Čaj od majčine dušice – saveznik vaših pluća

Lekovita moć bilja od davnina je poznata čovečanstvu. U mnogim antičkim zapisima i drugim starim izvorima mogu se pronaći saveti i preporuke, kao i brojni recepti i načini za obradu i pripremu lekovitih trava, različitih biljaka i njihovih plodova u svrhu prevencije, lečenja i oporavka od raznih nedaća koje čoveka snalaze kako po pitanju fizičkog tako i duševnog zdravlja.

Narodna medicina je dobro poznata u našim krajevima. Iako zvanična, konvencionalna medicina ne gleda sasvim blagonaklono na lečenje ‘na svoju ruku’, lekari ne osporavaju čudesnu moć biljaka.

Zapravo, mnogi lekovi i dodaci ishrani sadrže ekstrakte i komponente određenih biljaka.

Čajevi se u svrhu prevencije i lečenja upotrebljavaju od najstarijih dana do danas, širom planete.

Mnoge biljke koje se upotrebljavaju kao začini ili sastojci za pripremu određenih jela obiluju izuzetno bogatim nutritivnim sadržajem, a neretko ispoljavaju i snažna lekovita svojstva.

Majčina dušica ili timijan – osnovne karakteristike

Majčina dušica je mediteranska biljka čija je postojbina zapadni deo Mediterana, ali je rasprostranjena i u drugim delovima južne Evrope, kao i na azijskom tlu.

To je otporna biljka, koja raste kao žbun, a odlikuje se sivkasto-zelenim listovima i karakterističnom jakom mirisnom aromom i ukusom.

Postoji preko šezdeset vrsta biljaka koje su srodne našoj majčinoj dušici. Vrsta koja se uglavnom koristi u kulinarstvu je baštenski timijan, prema zvaničnoj klasifikaciji – Thymus vulgaris. Najstariji sačuvani recepti za jela i lekovite preparate, iz Egipta, drevne Grčke i Starog Rima, pominju upravo ovu biljku.

Majčina dušica koju koristimo u pripremi lekovitog čaja je srodna vrsta – Thymus serpyllum. Kod nas se ova biljka naziva različitim imenima, između ostalog i divlji bosiljak, vreskovina, vrisak, bukovica, čubrić, materka, bakina duša, tamjanika ili poljski timijan, a postoje i brojni drugi nazivi.

Majčina dušica je izvrstan dodatak jelima, ali nudi i mnoge prednosti za čovekovo zdravlje i blagostanje.

Može da se konzumira i u svežem i u sušenom obliku, a kao lekoviti preparat se najčešće upotrebljava u vidu čaja, o čemu ćemo posebno govoriti.

Majčina dušica – prednosti za zdravlje

Kako majčina dušica može doprineti našem dobrom zdravlju? Ova biljka obiluje mineralima i vitaminima koji se nam neophodni za zdravlje.

Ona pre svega sadrži vitamin C, saveznik našem imunom sistemu, kalijum, koji je važan za pravilan rast ćelija, mangan, neophodan za zdrave kosti i za pravilan proces zgrušavanja krvi.

Sto grama svežih listova ove biljke daje oko 160 mg vitamina C. Uobičajena doza od jedne kašičice daje oko 1.2 mg ovog moćnog nutrijenta.

Majčina dušica sadrži još i vitamin A i vitamin B, a dobar je izvor i magnezijuma, cinka, kalcijuma i gvožđa.

Esencijalno ulje poljskog timijana, u kome su lekoviti elementi koncentrisani, izvrstan je borac protiv bakterija i gljivica; upotrebljavalo se za čuvanje namirnica za ishranu.

Konzumiranje majčine dušice i preparata spravljenih od ove biljke, poput čaja, pruža i mnoge druge beneficije. Ovo su neke od prednosti upotrebe timijana u ishrani.

Ublažavanje upalnih procesa – Jedno od najvažnijih ulja koja su prisutna u ovoj biljci, timol, deluje na enzime koji su u čovekovom telu zaduženi za upalne procese.

Karvakrol, drugo organsko jedinjenje prisutno u biljkama ove sorte, deluje na citokine, koji signaliziraju upalu u čovekovom telu. Karvakrol utiče na smanjivanje njihove aktivnosti.

Zdravlje respiratornog trakta – Majčina dušica je izuzetno blagotvorna za naše disajne organe. Naučne studije su pokazale da upotreba timijana povoljno utiče na ublažavanje kašlja i pritiska u grudima. U ovom slučaju, najdelotvornija je sveža biljka, ali i esencijalna ulja koja se nalaze u čaju takođe mogu pomoći.

