Domaći džem i pekmez od kajsija – recept

Džem i pekmez, posebno od kajsija, mnogima su omiljeni namaz. I pored pregršti raznih namaza koji se mogu naći u prodaji, većina se radije odlučuje za džem i pekmez iz domaće radinosti.

Za šta sve možemo koristiti džem i pekmez? Spisak je podugačak.

Džem i pekmez ne koristimo samo za palačinke i namaz za hleb, već od njih možemo praviti kolače, krofne, rolate, medena srca, štrudle i druge poslastice.

Kad imamo džem ili pekmez u frižideru, uvek imamo odličnu varijantu za uživnu, ali i doručak i večeru.

Kad nam se jede nešto slatko svakako je zdravije pojesti parče hleba namazanog džemom ili pekmezom, nego uzeti neki industrijski proizvod pun raznih aditiva, posebno ako smo ga sami spremali.

Razlika između džema, pekmeza i marmelade

Razlika između džema i pekmeza postoji iako mnogi misle da je to isti proizvod.

Pored džema i pekmeza postoji i sličan proizvod, marmelada, koja ima želatinastu strukturu. Svi ti proizvodi napravljeni su od voća, a razlike su u načinu pripreme.

Kajsije benefiti

Kajsije ili “marelice” su koštuničavo voće koje spada u istu biljnu porodicu kao i šljive, bademi, višnje, trešnje i breskve.

Kajsije verovatno potiču iz srednje Azije i severoistočne Kine blizu ruske granice. Moguće je i da potiču iz Japana i Korejskog poluostrva. U Evropu su stigle putevima svile. Kajsija najbolje uspeva u područjima sa blagom klimom, a po proizvodnji prednjače Turska, Italija i Iran.

Kajsije su voće koje ne samo da je ukusno za jelo, već i za sokove, kolače, džemove, pekmeze i marmelade. Kajsije imaju značajne koristi za naše zdravlje.

Niskog su kalorijskog sastava i sa samo 34 kalorije na sto grama, predstavljaju odličan izbor ukoliko želite da pojedete nešto slatko, a zdravo. Kajsije su bogate antioksidansima, beta karotenom i luteinom.

Takođe dobar su izbor vitamine A, C i E koji pomažu u borbi protiv srčanih oboljenja, dijabetesa i drugih hroničnih oboljenja. Vitamini A i E su bitni za zdravlje očiju.

Vitamin C jača imunitet, a odličan je i za kožu. Kajsije su bogate vlaknima što doprinosi boljoj probavi. Kalijum je dobar za regulisanje tečnosti u telu i pomaže izbacivanju vode.

Cena kajsija je visoka u odnosu na cene ostalog voća, ali korist koju imamo od nje opravdava investiciju, posebno za pravljenje omiljenog džema ili pekmeza od kajsija. 

Džem i pekmez od smrznutih kajsija

Zvuči skoro nemoguće, ali za pravljenje domaćeg džema i pekmeza od kajsija mogu se koristiti kako sveže, tako i zamrznute kajsije.

Ako ste propustili da napravite ove poslastice za vreme sezone kajsija, ali ste ipak zamrznuli nekoliko kilograma, možete ih ipak napraviti.

Kako da džem i pekmez od kajsija zadrži svetlo narandžastu boju?

Mnoge domaćice koje redovno prave džem i pekmez od kajsija, primetile su da ove poslastice vremenom potamne i dobiju tamno narandžastu skoro braon boju.

Da bi sprečili da se to dogodi, morate dobro izvršiti pripreme za pravljenje, obratiti pažnju na količinu šećera kao i na dužinu kuvanja džema ili pekmeza.

Pre svega, kajsije trebaju da budu zrele jer su tad najslađe. Vodite računa da kajsija nije prezrela i postala gnjecava.

Svakako ako niste u prilici da sami berete kajsije sa svog drveta, na pijaci birajte one koje su naizgled zdrave i relativno mekane. Krupnije kajsije daju svetliji džem od sitnijih kajsija.

Dužina stajanja kajsija u šećeru takođe ima uticaja na boju džema ili pekmeza. Što duže stoje, to je boja tamnija.

Bitno je da kajsije budu u šećeru određeno vreme da bi pustile svoje sokove kako bi gustina džema ili pekmeza bila zadovoljavajuća, ali ne bi trebalo da stoje duže od 2 sata, jer će sigurno od toga potamneti.

Bitno je da se šerpa u kojoj stoje kajsije poklopi kako bi se sprečila oksidacija i tamnjenje.

