Čaj od peršuna – vaš saveznik za zdravlje

Peršun je začinska biljka tipična za mediteranske predele. U pitanju je cvetnica iz porodice Apiaecae, čiji je poreklo u središnjim i istočnim delovima Mediterana, mada je u širokoj upotrebi u drugim evropskim krajevima, gde se takođe i uzgaja.

Najviše je prisutan u Grčkoj, južnim delovima Italije, u Portugaliji, Španiji, na Sardiniji, Kipru i Malti, u delovima Maroka, Alžira, Tunisa i Libana, kao i u Turskoj i Izraelu.

Ova mirisna mediteranska biljka se uspešno uzgaja i kod nas i redovan je dodatak raznim jelima, bilo kao koren, kao svež list ili sušeni začin.

Takođe, od peršuna se priprema izuzetno lekoviti čaj, koji ima brojne primene. Čaj od peršuna je odličan prirodni preparat za zdravlje bubrega i mokraćnih kanala. Izvrstan je i za izbacivanje viška tečnosti iz organizma.

U narodnoj medicini, napitak od peršuna se koristi za lečenje artritisa i gihta, kao i gastritisa. Ovaj čaj je odličan za rešavanje problema sa bakterijskim infekcijama koje se javljaju u urinarnom traktu.

Pomaže i oporavak posle intervencija na prostati. Kao dobar ’čistač’, čaj od peršuna je odličan za probleme sa jetrom.

Zdravstvena svojstva čaja od peršuna

Peršun je biljka bogata antioksidansima, za koje je dobro poznato da predstavljaju našu prvu liniju odbrane od opasnih slobodnih radikala i drugih štetnih komponenti.

Biljka peršun je bogata flavonidima, tokoferolom, karotenoidima i askorbinskom kiselinom. Peršun sadrži vitamine A, K, E i C. Dobar je izvor kalijuma, gvožđa, kacijuma i bakra.

Čaj od peršuna je odličan saveznik u slučajevima hroničnih i doživotnih oboljenja, među kojima su dijabetes, srčani problemi, pa čak i karcinomi.

Prema najnovijim istraživanjima, ekstrakt peršuna može da spreči oštećenja DNK i da zaustavi rast ćelija karcinoma. Glavni razlog za to je visoka koncentracija antioksidanasa u ekstraktu peršuna.

Čaj od peršuna je manje koncentracije od ekstrakta, ali i dalje može sadržavati dovoljno visoku koncentraciju svih sastojaka koji se nalaze u biljci; uglavnom, u njenim listovima.

Upravo iz ovog razloga, čaj od peršuna ima mnogo prednosti za zdravlje, kako u lečenju, tako i u prevenciji. Ipak, zbog njegove izuzetne moći, treba upotrebljavati uz oprez.

Za pripremu napitka se mogu upotrebljavati i listovi i koren biljke. Peršun na prvom mestu stimuliše izbacivanje tečnosti, što doprinosi zdravom funkcionisanju bubrega i urinarnog trakta.

Zbog svog diuretičnog svojstva, čaj od peršuna i preparati od peršuna i limuna se smatraju odličnim prirodnim tretmanom za mršavljenje.

Čaj od peršuna za mršavljenje

S obzirom da podstiče izbacivanje nakupljene vodi iz organizma, te podstiče izbacivanje toksina, čaj od peršuna se smatra korisnim saveznikom u borbi protiv viška kilograma. Najbolja preporuka za mršavljenje je kombinacija čaja od peršuna sa sokom od limuna.

Za pripremu ovog napitka najbolje je upotrebiti svež list peršuna. U nastavku opisujemo kako se priprema čaj od svežeg peršuna.

Za potrebe mršavljenja, u njega je potrebno nacediti svež sok od limuna. Za mršavljenje se može konzumirati i napitak od svežeg peršuna, limuna i vode, nekuvan, pripremljen u blenderu.

