremeno bez lekarskog saveta. Zajednička upotreba različitih formulacija povećava rizik od predoziranja.

Pozovite svog lekara ako se stanje koje lečite kamilicom ne poboljša ili ako se pogorša tokom upotrebe ovog proizvoda.

Ako vam je potrebna operacija, prestanite da uzimate kamilicu najmanje 2 nedelje pre vremena. Čuvati na sobnoj temperaturi dalje od vlage i toplote. Preskočite propuštenu dozu ako je skoro vreme za sledeću zakazanu dozu. Nemojte koristiti dodatnu kamilicu da nadoknadite propuštenu dozu.

Izbegavajte korišćenje kamilice sa drugim biljnim/zdravstvenim suplementima koji mogu izazvati pospanost. Ovo uključuje 5-HTP (5-hidroksitriptofan), kalifornijski mak, mačju travu, gotu kola, jamajčanski dren, kavu, melatonin, kantarion, lobanju (ili kapicu), valerijanu, jerba mansu i druge.

Potražite hitnu medicinsku pomoć ako imate bilo koji od ovih znakova alergijske reakcije: košnica; teško disanje; oticanje lica, usana, jezika ili grla. Iako nisu poznati svi neželjeni efekti, smatra se da je kamilica bezbedna ako se uzima u kratkom vremenskom periodu.

Prestanite da koristite kamilicu i odmah pozovite svog lekara ako imate: jaka iritacija kože (svrab, osip, crvenilo, otok) nakon nanošenja kamilice na kože.

Uobičajeni neželjeni efekti mogu uključivati: blagi kožni osip, ljuštenje ili svrab. Ovo nije potpuna lista neželjenih efekata i mogu se pojaviti drugi. Pozovite svog doktora za medicinski savet o neželjenim efektima. Možete prijaviti neželjene efekte FDA na 1-800-FDA-1088.

Uzimanje ovog proizvoda sa drugim lekovima koji vas čine pospanim može pogoršati ovaj efekat. Pitajte svog lekara pre nego što uzmete kamilicu sa pilulom za spavanje, lekom protiv narkotika, relaksatorom mišića ili lekom za anksioznost, depresiju ili napade.

Nemojte uzimati kamilicu bez lekarskog saveta ako koristite lek za lečenje bilo kog od sledećih stanja:

– bilo koju vrstu infekcije (uključujući HIV, malariju ili tuberkulozu);

– astma ili alergije;

– rak;

– dijabetes;

– erektilna disfunkcija;

– gorušica ili GERB;

– za pritisak, visok holesterol ili srčano stanje;

– migrenske glavobolje;

– psorijaza, reumatoidni artritis ili drugi autoimuni poremećaji; ili

– psihijatrijski poremećaj.

Obavestite svog lekara o svim drugim lekovima koje koristite, i onima koje počnete ili prestanete da koristite tokom lečenja kamilicom, posebno: pilule za kontrolu rađanja ili terapija zamene hormona; ili varfarin (Coumadin, Jantoven).

Ova lista nije potpuna. Drugi lekovi mogu da stupe u interakciju sa kamilicom, uključujući lekove na recept i lekove bez recepta, vitamine i biljne proizvode. Nisu sve moguće interakcije navedene u ovom vodiču za lekove.

Konsultujte se sa licenciranim zdravstvenim radnikom pre upotrebe bilo kog biljnog/zdravstvenog dodatka.

Bez obzira da li vas leči lekar ili praktičar obučen za upotrebu prirodnih lekova/suplemenata, uverite se da svi vaši zdravstveni radnici znaju za sva vaša medicinska stanja i tretmane.

Zapamtite, čuvajte ovaj i sve druge lekove van domašaja dece, nikada ne delite lekove sa drugima i koristite ovaj lek samo za propisane indikacije. Uvek se konsultujte sa svojim lekarom da biste bili sigurni da se informacije prikazane na ovoj stranici odnose na vaše lične okolnosti.

Više o kamilici

Kamilica lat. matricaria jednogodisnja biljka, ima bijelo-žute cvetove. Rasprostanjena po cijeloj Evropi i Aziji. Žuta kamilica je rasprostranjena je u Severnoj Americi. Voli sunčana i zapuštena mesta livade. Ima snažan miris i gorkog je okusa.

Kao tradiconalni lek koristi se za širok spektar bolesti. Sadrži hemikalije zvane flavonidi koji imaju značajnu ulogu u ljekovitom dejstvu. Pomaže kod smanjivanja menstrualnih bolova. Smanjuje anksioznost tokom ciklusa takodje i stres.