I dužina kuvanja utiče na boju džema i pekmeza od kajsija. Što duže ga kuvate, biće tamniji.

Da ne bi preterali sa kuvanjem i previše ih zgusnuli, možete da uzmete kašiku iz smese i ostavite je 15 minuta u frižideru, jer ako vam i nakon toga smesa deluje retko nastavite sa kuvanjem još nekih pola sata.

Ako ne želite taman džem, preporuka je da kuvate manje količine i skratite vreme kuvanja.

U tom slučaju, trebalo bi da dužina kuvanja ne bude duža od oko dva sata. Jeste malo više posla za više tura, ali vredi da bi dobili izgled koji želite.

Kalorije u džemu i pekmezu od kajsija

Kao i mnoge poslastice koje sadrže šećer, i džem i pekmez ne mogu da se jedu do mile volje, obzirom na veliku količinu šećera koju sadrže.

Iako kajsije imaju izrazito niski kalorjiski indeks i samo 34 kalorije na 100 grama, situacija je drugačija sa proizvodima napravljenim od kajsija, a pre svega zbog dodatog šećera.

Džem ili pekmez od kajsija imaju prosečno od 270-300 kalorija na 100 grama. Naravno, precizni iznos zavisi od pripreme i dodatih sastojaka.

Ne bismo da vam kvarimo zadovoljstvo, ali svakako obratite pažnju na to kad sledeći put mažete palačinke omiljenim pekmezom ili džemom od kajsija.

Šećer je štetan po zdravlje, a i umerena količina ovih proizvoda će vam isto pružiti zadovoljstvo. 

Džem i pekmez od kajsija bez šećera

Za one koji žele da opušteno uživaju u ovim poslasticama dobra vest je da se i džem i pekmez od kajsija mogu napraviti bez dodatog šećera.

Bitno je da se koriste izrazito slatki plodovi kajsija, a može se dodati i vanila ili neki prirodni zaslađivač poput stevije.

Džem i pekmez koji nemaju šećera sigurno će kraće trajati od zašećerenog, jer šećer je prirodni konzervans koji će ih sačuvati od kvarenja.

Džem i pekmez od kajsija bez konzervansa

Mnogi recepti za džem i pekmez od kajsija sadrže konzervans.

Ako dodate limunov sok, koru limuna i šećer, koji su prirodni konzervansi, izbeći ćete dodavanje veštačkih konzervansa i dobiti zdraviji proizvod.

Recepti za džem i pekmez od kajsija

Ima pregršt recepata za ove poslastice od kajsija, jer svaka domaćica ima svoj način pripreme, najčešće onaj koji je naučila od svoje mame i bake.

Domaći džem od kajsija

I pored gomile recepata za domaći džem od kajsija, ipak među njima postoje neke zajedničke karakteristike.

Preporuka je da se koriste plodovi koji su potpuno zreli, zdravi i slatki. Ako su plodovi koje koristite preslatki, smanjite količinu šećera iz recepta.

Skuvani džem se sipa vruć u prethodno sterilisane tegle (koje ste prethodno izvadili iz rerne nakon što ste ih sterilisali na temperaturi od minimum 100 stepeni).

Domaći džem od kajsija – recepti

 1. Domaći džem od kajsija sa šećerom (bez konzervansa)

Za pripremu ovog recepta koristi se malo više šećera od uobičajene 2:1 promere. Ako ne volite previše sladak džem ili su kajsije koje koristite suviše slatke, preporučujemo da smanjite količinu šećera za nekih 200-300 grama.

Potrebni sastojci:

 • 5 kilograma zrelih i slatkih kajsija
 • 5 kilograma šećera

Postupak pripreme:

Kajsije operite i odbacite koštice. Zatim oljuštene kajsije isecite na 3-4 dela i stavite u šerpu u kojoj ćete kuvati džem.

Nakon toga sve kajsije pospite šećerom i ostavite ih da puste vodu. Zatim stavite šerpu na šporet i to na najjaču temperaturu smesu kuvajte oko pola sata.

Na smesi koja je postala tečna pojaviće se pena koja mora da se skida. Ako je ne skinete džem će se vrlo brzo pokvariti u tegli, jer je pena zapravo vazduh.

Kad prođe pola sata smanjite temperaturu kuvanja na najslabije i ostavite smesu da se kuva još minimum pola sata.

Džem će polako početi da se zgušnjava pa ga treba mešati na nekoliko minuta da ne bi zagoreo.

Ne zaboravite da sterilišete tegle. To možete učiniti i dok se džem kuva. Operite ih i stavite ih u rernu na temperaturu od 100-150 stepeni.