Kada je reč o samom tretmanu, ne bi trebalo konzumirati napitak duže od pet dana u nizu. Pošto u ovom slučaju nije potrebno lečiti neke druge probleme, poput, recimo, bakterijske infekcije, koja zahteva veću koncentraciju elemenata iz biljke, nije preporučljivo ispijati veću količinu od dve šolje čaja na dan.

Nakon pet dana konzumiranja čaja (uz šta je neophodno uvesti i dovoljno fizičke aktivnosti, te povesti računa o ishrani), potrebno je napraviti desetodnevnu pauzu. Preporučuju se dva ciklusa od po pet dana upotrebe čaja.

Čaj/preparat  od peršuna protiv celulita

Čaj od peršuna se može pripremati i u druge svrhe osim za konzumaciju. Od njega se mogu spravljati obloge protiv celulita.

Potrebno je da usitnite listove peršuna, oko dve supene kašike, te da ih ubacite u 200 mililitara ključale vode i nastavite da kuvate još petnaestak minuta na tihoj vatri.

Pošto je čaj gotov, treba da ga ostavite da se ohladi, nakon čega se u ovako spremljenu tečnost dodaje kašičica limunovog soka, jabukovo sirće ili ista količina soka bilo kod citrusa.

Ovaj preparat se nanosi na predeo koji vas muči, na kom je nakupljen celulit, prekriva se toplom tkaninom ili se za to koristi folija.

Obloge od čaja od peršuna se drže oko trideset minuta, pa se koža ispere mlakom vodom. Diuretična i detoksikujuća svojstva peršuna mogu tako biti i odličan saveznik za lep, zdrav izgled i zategnutu figuru.

Mešavina čajeva koja sadrži peršun takođe je efikasna protiv celulita, a osim ove biljke može u svom sastavu imati koprivu, žalfiju, hajdučku travu i druge biljke.

Čaj od peršuna u borbi protiv infekcija

Smatra se da je čaj od peršuna odličan za bakterije, odnosno protiv bakterijskih infekcija, posebno onih koje nastanjuju urinarni trakt i mogu praviti dugoročne i mukotrpne problema.

Jedna od takvih bakterija je ešerihija koli. Upravo ova bakterija izaziva veliki broj urinarnih infekcija, češće kod žena nego kod muškaraca.

Čaj od peršuna je jedan od najčešće preporučivanih prirodnih preparata za lečenje infekcija izazvanih bakterijom ešerihijom koli.

Kao izvrstan čistač organizma, ovaj napitak je odličan i za čišćenje organizma od ešerihije koli. Za pripremu ovog čaja koriste se i koren i list peršuna.

Priprema je jednostavna. Usitnjen koren ili suvi list se potopi u šolju vrele vode (potrebno je staviti kašičicu, eventualno dve) i ostavi da stoji desetak minuta, da biljka otpusti lekovite sastojke.

Čaj se pije proceđen, sveže pripremljen i topao, tri puta na dan, nakon obroka.

Čaj od peršuna za izbacivanje vode iz organizma

Za izbacivanje vode iz organizma, preporučuje se upotreba čaja od svih delova biljke peršun, uključujući koren, list i semenke. Od ova tri dela biljke se priprema mešavina za čaj.

Na pola litre vode stavlja se pet kašika mešavine, ali se napitak priprema na poseban način. Mešavina se dodaje u proključalu vodu i pusti da uvri još nekoliko minuta.

Nakon toga bi trebalo poklopiti posudu u kojoj smo spremili napitak, ostaviti oko deset minuta, procediti i rasporediti u oko tri doze, koje treba ispiti u toku dana.

Kako se kuva čaj od peršuna?

Čaj od peršuna se može pripremiti na više načina. U pripremi čaja možete koristiti i sveži i sušeni list peršuna.

Sveža biljka uvek ima prednost nad sušenom, zato što u svom prirodnom stanju sadrži i najveću koncentraciju korisnih i hranljivih sastojaka, dok svaka obrada biljke unekoliko umanjuje njenu nutritivnu vrednost.