Gastrointestinalni sistem – Majčina dušica i preparati od nje mogu da budu od velike koristi kod problema vezanih za sistem za varenje.

Ova biljka ispoljava antimikrobno delovanje i efikasno deluje na prisustvo bakterija u hrani, kao i na prirodnu crevnu floru. Majčina dušica pozitivno deluje na opšte stanje gastrointestinalnog trakta.

Kod onih koji pate od problema sa ishranom, posebno sa manjkom kilograma ili drugim tegobama, majčina dušica je biljka koja podstiče zdrav apetit.

Ova biljka blagotvorno deluje na rad jetre, kao i na želudačne tečnosti. Majčina dušica podstiče stvaranje želudačne sluzi koja je neophodna da se ovaj organ zaštiti od kiseline.

Mere opreza pri konzumiranju preparata od majčine dušice

Bilo da se koristi u svežem ili sušenom obliku, majčina dušica je uglavnom bezbedna za upotrebu, kada se koristi kao dodatak jelima i začin, pa i za pripremu osvežavajućeg lekovitog čaja, dok sa esencijalnim uljem treba biti veoma oprezan.

Takva ulja imaju veoma visoku koncentraciju sastava biljke i mogu ispoljiti toksično dejstvo ako se konzumiraju nerazređena ili na pogrešan način.

Osobe koje su alergična na samu majčinu dušicu mogu iskusiti neželjene efekte poput mučnine, dijareje i povraćanja, ukoliko se timijan konzumira u vidu dodatka jelu, nekog preparata ili čaja.

Takođe, može se javiti alergijska reakcija na koži u kontaktu sa listovima biljke.

S obzirom da je majčina dušica srodna drugim začinskim i lekovitim mediteranskim biljkama, osobe koje su alergične na biljke kao što su lavanda, origano, bosiljak ili žalfija, takođe treba da budu obazrivi.

Ukoliko nemate alergiju na ove biljke, majčina dušica može veoma doprineti vašem zdravlju.

Majčina dušica može da uspori zgrušavanje krvi i zato nije preporučljiva za upotrebu kod osoba koje imaju neki poremećaj krvarenja.

Ukoliko se konzumira u velikim količinama, povećava rizik od krvarenja. Majčinu dušicu ne treba konzumirati minimum dve nedelje pre operativnog zahvata, upravo iz navedenih razloga.

Čaj od majčine dušice – prednosti za zdravlje

Za šta je dobar čaj od majčine dušice? Topli napitak od majčine dušice blagotvorno deluje na opšte stanje čovekovog organizma, a posebno je dobar za pojedina stanja, od kojih smo neka pomenuli.

Opšte delovanje čaja od ove biljke na čovekovo zdravlje zahvaljujući svim lekovitim karakteristikama same biljke.

Čaj od majčine dušice je bogat antioksidansima i neophodnih minerala.

Pomenuli smo da majčina dušica sadrži gvožđe, te je u tom smislu ovaj napitak dobar dodatak ishrani za poboljšanje krvne slike. Ovaj napitak podstiče varenje, pomaže probavu i sprečava nadutost organizma.

Pošto je bogat antioksidansima, čaj od majčine dušice je odličan za zdravlje naših moždanih ćelija.

Neka naučna istraživanja su pokazala da majčina dušica može biti moćan saveznik zdravlja u procesu starenja i da čak može da deluje preventivno na razvoj Alchajmerove bolesti.

Čaj od majčine dušice za kašalj

Čaj od majčine dušice je izvrstan prirodni lek za probleme respiratornog trakta.

U narodnoj medicini, ova biljka se od davnina koristila za ublažavanje tegoba nastalih usled oboljenja disajnih puteva.

Čaj od majčine dušice se preporučuje kod prehlade, upale grla, gripa i raznih oblika kašlja. Kašalj kod dece i odraslih može se ublažiti konzumiranjem toplog napitka od ove biljke.

Kašalj predstavlja veliko opterećenje za čovekovo telo, za decu, tako i za odraslog čoveka. Postoji više vrsta kašlja, u zavisnosti od oboljenja i ostalih simptoma koje ono izaziva.

Kašalj u grudima izaziva preterano nagomilavanje sluzi. Suvi kašalj, koji grebe i golica grlo nastaje iz suprotnog razloga, kada ne postoji dovoljno sluzi.

Jedno od posebno problematičnih oboljenja disajnih puteva je bronhitis, koje izaziva mučan kašalj praćen pojavom žućkasto-sive sluzi.

Uz bronhitis se obično javljaju simptomi koji su karakteristični i za prehladu, poput glavobolje, začepljenog nosa i opšteg umora.