Povoljno djeluje za snižavanje sećera u krvi naravno uz redovnu terapiju. Može usporiti osteoporozu. Kamilica smanjuje upalu u borbi sa infekcijom i najbolje je piti čaj pred spavanje.

Pomaže u spavanju i opustanju. Neka istraživanja sugerisu da se kamilica veze na benzodiazepanske receptore. Ublažava simpotme prehlade. Masti kamilice pomaze kod nekih problema sa kozom.

Čaj od kamilice ne bi trebale uzimati osobe koje imaju osobe koje imaju alergiske reakcije na pelud.

Kamilica pomaže pomaže kod želučanih smetnji, grčeva proljeva, korisna je za utljavanje kod oteklina, kvrga. Prignječenja gihta i reume. Izvrsno će pomoći kamilicino ulje. Može koristiti njeno ulje za ljepši izgled kose. Pomaže u spavanju i opuštanju.

Kao ljekoviti dio koristi se osušeni cvijet. Kamilica sadrzi flavonide, eterična ulja, sekvirpenske laktone, kumine, aminokiseline, gorke sastojke, tanine, holin.

Upotreba za ublažavanje grčeva, upala kao antiseptik, za eliminisanje gasova, za umirenje. U narodnoj medicini koristi se za liječenje zapaljenja kože i sluzokože, ispiranje rana, opekotina i ekcema, za olakšanje varenja, kod proliva ,kod hemoroida, kod upale mlečne žlezde.

Kod trudnoce i dojenja treba izbegavati upotrebu većih doza preparata od kamilice.

Melem od kamilice

Melem od kamilice za njegu lica;

  • 250 ml maslinovog ulja
  • 50 cvetica kamilice

Priprema je vrlo jednostavna. Ova mešavina da odstoji 14 dana. Priprema je jednostavna. Procediti i naneti na lice ili druge delove tela koji su upaljeni.

U narodu poznata je kao lijek za sve bolesti. Hiljdama godina se koristi za tradicionalno lecenje. Za hemičare je biljka planete Merkur.

Ime je dobila od latinskog naziva mater, u prevodu materica, jer je poznata biljka za lečenje ženskih bolesti.

Najznačajnija je za lečenje antiinflatornih i antiupalnih, antiseptičkih stanja, sedativnih, antispazmotičnih stanja, naročito kod cira na želucu i dvanaestercu. Bisabol sprecava razvoj upale, naročito kod ulkusa izazvanim alkoholom.

Onaj ko želi osjetiti lekovitu moć kamilice svako jutro treba da pije dva decilitra kamilice. Ova terapija traje sedam dana u toku dana piti šoljicu do dve. U početku treba piti blaži čaj a kasnije jači.

Kod težih probavnih smetnji potrebno je piti caj u gutlji lekovita svojstva. Piti samo sveže napravljen. Čaj od kamilice nikako nije dobro podgrejavati, tada gubi lekovitost.

Kod novorođenčadi smiruje bolna stanja kao sto su grčevi. Pomaže kod bola u želucu, kod neuralgija , upale velikog živca lica, protiv bakterija u mokraći, na koži, crevima, kod kožnih nečistoća, upalnih stanja kože, opekotina raznih posekotina, kod problema sa masnom kosom i bolesnim vlasistem.

Kamilica pomaže kod bolesni i ociju, podočnjaka i konjuktivitisa. Pojačava izlučivanje mokraće, smanjuje mokraćnu kiselinu, smanjuje nadutost, pojačava znojenje, sprečava nakupljanje plinova, noćnih mora, dobra je kod osobito kod dece, noćnih mora, neuroza i depresija.

Pijenjem kamilice povećava se broj leukocita u krvi leci prehlada, a kod ženskih bolesti leči grčeve u stomaku. Kamilica se moze koristiti za ispiranje i grkljanje ne valja praviti jak čaj od kamilice moze izazvati trovanje i neke alergijske reakcije.

Rimska kamilica, poreklo Severna Afrika i umerena područje Azije. Najviše se koristi u kulinarstvu i lekovitost. Za upotrebu se koristi cvetovi i zelen. Rimska kamilica se koristi stomačna probleme, može se koristiti za inhalaciju.

Nabolji recept za lečenje gastritisa:

  • DVE VREĆICE KAMILICE
  • I VREĆICA ČAJ OD NANE
  • PITI DO 4 šoljice na dan.

Prava kamilica ili njemacka (MATRICARIA CHAMOMIlLA) je jednogodisnja zeljasta biljka iz porodice glavocika(asteraceae). Listovi su smesteni naizmenicno, perasto razdeljen I mnogo izduženim  listićima cvjetne glavice.

