Domaći džem i pekmez od jagoda – recept

Džem ili pekmez? Mi kažemo oba. Ko bi rekao da tako jednostavna hrana napravljena od voća može da bude tako ukusna poslastica.

Većina od nas se ne bi nikad odrekla omiljenog fila za palačinke koji je vrlo jednostavan, a to je džem ili pekmez od omiljenog voća. Džem ili pekmez mogu svako pecivo da naprave još lepšim.

Koriste se i kao namazi, ali i tokom kuvanja. Lista poslastica je dugačka: rolnice sa džemom, starinski salčići, buhtle, štrudle, krofne, medena srca i mnoge druge.

Kod nedostatka inspiracije, šta pojesti za doručak ili večeru, a često i za užinu, mnogi od nas posežu za džemom ili pekmezom, zavisi od toga ko šta više voli ili ima u kući.

Sigurno je da ne postoji kuća koja u frižideru nema makar jednu teglu ove poslastice.

Iako postoje odlični džemovi i pekmezi u prodaji koji skoro da su “kao domaći”, ipak je neuporedivo lepše i veće zadovoljstvo kad mi i naša porodica konzumiramo nešto što smo sami spremili.

Razlika između džema, pekmeza i marmelade

Ali, za početak, da pojasnimo razliku između džema i pekmeza. Mnogi od nas koriste te reči kao sinonim za isti proizvod, ipak, razlike postoje.

Ne zaboravimo i marmeladu, jer je i to jedan proizvod sličan džemu i pekmezu.

I džem, i pekmez, i marmelada napravljeni su od voća, ali razlika je u gustini, količini koja je upotrebljena da bi se napravili, delova voća koji se koriste, kao i dodataka koji se stavljaju, a pre svega količine šećera. Naravno, razlika je i u načinu pripreme ovih proizvoda.

Osnovna razlika je u načinu pripreme voća koje se stavlja u njih. Voće za džem se cepka na sitne komade, za pekmez se secka, a za marmeladu se melje ili se pasira.

Dužina kuvanja se takođe razlikuje. Najkraće se kuva džem, zato je on i najređim, zatim sledi pekmez, a marmelada se kuva najduže, zato je ona i najgušće teksture.

Jagode – benefiti

Jagode su biljke iz porodice ruža. To je hibridna vrsta voća koja se sveža koristi za ishranu, ali i za pravljenje poslastica poput sladoleda, kolača, milkšejkova, pita, čokolade, ali i džema i pekmeza.

Prve baštenske jagode su se uzgajale u Francuskoj krajem 18 veka. Francuzi su još u 14 veku presađivali divlje šumske jagode u svoje bašte, a to su činile i okolne zemlje.

U 17 veku, iz Severne Amerike (Čilea) Francuzi su doneli vrstu od koje je ukrštanjem sa domaćim vrstama nastala današnja jagoda.

Konzumiranje jagoda ima značajne zdravstvene benefite. Mnogi je smatraju superhranom. Verovatno mnogima nije poznato da je jagoda vrlo bogata C vitaminom.

Dve porcije ovog voća će zadovoljiti naše dnevne potrebe za C vitaminom. Zbog visokog sadržaja C vitamina, jagoda je odlična i za jačanje imuniteta i snažan je antioksidans.

Takođe pomaže jačanju zdravlja očiju i pomaže u prevenciji mnogih bolesti. Vitamin C je vrlo bitan u sprečavanju nastanka bora, tako da je i to jedna od prednosti konzumiranja jagoda.

To je u pravom smislu spajanje lepog i korisnog. Od njenog lista i korena prave se čajevi koji se koriste u terapiji smetnji sa probavom, ali i prehlade.

Postoji više vrsta crvenih jagoda koje se mogu naći na našoj trpezi, a razlike su u veličini, obliku i ukusu. Pored crvenih postoje i žute jagode, koje se smatraju posebnim specijalitetom.