Takozvani veliki kašalj je oboljenje koje se u ranom stadijumu odlikuje blagim simptomima koji podsećaju na običnu prehladu, ali oni prelaze u duge epizode jakog i neprekidnog kašlja i do nekoliko nedelja. Ovaj oblik kašlja je izrazito zarazan i najviše se prenosi među decom.

Kako čaj od majčine dušice ublažava kašalj?

Zahvaljujući prirodnom sastavu biljke, čaj od majčine dušice ispoljava antispazmotička i antifungalna svojstva, izuzetno korisna u suzbijanju kašlja.

Majčina dušica može povoljno delovati na sve oblike kašlja, bez obzira da li je reč o suvom ili produktivnom kašlju ili bronhitisu.

Svojim antispazmotičkim dejstvom, ovaj preparat opušta napete mišiće i bronhije i umiruje nagon za kašljanjem.

Takođe, blagotvorno deluje na iritaciju u samom grlu, koja lako nagoni na kašalj. Majčina dušica ima posebno efikasno delovanje kod produktivnog grudnog kašlja i zagušenja i pritiska u grudima, izazvanih tegobama ovog tipa.

Majčina dušica ima svojstvo rastvaranja gustog, nakupljenog mukusa i tako pomaže i olakšava iskašljavanje.

Ova lekovita biljka ispoljava širok spektar delovanja kod svih oblika kašlja i relevantnih problema da se veoma često nalazi u sastavu mnogih preparata protiv prehlade, upale grla i kašlja koji se mogu nabaviti u apotekama, sa ili bez recepta, poput nekih sirupa ili kapi.

Takođe, ovo dejstvo ispoljava i kada se pripremi u obliku toplog čajnog napitka.

Čaj od majčine dušice za žene i žensko zdravlje

Majčina dušica se pokazala kao delotvorna biljka u rešavanju tegoba koje se dosta često javljaju među ženama i vezane su za menstrualni ciklus.

Čaj od majčine dušice može da pomogne u ublažavanju simptoma bolnih menstruacija.

Pošto ova biljka deluje protiv spazama, čak od majčine dušice može opustiti žensko telo i umanjiti bolno grčenje mišića.

Majčina dušica, pa tako i preparati od ove biljke, mogu da stabilizuju neredovan i problematičan menstrualni ciklus.

Ova biljka deluje umirujuće, smanjuje bolove i napetost, opušta i samim tim ublažava često veoma neugodne simptome predmenstrualnog ciklusa, bilo da je reč o fizičkim tegobama ili promenama raspoloženja.

Važno je naglasiti da zbog svog antigljivičnog delovanja, majčina dušica i njeni preparati mogu da pomognu u lečenju infekcija genitalnog trakta, kojima su žene sklonije od muškaraca.

Majčina dušica se pokazuje kao izuzetno učinkovita u suzbijanju infekcije kandidom, koja je najčešći izazivač vaginalnih tegoba.

Čaj od majčine dušice je veoma dobar za krvnu sliku. Statistički, ženske osobe češće pate od anemije nego muškarci, te je čaj od majčine dušica odličan prirodni preparat za poboljšanje krvne slike.

Bogat vitaminima A i ce, zatim korisnim mineralima, poput gvožđa i mangana, ovaj čaj doprinosi boljoj krvnoj slici i lečenju anemije.

Neka naučna istraživanja iz oblasti onkologije pokazala su da majčina dušica može da zaustvi rast kancerogenih ćelija i da, kao takva, deluje kao prevencija raka dojke i kao saveznik u borbi protiv ove opake bolesti.

Čaj od majčine dušice u trudnoći

Majčina dušica umiruje nervni sistem, samim tim brige, nesanicu i druge tegobe koje se često mogu javiti kod trudnica, ali čaj od ove biljke nije napitak koji se preporučuje u trudnoći.

Štaviše, trudnice bi trebalo da budu izuzetno oprezne kada je majčina dušica u pitanju. Čaj od ove biljke nije sasvim isključen, ali jedino u konsultaciji sa lekarom.

Čaj od majčine dušice utiče na kontrakcije mišića materice, zbog čega treba biti veoma obazriv. Takođe, može podići krvni pritisak, što svakako nije preporučljivo u trudnoći.

Ukoliko ste u drugom stanju i razmišljate o konzumiranju čaja od majčine dušice, nemojte ga uzimati na svoju ruku, već potražite savet lekara.

Zarad najveće sigurnosti, najbolje je izbegavati ovaj napitak, te upotrebljavati majčinu dušicu jedino kao začin. Isto pravilo važi ukoliko dojite.

Ne postoji dovoljno podataka da se sa sigurnošću potvrdi potpuna sigurnost konzumacije čaja od majčine dušice za vreme trudnoće i tokom perioda dojenja.