Rastu pojedinačno na dugim stabljikama. Šuplje su stabljike i na njima rastu dvospolni cvjetovi bijelo-žuto-jedna biljka proizvede 5300 sitnih cvetova. Razmnožava se semenom. Seme se seje na prolece u dobro dreniranu zemlju, na suncano mesto,

Najcešće se beru se samo cvetovi. Smiruje živce usporene probave, nemira, nesanice, razdražljivosti, sigurna je za korištenje za dojenčad.

Etericno ulje dobijeno od kamilice imaju jako antiupalno svojstvo. Plavoj kamilici srodna je žuta, no za razliku, od belo zute cvetove ima žute.

Biljne tinkture su se u prošlosti koristile kao prirodni lek za ublažavanje glavobolje do kožnih bolesti. Kod raznih tegoba.

Dobrobiti tinkture od kamilice:

– poboljšava san

– smiruje živčanu napetost

– smanjuje grčeve u mišićima

– olakšava bolove

– ublažava menstruacijske tegobe

– smanjuje glavobolje

– protiv zatvora

– za ublažavanje tegoba očiju, za oči.

Kod novorodjenčadi ima dobrobiti:

– poboljšan san i deluje umirujuće

– smanjuje plinove

– ublažava nadutost i kolike

– smanjuje bolove kada rastu zubići.

Čaj od kamilice se pravi od žutih cvetova kamilice, višegodišnje biljke koja se nekada u drevnom Egiptu obožavala kao cvet boga sunca.

Cvetovi kamilice su žuti jer pored eteričnih ulja sadrže i žuto obojene flavonoide.

Flavonoidi su fitokemikalije sa mnogim pozitivnim efektima na zdravlje. Osim toga, cvet kamilice se sastoji od oko 10 odsto sluzi, koja štiti sluzokožu digestivnog trakta.

Za kamilicu su opisana sledeća svojstva i efekti:

– antiinflamatorno

– antispazmodik

– nadutost

– štiti od čira na želucu

– smirujući

– antibakterijski i antifungalni

Da biste povećali efekat ili količinu aktivnog sastojka u čaju od kamilice, možete dodati nekoliko kapi tinkture cvetova kamilice u čaj od kamilice. Jer čaj sadrži flavonoide i sluz kamilice, ali samo mali deo eteričnih ulja.

Ovi se, pak, nalaze u velikim količinama u tinkturi, tako da kombinacija čaja i tinkture može da vam obezbedi sve aktivne sastojke kamilice.

Kako napraviti čaj od kamilice

Za šoljicu čaja od kamilice jednostavno uzmite 1 supenu kašiku cvetova kamilice (3 g), zakuhajte ih sa 150 ml vode, ostavite da čaj odstoji oko 3 minuta, procedite i pijte 1 do 3 šolje dnevno.

Menstrualni bol

Već nekoliko studija je pokazalo da je čaj od kamilice idealan za ublažavanje grčeva tokom menstruacije.

Na primer, 2010. godine objavljeno je istraživanje koje je pokazalo da pijenje čaja od kamilice značajno smanjuje menstrualne grčeve. Učesnici ove studije su takođe izjavili da su tokom menstruacije osećali manje stresa i anksioznosti.

U ovoj studiji pile su se samo dve šolje čaja od kamilice dnevno – tri meseca po sledećem rasporedu: nedelju dana pre menstruacije i prvih pet dana novog menstrualnog ciklusa. Ostalih dana u mesecu ispitanici nisu pili čaj od kamilice.

Dijabetes i problemi sa šećerom u krvi

Druge studije su pokazale da čaj od kamilice može smanjiti nivo šećera u krvi kod dijabetičara.

Naravno, ne bi trebalo da menjate svoje prethodne lekove za snižavanje šećera u krvi čajem od kamilice, ali čaj od kamilice je svakako dodatna pomoć i možda vam može pomoći da smanjite dozu leka, posebno ako ne samo da pijete čaj od kamilice već i promenite dijeta .

Osteoporoza

Progresivni gubitak gustine kostiju, koji je povezan sa povećanim rizikom od preloma, naziva se osteoporoza.

S obzirom da od osteoporoze posle menopauze posebno obolevaju žene, pretpostavlja se da je tok bolesti hormonski izazvan. Prema studiji iz 2004. godine, kamilica ima antiestrogeni efekat i povećava gustinu kostiju.

Upala – akutna, hronična, latentna

Inflamatorne reakcije su verni pratioci i akutnih i hroničnih bolesti. Takođe je već neko vreme poznato da su latentni inflamatorni procesi uključeni i u bolesti poput depresije, dijabetesa i mnogih drugih. U čaju od kamilice postoje supstance koje mogu smanjiti upalu.