Jagode u džemu i pekmezu

Džem i pekmez od smrznutih jagoda

Za pravljenje domaćeg džema i pekmeza mogu se koristiti kako sveže, tako i zamrznute jagode.

To je najbolja stvar, jer ukoliko vam usred zime ponestane omiljenog džema ili pekmeza od jagoda, možete jagode izvaditi iz zamrzivača i spremiti ovu poslasticu.

Ako je sezona jagoda prošla, a nemate u zamrzivaču jagode koje ste sami zaledili i znate kakav im je ukus, bitno je kakav zamrznuti proizvod kupujete. Uvek je bitno da su plodovi pojedinačno smrznuti i razdvojeni.

Recepti od zamrznutih jagoda obično sadrže limunsku kiselinu jer će ona pomoći da odrmrznute jagode zadrže oblik. Bitno je da se odmrzavanje ne radi naglo (pr. u toploj vodi ili mikrotalasnoj).

Najbolje je da jagode izvađene iz zamrzivača ostavite da se postepeno otope na sobnoj temperaturi.

Kalorije u džemu i pekmezu od jagoda

Postoji jedan detalj zbog kog ne biste baš mogli opušteno da jedete do mile volje, a to je količina šećera u ovim proizvodima i kalorije, koje nisu zanemarljive.

Iako su jagode voće sa izrazito niskim kalorjiskim indeksom, sa samo 33 kalorija na 100 grama ovog voća, to nije slučaj i sa proizvodima napravljenim od jagoda kakvi su džem i pekmez, što je pre svega posledica dodatog šećera.

Džem ili pekmez od jagoda imaju prosečno od 250-300 kalorija na 100 grama, što zavisi od načina pripreme i dodatih sastojaka. Imajte to na umu dok ih mažete na palačinke ili tost.

Velika količina šećera svakako je vrlo štetna po zdravlje, a sigurno će uticati i na povećanje telesne težine. Zato oprezno uživajte u ovim poslasticama.

Džem i pekmez od jagoda bez šećera

Sad se sigurno pitate da li je moguće napraviti džem ili pekmez od jagoda, a da izbegnemo dodavanje šećera.

Naravno da je moguće, umesto šećera mogu se dodati med ili se koristiti izrazito zreli i slatki plodovi jagoda.

Razlika između džema i pekmeza sa šećerom i bez šećera je u dužini trajanja, jer šećer, kao prirodni konzervans čuva vaš pekmez i džem od brzog kvarenja.

Džem i pekmez od jagoda bez konzervansa

Mnogi recepti za džem i pekmez od jagoda sadrže konzervans.

Dodavanjem kore limuna i šećera, koji je prirodni konzervans može se izbeći dodavanje veštačkih konzervansa i tako dobiti zdraviji proizvod.

Recepti za džem i pekmez od jagoda

Ima raznih recepata za ove poslastice, jer svaka domaćica doda ponešto svoje da bi zadovoljila ukus svojih ukućana. Svakako način spremanja zavisi i od iskustva.

Domaći džem od jagoda

Iako se može reći da recepata za domaći džem od jagoda postoji koliko i domaćica koje ga spremaju, ipak postoje neke zajedničke crte. Svi se spremaju od određene količine očišćenog voća.

Preporuka je da se uvek biraju plodovi koji su potpuno zdravi, zreli i slatki. Ako dodajete šećer vodite računa da smanjite količinu ako su vam plodovi koji koristite vrlo slatki.

Bitno je da se skuvani džem sipa u prethodno sterilisane tegle (zagrejane na temperaturi od preko 100 stepeni u rerni).

Domaći džem od jagoda – recepti

 1. Domaći džem od jagoda sa šećerom i limunovim sokom

Potrebni sastojci:

 • 1 kilogram očišćenih jagoda
 • 500 grama šećera
 • Sok jednog većeg limuna

Postupak pripreme:

Jagode operite i posušite. Zatim ih očistite od peteljaka, presecite na pola i rasporedite po širokoj šerpi u kojoj ćete kuvati džem. Nakon toga ih pospite šećerom.