Kad se osuše od vode možete ih izvaditi iz rerne, a zatim vruć džem sipati u njih. Možete ih vratiti u rernu na temperaturu od 100 stepeni da bi sprečili pucanje.

Držite ih dok se na vrhu tegle ne javi korica koja će džemu služiti kao zaštita od kvarenja. Poklopite ih i okrenite naopako na nekih deset minuta da se vakumiraju.

 1. Domaći džem od kajsija sa šećerom, vanilin šećerom i limunom (bez konzervansa)

Za ovaj džem od kajsija će vam trebati i vanilin šećer i limun. Ovo je jedan od najboljih recepata koji će sprečiti džem da potamni.

Potrebni sastojci:

 • 2 kilograma oljuštenih kajsija sa odstranjenim košticama
 • 4 kilograma šećera
 • 1 kesica vanilin šećera
 • ½ limuna

Postupak pripreme:

Birajte zdrave i zrele kajsije. Kajsije operite, oljuštite i izvadite koštice iz njih. Ostavite samo zdravo meso kajsije prilikom čišćenja i tek tad izmerite ukupnu količinu.

Ako su kajsije koje koristite vrlo slatke, smanjite malo količinu šećera da džem ne bi bio presladak.

Nakon toga u kajsije dodajte šećer, vanilin šećer i sok od ½ limuna. Ostavite smesu da stoji neka dva sata kako bi kajsije pustile sok.

Ako ostavite kajsije duže (ili preko noći kako neki recepti preporučuju) kajsije će sigurno potamneti i džem će biti tamne boje zbog preduge izloženosti vazduhu.

Smesu kuvajte na najjačoj temperaturi uz povremeno mešanje. Obavezno penu skidajte sa vrha jer je to vazduh koji se potiskuje nagore i ako dospe u džem sigurno će ga pokvariti. Neko penu skuplja i koristi je kao namaz u naredna dva dana.

Kad vidite da je smesa počela da se zgušnjava smanjite vatru na umerenu, uz neprekidno mešanje da se ništa ne zalepi za dno šerpe ili posude u kojoj kuvate džem. Kad džem postigne željenu gustinu skinite ga sa rerne.

Ostavite samo trenutak da se ohladi i sipajte još vruć u sterilne tegle (koje ste prethodno sterilisali na gore opisani način). Nakon sto ste zatvorili tegle okrenite ih naopako da se vakumiraju. Tegle čuvajte na nekom suvom i tamnom mestu. 

 1. Domaći džem od smrznutih kajsija (bez konzervansa)

Već smo pomenuli da se džem može spremiti i od smrznutih kajsija.

Potrebni sastojci:

 • 1 kilogram oljuštenih kajsija
 • 500 grama šećera

Postupak pripreme:

Za ovaj recept potrebno je da izvadite kajsije iz zamrzivača nekih 8 sati pre početka kuvanja. Kajsije oljuštite i pripremite za kuvanje.

Ako želite da osetite komade kajsije u džemu, ne morate kajsije dodatno usitnjavati. Kad ste to uradili, prekrijte ih šećerom i ostavite da puste vodu i otope šećer.

Obzirom da su izvađene iz zamrzivača proces će kraće trajati nego sa svežim kajsijama. Na 1 kilogram oljuštenih kajsija ide 500 grama šećera, pa u zavisnosti koliko kajsija imate procenite količinu šećera koji ćete dodati.

Kada se šećer otopi i kajsije su pustile dovoljno vode, stavite šerpu na šporet na jaku vatru da se kuva. Bitno je da neprekidno mešate.

Kada počne da se zgušnjava i osetite da džem počinje da se lepi po dnu kuvanje je završeno.

Preporučujemo da nastavite da mešate džem nekih deset minuta nakon što ste isključili šporet. Vruć džem sipajte u sterilisane vruće tegle. Možete tegle uviti ćebetom i pustiti da se ohlade na sobnoj temperaturi.

Obzirom da su kajsije iz zamrzivača, preporučeno je da se kuvaju iz više puta manje količine da ne bi potamneo.

Takođe, obzirom da su iz zamrzivača, kajsije će izgubiti puno svojih nutritivnih vrednosti, pa i to treba imati u vidu kad donosite odluku da džem pravite od smrznutih kajsija.

Svakako će i takav džem biti zdraviji od industrijskog proizvoda pa u nedostatku džema od svežih kajsija bolji je izbor od džema iz prodavnice. 