Peršun, misleći na listove biljke, dobro je konzumirati tek ubran i svež; dakle, jednostavno operite listiće peršuna i dodajte ga svom obroku.

Peršun se može dodati u salate, može se jesti uz kuvana jela, a često je svež list upotrebljava u takozvanim ’smoothie’ napicima od blendiranog svežeg voća i povrća.

Čaj od svežeg peršuna

Od svežeg lista peršuna možete pripremiti lekoviti čaj. Postupak nije zahtevan. Sve što vam je potrebno jeste vezica svežeg peršuna, koju možete kupiti na pijaci. Ukoliko imate svoju baštu ili gajite peršun u kućnim uslovima – moguće ga je uzgajati u saksiji, uvek ćete imati pri ruci njegove lekovite listove.

Za pripremu čaja od svežeg peršuna trebaju vam samo peršun i voda. Potopite listiće peršuna u posudu sa vrelom vodom, poklopite je i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Ako imate namensku šolju za čaj sa cediljkom, možete čaj pripremati u njoj. Posle nekoliko minuta, peršun će pustiti svoje čudesne lekovite sastojke, a voda će postati zelenkasta.

Vaš čaj od svežeg peršuna je gotov i spreman za konzumiranje. Preporučljivo je da uvek pripremati svež čaj. Kada odabirate vezicu ili strukove peršuna za pripremu čaja, vodite računa da listovi budu bogate, tamnije i zdrave zelene boje. Svetliji i suvlji delovi neće imati istu količinu hranljivih sastojaka.

Čaj od sušenog peršuna

Ukoliko niste u mogućnosti da pripremite čaj od sveže biljke, čaj od sušenog peršuna je takođe dobra opcija i zahteva još manje truda i vremena oko pripreme.

Suvi peršun je najbolje nabaviti u prodavnicama organskih namirnica ili u apotekama specijalizovanim za prodaju lekovitog bilja, kako biste bili sigurni da je biljka najboljeg kvaliteta.

Čaj od sušenog peršuna je jednostavno pripremiti. Dovoljno je da kašičicu usitnjenog osušenog lista prelijete sa 2.5 decilitra ključale vode. Posudu u kojoj pripremate čaj poklopite i ostavite da odstoji nekoliko minuta, kako bi biljka pustila sve korisne sastojke. Gotov čaj procedite.

Čaj od korena peršuna

Čaj od korena peršuna se priprema na sledeći način. Koren biljke operite vodom. Temperatura vode treba da bude mlaka. Pažljivo operite koren tako da odstranite svu prljavštinu, ali nije potrebno nakon toga oguliti peršun, kao što biste činili za pripremu jela.

Opran koren usitnite nožem. Za pripremu čaja su vam potrebne dve supene kašike seckanog korena.

Usitnjeni peršun treba preliti sa 250 mililitara ključale vode, kao pri pripremi bilo kog čaja. Poklopite i ostavite da stoji jedno deset minuta. Nakon toga čaj možete da procedite i topli napitak je spreman za konzumiranje. Čaj od korena je efikasan kod bakterijskih infekcija.

Čaj od semenki peršuna

Mada reše od ostalih oblika čajeva, može se pripremiti i čaj od semenki ove biljke. Za pripremu napitka je potrebna količina od dve kašike semenki peršuna.

Kao i pri uobičajenoj pripremi od lista ili korena, semenke se prelivaju sa 250 mililitara ključale vode. Priprema se razlikuje utoliko što čaj od semenki ne bi trebalo da stoji više od pet minuta.

Ukoliko se ostavi predugo, postaje veoma gorak. Proceđeni čaj se konzumira topao, kao i ostali. Čaj od semenki peršuna ima ista blagotvorna svojstva kao i drugi delovi biljke. Ponekad se čaj spravlja i od mešavine svih delova biljke peršun.