Tako pošećerene jagode trebaju da odstoje najmanje 30 minuta da bi pustile svoj sok.

Ako niste u žurbi, najbolje je da ostavite pošećerene jagode da odstoje preko noći.

Pre nego krenete sa kuvanjem, jagode polako izgnječite. Šerpu sa izgnječenim jagodama stavite na ringlu i uključite na najjače dok ta smesa ne proključa.

Kad proključa, smanjite temperaturu na umerenu i ostavite smesu da se kuva oko sat vremena.

Ako nemate nikakvog iskustva sa pravljenjem džemova, nemojte se iznenaditi što će sve vreme biti pene na površini smese. To je sasvim normalno. Tu penu morate sve vreme skidati kašikom i stavljati u posudu sa strane.

Znaćete da je džem gotov kad pena prestane. Skinite šerpu sa ringle, dodajte limunov sok i promešajte smesu.

Vruć džem se sipa u sterilisane tegle, koje se zatvore i okrenu naopako da bi se napravio vakum.

Nakon što se tegle ohlade u potpunosti smestite ih na hladno i mračno mesto. Od ovog recepta dobićete oko 500 grama džema od jagoda.    

 1. Brzi domaći džem od smrznutih jagoda sa šećerom i limunskom kiselinom

Već smo pričali o džemu od smrznutih jagoda. Recepti se ne razlikuju puno od recepta sa svežim jagodama.

U ovom slučaju dodajemo limunsku kiselinu koja će održati smrznutim plodovima oblik i zadržati njihovu crvenu boju. Ovaj recept je specifičan po tome što se jagode vrlo kratko kuvaju.

Potrebni sastojci:

 • 1 kilogram smrznutih jagoda
 • 600 grama šećera
 • Kesica limunske kiseline

Postupak pripreme:

Smrznute jagode stavite u šerpu u kojoj ćete ih kuvati i prekrijte ih šećerom, promešajte i ostavite da se otope.

Preporučljivo je da odstoje najmanje 3 sata. Pre nego što počnete da ih kuvate, sipajte u smesu kesicu limunske kiseline. Stavite smesu na vrlo jaku vatru i kuvajte je dok proključa.

Kad se pojavi pena, uklonite je i nastavite da kuvate smesu još 5 minuta na jakoj vatri. Skuvani džem sipajte u tegle koje ste prethodno sterilisali na visokoj temperaturi.

 1. Domaći džem od smrznutih jagoda sa šećerom i limunskom kiselinom

Potrebni sastojci:

 • 2 kilograma smrznutih jagoda
 • 1 kilogram šećera
 • Kesica limunske kiseline

Postupak pripreme:

Za ovaj recept, preporuka je da se jagode izvade na sobnu temperaturu i ostave preko noći. Odleđene plodove isperite i stavite u šerpu u kojoj ćete kuvati džem. Zatim ih sve pospite šećerom.

Pošećerene jagode ostavite da stoje najmanje 3 sata, a preporučljivo 12 sati.

Najbolje je da počnete sa kuvanjem džema kad sok koji jagode puštaju prekrije najmanje polovinu voća koje se nalazi u šerpi.

Pre početka kuvanja dodajte kesicu limunske kiseline. Kuvanje započnite na tihoj vatri i kuvajte dok se ne pojavi prva pena, ali neprekidno mešajući smesu.

Kad se prva pena pojavi, sklonite šerpu sa šporeta i skinite penu sa površine. Pustite da se smesa ohladi, pa onda ponovo vratite na umerenu temperaturu i kuvajte dok se pena ne pojavi.

Skinite penu i džem je gotov. Sipajte džem u prethodno sterilisane tegle.

 1. Domaći džem od smrznutih jagoda sa pasiranim jagodama, vodom i šećerom

Džem od jagoda možemo napraviti i dodavanjem vode u smesu, ali i pasiranjem jagoda.