Domaći pekmez od kajsija – recepti

Kao i džem od kajsija, i pekmez od kajsija može dobiti tamniju boju ako se prekuva.

Uvek je preporučljivo kuvati manje količine jer kuvanje traje kraće, a zadržaćete lepu narandžastu boju pekmeza.

 1. Domaći pekmez od kajsija sa šećerom (sa i bez konzervansa)

Potrebni sastojci:

 • 3 kilograma očišćenih i oljuštenih kajsija kajsija
 • 1 kilogram šećera
 • Opciono 1 kesica konzervansa

Postupak pripreme:

Kajsije operite, odstranite koštice, oljuštite i očistite sve nečistoće na njima. Izmerite da bude tačno 3 kilograma i stavite u šerpu za kuvanje.

Prekrijte ih šećerom i ostavite da odstoje da puste sok. Da bi se bolje rasporedilo možete ređati red kajsija, pa prekrivati šećerom, sve dok ne utrošite celu količinu.

Poklopite i ostavite preko noći da odstoji. Ako ne želite da rizikujete da pekmez potamni, možete i ranije krenuti sa kuvanjem, već posle 3-5 sati.

Stavite smesu na jaku vatru i mešajte je dok ne provri. Kad smesa provri, smanjite vatru i kuvajte još nekih sat vremena uz povremeno mešanje. Zadnjih pola sata mešajte stalno kako bi sprečili pekmez da zagori.

U međuvremenu, dok kuvate pekmez, pripremite tegle. Za ovu količinu trebaće vam otprilike 3 manje tegle.

Operite tegle, pa kad se kuvanje približilo kraju, stavite ih u rernu na 100 stepeni da se sterilišu. Ne stavljajte ih u zagrejanu rernu da ne bi pukle već je uključite nakon što ste tegle ubacili u rernu.

Kad se pekmez skuvao, izvadite tegle i napunite ih vrućim pekmezom, a zatim ih vratite u rernu i ostavite na 100 stepeni još sat vremena. Nakon sat vremena ugasite rernu, a tegle ostavite u šporetu da se ohlade postepeno.

Kad se tegle skroz ohlade, izvadite ih iz rerne, prekrijte ih celofanom i poklopite. Čuvajte na suvom i hladnom mestu.

Ako želite da dodate konzervans, pred kraj kuvanja dodajte u smesu 1 kesicu konzervansa, promešajte je i onda sipajte u tegle.

U ovom slučaju ne morate ih sterilisati ponovo vraćanjem u rernu na još sat vremena nego odmah nakon kuvanja stavite u zagrejane tegle i okrenite nakon poklapanja da se vakumiraju. Kad se ohlade, odložite tegle na suvo i hladno mesto.

 1. Domaći pekmez od smrznutih kajsija sa šećerom

Za ovaj recept potrebno je da imate smrznute kajsije. Kajsije operite, očistite od koštica, isecite na polovine i stavite razdvojene ih na ravnu površinu (poslužavnik), a zatim zamrznite. Kad se zalede, prebacite ih u kesu i ostavite u zamrzivaču do momenta upotrebe.

Potrebni sastojci:

 • 2 kilograma očišćenih kajsija
 • 700 grama šećera
 • 1 kesica Džemifix ekstra 2:1 ili opciono 1 kesica želatina

Postupak pripreme:

Izvadite kajsije iz zamrzivača noć pre nego što planirate da kuvate pekmez. Pospite ih šećerom i ostavite da odstoje preko noći da se odlede. Posudu pokrijte.

Sledeći dan usitnite smesu štapnim mikserom da se dobije ujednačena tekstura. Sa strane u drugoj posudi pomešajte 2 kašike šećera i kesicu Džemifixa.

Stavite smesu od usitnjenih kajsija u šerpu za kuvanje i kuvajte na srednjoj temperaturi stalno mešajući. Mešanje pomaže ujednačenom kuvanju kao i da smesa zadrži svetlu boju. Nakon 20 minuta, ako ostaje trag po šerpi kad prolazite varjačom, dodajte smesu šećera i Džemifixa i kuvajte uz mešanje još 10 minuta.

Nakon toga uzmite manju šerpu i prebacujte po dve kutlače u nju nastavljajući kuvanje još 5-8 minuta. Nakon toga prebacujte pekmez iz manje šerpe u sterilisane vruće tegle.

Prebacujte pekmez iz veće šerpe u manju sve dok se sva smesa ne utroši i ne napravite sav pekmez. Ostavite tegle otvorene dok se ne ohlade, a zatim poklopite i smestite na suvo i hladno mesto.

Related Posts