Za hronična inflamatorna oboljenja, čaj od kamilice je stoga fini napitak koji se iznova može uživati kao lek, npr. B.

Jednu šolju 3 puta dnevno tokom 6 nedelja, zatim pauzirajte 4 nedelje i ponovo pijte čaj od kamilice 6 nedelja.

Prevencija i terapija raka

Čak ni strategije protiv raka ne bi trebalo da izostanu iz repertoara kamilice. Studije sugerišu da čaj od kamilice ubija ćelije raka u Dalji razvoj. Pošto ovo nisu studije na ljudima, nisu poznati detalji o ovim svojstvima.

Međutim, 2012. studija je uporedila sposobnost čaja od kamilice u borbi protiv raka sa sposobnostima nevena. Oba ciljaju ćelije raka.

Međutim, neven je u ovom poređenju izašao kao pobednik. Tako da ne škodi da skuvate nekoliko nevena sa cvetovima kamilice.

Poremećaji spavanja i stres

Čaj od kamilice smiruje, pomaže u opuštanju i deluje na spavanje kod osoba koje pate od nesanice. Pregledni članak je pokazao da je 10 od 12 pacijenata sa kardiovaskularnim problemima moglo brzo da zaspi ubrzo nakon što su popili čaj od kamilice.

Istraživači veruju da bi čaj od kamilice koristio iste mehanizme delovanja kao i benzodiazepini. Ovo su lekovi na recept za anksioznost i probleme sa spavanjem.

Čaj od kamilice ili određene supstance iz njega bi se sada – tako se kaže – vezao za iste receptore kao i benzodiazepini.

Naravno, čaj od kamilice ne deluje istim intenzitetom i očigledno ni za sve, ali uvek je vredno testirati dejstvo kamilice pre nego što pribegnete lekovima.

Prehlade

Kod prehlade može pomoći kamilica u obliku čaja ili inhalacija. Eterična ulja ovde imaju antibakterijsko, umirujuće i antispazmodičko dejstvo – sva dejstva koja su indikovana kod kašlja, prehlade i problema sa spavanjem tokom respiratornih infekcija.

Nije ni čudo što je gore navedeno Studije pomenute u preglednom članku da udisanje para kamilice posebno može ublažiti tipične simptome prehlade.

Kožne bolesti

Manja studija iz 1987. pokazala je da ekstrakt kamilice podstiče zarastanje rana kada se nanese direktno na ranu. Druge studije  su pokazale da kreme sa kamilicom za ekcem i inflamatorna oboljenja kože nisu tako efikasne kao hidrokortizon kreme, ali ipak imaju lekovito dejstvo.

Čaj od kamilice nije za svakoga

Kao i uvek, postoje ljudi koji ne bi trebalo da uživaju u čaju od kamilice ili bi to trebalo da rade samo sa oprezom:

Ljudi koji pate od teških alergija, posebno alergija na polen. Zato što cvetovi kamilice mogu biti „kontaminirani“ raznim drugim polenom i stoga mogu izazvati alergijske reakcije.

Ljudi koji su već reagovali sa alergijom na kamilicu ili su generalno alergični na kompozitne biljke. Ako je alergija bila samo blaga kada ste prvi put došli u kontakt sa preparatima ili cvetovima kamilice, alergijska reakcija se može s vremena na vreme pojačati.

Ljudi koji uzimaju lekove ne treba da ih menjaju za čaj od kamilice, već da uzimaju i čaj od kamilice – ako se njegova svojstva poklapaju sa pojedinačnim simptomima – naravno nakon konsultacije sa lekarom.

Kupite čaj od kamilice – Kvalitet

Kamilica se uglavnom uvozi iz istočne Evrope, ali se kaže da kamilica iz nemačkih uzgoja ima veći sadržaj eteričnih ulja.

Čaj od kamilice ne treba kupovati u supermarketu, posebno ne u filter kesici, jer je previše zdrobljen i zbog toga je izgubio deo svoje efikasnosti.

Cena čaja od kamilice nije visoka, tako da ga svako može priuštiti. Takođe nije moguće garantovati da ovi čajevi zaista sadrže količine aktivnih sastojaka potrebnih za efekat lečenja.

Kvalitet farmakopeje (zagarantovane količine aktivnih sastojaka) dostupan je samo u apoteci u čaju od kamilice.

Čajeve koji su tamo dostupni takođe treba proveriti na štetne supstance, ali možda neće imati organski pečat jer je to rezervisano samo za hranu – a lekoviti čajevi se ne smatraju hranom.

Čaj od kamilice u prodavnicama zdrave hrane sada može da nosi organski pečat, ali sadržaj njegovog aktivnog sastojka nije proveren.

Related Posts