Koliko dugo piti čaj od peršuna?

Dužina konzumiranja čaja od peršuna zavisi od svrhe u koju pripremate napitak. Kod određenih tegoba o kojima ćemo govoriti, čaj od peršuna se uglavnom konzumira tri puta dnevno.

S obzirom na to da peršun ima veoma snažno dejstvo na čovekov organizam, ne bi ga trebalo konzumirati neprekidno.

Uglavnom se preporučuje ispijanje količine od oko dve do maksimalno tri šolje čaja dnevno, u periodu od pet dana.

Nakon toga, važno je napraviti pauzu, posle čega se počinje sa drugom turom, ukoliko je to potrebno. Pauza je duža od same konzumacija; preporučuje se prekid konzumiranja čaja od peršuna oko deset dana.

Preporuke za konkretnu upotrebu zavisiće od toga šta želite da postignete, u kakvom je stanju vaš organizam i kako podnosite sam napitak.

Ukoliko primetite bilo kakve smetnje, prekinite upotrebu napitka. Velike količine peršuna uopšte mogu da budu štetne; u samom čaju, njegove osobine su koncentrisane.

Moguće nuspojave pri upotrebi čaja od peršuna

Kao i mnoge lekovite biljke, peršun može izazvati neželjene reakcije, ukoliko se konzumira u većim količinama nego što je dozvoljeno ili osoba ima veliku osetljivost na biljku. Kada se konzumira kraće vreme, čaj od peršuna je uglavnom potpuno bezbedan i blagotvoran.

Međutim, peršun može izazvati alergijsku reakciju. Velike količine peršuna, uključujući preparate i napitke koji se od njega mogu spravljati, potencijalno su opasni za zdravlje.

Neke od nuspojava prekomerne upotrebe su anemija i problemi sa bubrezima. Kada se konzumira u pravim količinama, čaj od peršuna je koristan i za zdravlje bubrega i za krvnu sliku.

Peršun u trudnoći – Tokom trudnoće, peršun je uglavnom bezbedno koristiti kao dodatak hrani, ali se veće količine peršuna, kakva se koristi za pripremanje lekovitih preparata, poput čaja, ne preporučuju. Veća koncentracija peršuna nije bezbedna za trudnice, o čemu dobro svedoči podatak da je peršun korišćen kako bi se izazvao pobačaj i pokrenulo menstrualno krvarenje.

Prema nekim istraživanjima, veće količine peršuna u kombinaciji sa drugim biljem, tokom prva tri meseca trudnoće, mogu povećati rizik od nastanka urođenih mana kod bebe. Ukoliko ste u drugom stanju, peršun koristite samo kao začin, dodatak jelu.

Peršun tokom perioda dojenja – Konzumiranje peršuna kao začina i dodatka jelima je bezbedno. Ne postoji dovoljno informacija o učinku upotrebe preparata i čajeva od peršuna u kojima se nalaze veće koncentracije biljke, te je preporučljivo izbegavati ih.

Peršun i poremećaji krvarenja – Peršun je biljka koja razređuje krv i tako može dovesti do usporavanja procesa zgrušavanja krvi. Teorijski gledano, kod osoba koje pate od poremećaja zgrušavanja krvi peršun i preparature mogu da povećaju rizik od krvarenja.

Peršun i dijabetes – Ukoliko bolujete od dijabetesa, potrebno je da posebno obratite pažnju na nivo šećera u krvi, ukoliko konzumirate peršun u većim količinama nego kao začin. Peršun smanjuje nivo šećera u krvi, što može dovesti i do hipoglikemije, odnosno preterano niskog nivoa šećera.

Peršun i visok krvni pritisak – Budite oprezni sa upotrebom preparata od peršuna ukoliko patite od povišenog krvnog pritiska. Prema nekim istraživanjima, peršun izaziva vezivanje natrijuma u telu, a to za posledicu ima pogoršanje već visokog krvnog pritiska. Redovno kontrolišite pritisak, ako upotrebljavate čaj od peršuna za neke druge probleme.