Čaj od majčine dušice za decu

Čaj od majčine dušice može da bude posebno blagotvoran za dečje zdravlje.

Posebno treba naglasiti izuzetno delovanje čaja od majčine dušice kod problema sa kašljem, bronhitisom i drugim oboljenjima disajnih puteva koja su veoma zastupljena među decom i lako se prenose.

Osim čaja, mogu se koristiti i kupke i tinkture od majčine dušice i srodnog timijana.

Od timijana se pripravljaju umirujuće kupke za bebe i decu, koje obezbeđuju miran i čvrst san. Tinkture majčine dušice upotrebljavaju se za masažu kod one dece čiji udovi nisu dobro razvijeni.

Mogu imati blagotvorno delovanje kod dece kod koje je dijagnostifikovana epilepsija.

Pojedina ispitivanja, koja zahtevaju dodatno istraživanje da bi se utvrdio stvarni učinak majčine dušice, pokazuju da ova biljka može da pomogne u lečenju motoričkih poremećaja kod dece, doduše, ne u vidu čaja, već ulja u kombinaciji sa esencijalnim uljima drugih lekovitih sastojaka, poput ribljeg ulja i E vitamina.

Čaj od majčine dušice za smirenje i otklanjanje strahova

Još u antičko doba se smatralo da majčina dušica i srodne biljke mogu ublažiti osećanje straha, nespokojstva i nervoze, a takođe i umiriti bes.

Stari Grci su majčinu dušicu upotrebljavali i za masažu, koja je, dakako imala umirujuće delovanje; ova fina, mirisna biljka samo je doprinosila pozitivnom delovanju masaže.

Čaj od majčine dušice takođe može da ima umirujuće dejstvo. Ovaj napitak pomaže kod različitih neprijatnih osećanja i poremećaja raspoloženja.

Čaj od majčine dušice može pomoći kod stanja poput anksioznosti i depresije, a uopšteno ima pozitivno delovanje na raspoloženje, pre svega zahvaljujući karvakrolu koji smo već pomenuli.

Ovaj napitak pozitivno deluje na nervni sistem, jača ga, umanjuje sve oblike nervoze i nemira, pa tako pozitivno deluje i na dobar san. Majčina dušica može pomoći kod problema sa insomnijom.

Ublažava migrene i glavobolje, čiji je uzrok često nefiziološki. Uopšte uzev, ova biljka i njeni preparati, poput čaja, ublažavaju različite vrste briga i strahova.

Čaj od majčine dušice u borbu protiv alkoholizma

Čaj od ove biljke može da bude odličan prirodni saveznik u lečenju zavisnosti od alkohola.

Mada njegovo delovanje nije sasvim prijatno, ovaj preparat može da bude od velike pomoći i to sasvim prirodnim putem.

Kod osoba koje pate od alkoholizma, čaj od majčine dušice izaziva mučninu, dijareju, povraćanje, jak apetit i žeđ, praćene gađenjem na alkoholna pića.

Čaj protiv alkoholizma se priprema tako što se šaka majčine dušice potopi u litar vruće vode. Poklopljen, napitak treba da odstoji par minuta, a nakon toga se zavisniku daje kašika napitka na petnaest minuta.

Priprema čaja od majčine dušice

Čaj od majčine dušice se može pripremiti od svežih i od sušenih listova biljke. Hranljivi sastav samog napitka zavisiće upravo od samih sastojaka.

Čaj od majčine dušice je veoma jednostavno pripremiti, bez obzira za koji tip recepta se odlučite. Postoji nekoliko načina pripreme.

Čaj od svežih listova – Za pripremu napitka od sveže biljke, potrebno vam je nekoliko grančica biljke sa listićima. Potopite ih u šolji ključale vode i tako ostavite oko pet minuta, najviše do osam minuta.

Izvadite grančice, procedite napitak ukoliko neki listići ostanu u čaju. Količina listova bi trebalo da napuni jednu kašičicu.

Čaj od sušene majčine dušice – Za pripremu čaja od sušene, mlevene biljke, potrebno je jednu kašičicu majčine dušice preliti sa jednom šoljom ključale vode i promešati. Ostavite da odstoji nekoliko minuta i procedite napitak.

U nekim receptima, za pripremu čaja se koriste dve kašičice majčine dušice, koje se preliju sa dva decilitra proključale vode i ostave da odstoje poklopljene deset do petnaestak minuta.

U svrhu lečenja, čaj se pije tri do četiri puta na dan; uvek se preporučuje sveže pripremljen čaj.

Napitak se može zasladiti medom. U slučaju prisustva čira na želucu ili gastritisa, savetuje se konzumacija nezaslađenog čaja.

Related Posts