Potrebni sastojci:

 • 5 pakovanje smrznutih jagoda
 • Pola kilograma šećera
 • 200 ml vode

Postupak pripreme:

Jagode stavite u šerpu i pospite ih šećerom. Pustite da se otope na sobnoj temperaturi. Kad se otope, ubacite ih blender dodajte 200 ml vode i pasirajte 20 sekundi.

Tako ispasirane vratite nazad u šerpu (poželjno sa nelepljivim dnom) ili veći teflon tiganj i kuvajte ih na najjačoj temperaturi 15 minuta, mešajući smesu na svaka tri minuta. Nakon 15 minuta džem je gotov.

 1. Domaći džem od jagoda bez šećera i konzervansa

Evo jednog potpuno zdravog recepta za džem od jagoda.

Potrebni sastojci:

 • 1 kilogram jagoda
 • 60ml limunovog soka
 • 3 kašičice izrendane limunove kore
 • 70ml meda

Postupak pripreme:

Očistite jagode koje ste prethodno oprali, zatim ih tako očišćene usitnite i ispasirajte. Jagodama dodajte sok od limuna, izrendanu koru limuna i med. Sve promešajte i stavite na srednje jaku vatru.

Poželjno je da džem kuvate u posudi koja se ne lepi. Bitno je da često mešate smesu. Kad smesa počne da se zgušnjava i na njoj se jave balončići, džem je gotov. Obično proces kuvanja traje od 35-45 minuta.

Vrući džem sipajte u sterilisane tegle. Obzirom da je bez konzervansa, ovakav džem ne može dugo da traje. Zato ga čuvajte u frižideru i gledajte da ga pojedete u roku od 10-15 dana da se ne bi pokvario.

 1. Domaći džem od jagoda sa šećerom, vodom i čia semenkama

Za one koji vole neobičnije stvari, predlažemo da napravite džem u koji ćete dodati čia semenke.

Zbog svoje izuzetne sposobnosti da upijaju tečnost, čia semenke će dodatno zgusnuti džem, pa to imajte u vidu.

Potrebni sastojci:

 • 3 kilograma jagoda
 • 5 kilograma smeđeg šećera
 • Sok od 6 – 10 limuna
 • 6 – 12 kašika čija semenki u zavisnosti od gustine koju želite

Postupak pripreme:

Jagode koje ste oprali, očistili i pripremili za kuvanje stavite u veću šerpu i prekrijte šećerom. Zatim dodajte limunov sok. Ova smesa se kuva na najjačoj temperaturi nekih pola sata.

Nakon tog vremena stišajte temperaturu i kuvajte smesu još nekih 30-40 minuta. Pred kraj kuvanja dodajte čia semenke i kratko prokuvajte još dva minuta. Vruć džem sipajte u tople sterilisane tegle. 

Domaći pekmez od jagoda – recepti

 1. Domaći pekmez od celih plodova jagoda sa šećerom

Za ovaj recept jagode se ne pasiraju da bi se osetili komadići. Pekmez obično ima duplo više šećera od džema. Birajte zrele, zdrave i slatke plodove.

Potrebni sastojci:

 • 2 kilograma jagoda
 • 2 kilograma šećera

Postupak pripreme:

Jagode prvo očistite od peteljki i operite dobro. Cele jagode ubacite u šerpu i stavite da se kuvaju na umerenoj temperaturi.

Kad smesa počne da ključa, uz povremeno mešanje kuvajte je još oko 15 minuta i tek tad dodajte šećer.

Kad ubacite šećer morate da mešate neprekidno da bi sprečili da smesa zagori. Uz mešanje će pekmez biti ravnomerno skuvan.

Jagode se smanje od kuvanja jer gube vodu, ali ako želite manje komade možete ih dodatno usitniti viljuškom.