Peršun i bolesti bubrega – Prema studijama stručnjaka, biljka peršun sadrži hemijske sastojke koji mogu dodatno pogoršati bolesti bubrega, te u tom slučaju svakako treba izbegavati veće količine peršuna i preparate u kojima su njegovi sastojci u višoj koncentraciji.

Iskustva upotrebe čaja od peršuna

Dosadašnja iskustva upotrebe čaja od peršuna pokazala su da je ovaj napitak delotvoran kod mnogih problematičnih stanja, ali i da, ako se ne koristi na pravi način, može izazvati kontraefekat ili neke druge probleme.

Prilikom konzumiranja preparat od lekovitih biljaka uvek je dobro biti informisan i oprezan.

Pokazalo se da čaj od peršuna može da pomogne regulisanje nivoa šećera u krvi. Kako smo već naglasili, prekomerna upotreba može izazvati hipoglikemiju, te svakako treba biti pažljiv.

Peršun je dobar saveznik u održavanju nivoa šećera u krvi, ali je važno da on ne deluje kao njegov modulator, već je njegovo primarno delovanje smanjenje nivoa.

Pošto je biljka peršun bogata vitaminima C i A, čaj od peršuna je odličan saveznik za dobar imuni sistem.

Kao što je poznato, vitamin C podstiče rast belih krvnih zrnaca, naše male vojske u borbi protiv infekcija. Istovremeno, on je odličan antioksidans, koji sprečava štetne efekte slobodnih radikala.

Odavno se pokazalo da je čaj od peršuna broj jedan prirodni ’detox’. On pomaže kod problema otežanog mokrenja, pročišćava bešiku i bubrege.

Međutim, treba biti obazriv ukoliko je prisutno neko bubrežno oboljenje. Diuretična svojstva peršuna imaju preventivno dejstvo na probleme sa bešikom i pomažu kod problema sa prostatom.

Čaj od peršuna može da pomogne kod problematičnih menstruacija. Zahvaljujući prisustvu apiola i miristicina u biljci, čaj od peršuna pomaže balansiranju hormona kod žena.

To doprinosi regulisanju ciklusa i ublažavanju neprijatnih simptoma menstruacije, poput bolnog ciklusa. Čaj od peršuna pomaže protok menstrualne krvi.

Brojne su reference koje govore o blagotvornom delovanju čaja od peršuna na probleme sa bubrezima, mada se takođe može naići na upozorenja da peršun ne bi trebalo upotrebljavati kod ozbiljnih oboljenja bubrega.

Kao diuretik, čaj od peršuna može da deluje kao preventiva za formiranje kamena u bubregu.

Do sada su obavljena brojna istraživanja na životinjama, ali ne i dovoljno studija na ljudima, te se upotreba čaja od peršuna u ove svrhe ipak treba uzeti sa rezervom.

Čaj od peršuna može biti izvrstan saveznik za zdravlje, ukoliko ga konzumirano u preporučenim količinama i u skladu sa sopstvenim zdravstvenim stanjem.

Cena čaja od peršuna

Čaj od peršuna je veoma pristupačan i jednostavan za nabavku i pripremu.

Pošto se može pripremati od svih delova biljke, u svežem ili sušenom obliku, možemo ga nabaviti na pijaci ili radnjama koje prodaju lekovite biljke.

Cena vezice listova peršuna gotovo se uvek može pronaći na pijaci, a njena cena se kreće u zavisnosti od tržišta i sezone, i može iznositi do najviše 100 dinara.

Veza bele zeleni u kojoj se nalaze koren peršuna i paštrnjak  košta oko 130 dinara u marketima, a može se pronaći po nižim cenama na pijaci.

Gotova smesa sušenog peršuna za pripremu čaja košta oko 130-150 dinara za količinu od 50 grama, u prodavnicama zdrave hrane.

Related Posts