Kad pekmez dobije gustinu koju želite sklonite ga sa šporeta i vruć sipajte u sterilisane tegle. Možete da tegle okrenete nadole 10 minuta da bi se bolje vakumirale.

Možete ih i nakon toga umotati u ćebe i tako pustiti da se džem ohladi. Vodite računa da se pekmez sporo hladi, nemojte ga na silu hladiti, jer se time povećava mogućnost da se pokvari.

Nakon što se potpuno ohladio na sobnoj temperaturi, možete ga odložiti na suvo i tamno mesto gde ćete ga čuvati. Otvorene tegle obavezno čuvajte u frižideru.

Ako želite zdraviju verziju ovog pekmeza možete umesto šećera staviti med ili sirup od agave.

 1. Domaći pekmez od pasiranih jagoda sa šećerom

Potrebni sastojci:

 • 1 kilogram očišćenih jagoda
 • 1 kilogram šećera

Postupak pripreme:

Kod pripreme ovog pekmeza obratite pažnju na razmeru 1:1, 1 kilogram očišćenih jagoda i 1 kilogram šećera.

Ako ste imali kilogram jagoda pre čišćenja, onda smanjite količinu šećera na 800-900 grama šećera. Jagode možete ispasirati ručno ili u blenderu.

Stavite ih u dublju šerpu i kuvajte na tihoj vatri oko pola sata, pa tek onda dodati šećer. Mešajte dok smesa ne postane ujednačena Nastavite da kuvate smesu uz stalno mešanje.

Kad pekmez dobije gustinu koju želite kuvanje je završeno. Sipajte ga dok je vruć i sterilisane tegle i ostavite da se postepeno ohladi na sobnoj temperaturi. Možete tegle uviti u ćebe i tako ih hladiti.

I kod ovog recepta ako želite da šećer zamenite nečim zdravijim, u jagode stavite med ili sirup od agave. 

Bonus marmelada od jagoda

Marmelada se razlikuje od džema i pekmeza po tome što je potpuno želatinaste, providne strukture bez komadića jagoda.

Potrebni sastojci:

 • 2 kilograma jagoda
 • 4 kesica vanilin šećera
 • 800 grama šećera
 • 2 kesice želatina
 • 1 limun
 • 100 ml vode

Postupak pripreme:

Priprema marmelade razlikuje se malo od postupka pripreme džema i pekmeza od jagoda. Glavna razlika je želatin koji daje marmeladi želatinast izgled.

Kao i kod džema i pekmeza, jagode se čiste i operu. Jagode za marmeladu takođe moraju biti zdrave, zrele i vrlo slatke.

Vodite računa da odbacite delove koji su počeli da trule ili mekšaju. Jagoda mora biti čvrsta.

Kad očistite jagode ispasirajte ih ili stavite u blender kako bi se od njih napravila kaša. Kašu sipajte u šerpu, stavite šećer i vanilin šećer i sve promešajte. Iscedite limun i sipajte sveži sok u smesu.

Pre nego iscedite limun, ako želite možete da izrendate i u smesu dodate izrendanu koru limuna. Bitno je samo da dobro operete koru pre nego što to uradite.

Kad sve sastojke stavite u smesu sve lepo promešajte i izjednačite, a onda stavite da se kuva na umerenoj vatri. Kad smesa provri, smanjite još više temperaturu i nastavite da kuvate još pola sata.

Nakon pola sata pripremite želatin tako što ćete ga preliti hladnom vodom i pustiti da nabubri. Tad želatin ubacite u smesu koja se kuva i promešajte dobro.

Zatim sklonite šerpu sa ringle, sačekajte da se smesa malo prohladi, a onda je sipajte u sterilisane tegle. Tegle postepeno hladite, a možete ih i umotati u ćebe da se polako hlade.

Zatvorene tegle možete čuvati na sobnoj temperaturi, poželjno negde gde je suvo i tamno. Kad teglu otvorite čuvajte je u frižideru.

Related Posts