Domaći džem i pekmez od šipka – recept

Tema ovog teksta će biti domaći džem i pekmez od šipka. Ako ste ljubitelji ovih voćnih poslastica, onda će vam se džem i pekmez od šipka sigurno dopasti.

Šipak je biljka koja pripada porodici ruža, a često ga zovu i divlja ruža ili šipurak. Ova biljka je izuzetno lekovita, a čaj od šipka se smatra jednim od najzdravijih biljnih čajeva.

Ipak, u ovom tekstu ćemo se baviti slatkim poslasticama koje možete napraviti od ove lekovite biljke.

Džem i pekmez od šipka možete kupiti gotove u prodavnicama, ali ništa nije ukusnije i zdravije od domaćeg džema i pekmeza.

Upravo zato ćemo vam predložiti neke recepte koji vam mogu pomoći da sami napravite poslastice od šipka u kojima ćete sigurno uživati.

Pre nego što vam predstavimo neke od najpopularnijih recepata za pravljenje domaćeg džema i pekmeza od šipka, morate znati da je razlika između džema i pekmeza generalno jako mala.

Naime, i džem i pekmez se dobijaju na isti način, pa je jedina razlika u količini voća koje se koristi, kao i u količini šećera koji se dodaje.

Dakle, sastojci koji se koriste za pravljenje džema i pekmeza su isti, ali postoje male razlike u načinu pripreme, pa ćemo vam zato posebno predstaviti recepte za džem i recepte za pekmez od šipka.

Takođe, moramo još da napomenemo da kuvanje džema ili pekmeza od šipka nije nimalo brzo ni lako, tako da često zahteva dosta truda i vremena.

Nadamo se da ćete uz naše recepte uživati u samom procesu pravljenja i da vam neće biti naporno.

Ipak, pre nego što pređemo na recepte, reći ćemo vam nešto i o lekovitim svojstvima samog šipka.

Zdravstvene prednosti šipka

Šipak je veoma lekovita biljka koja obiluje vitaminima, tako da predstavlja idealnu zaštitu od prehlada i gripa.

Nema sumnje da će ova namirnica ojačati vaš imunitet i pomoći vam u borbi protiv mnogih bolesti.

Smatra se da šipak može da spreči malaksalost i da pruži energiju celom telu. Dokazano je da ima povoljan uticaj na sistem organa za varenje, kao i na krv.

Zahvaljujući svom antiupalnom dejstvu, šipak može da pomogne ukoliko imate reumatski artritis ili slično oboljenje.

Za kraj, reći ćemo vam i jednu zanimljivu činjenicu koja se tiče spremanja poslastica od šipka, a to je da se u toku kuvanja šipka količina vitamina C povećava.

To je još jedan više razlog da pripremite domaći džem ili pekmez od šipka, a recepti vas očekuju u nastavku teksta.

Recepti za domaći džem od šipka

  • Recept 1

Sastojci: 2 kg šipka

5 kg šećera

voda po potrebi

Način pripreme: Prvo što svakako treba da uradite da biste pripremili džem od šipka jeste da naberete šipak i da ga dobro operete.

Šipak treba poređati na neku malo veću krpu i ostaviti da tako stoji par dana kako bi se osušio. Tek nakon toga je šipak spreman za pravljenje džema.

Stavite šipak u lonac i nalijte vodu, pa kuvajte na srednjoj vatri. Kada procenite da je šipak omekšao dovoljno, procedite ga i ostavite da se ohladi.

Ispasirajte šipak u mašini koja služi za mlevenje mesa, kako biste dobili gušću smesu. Šipak treba još nekoliko puta ispirati i cediti uz pomoć gaze, kako bi se uklonile sve dlačice.

Nakon toga, proceđenu smesu šipka stavite u šerpu i kuvajte na tihoj ili srednjoj temperaturi oko sat vremena, kako bi sav višak vode ispario.

Za vreme kuvanja potrebno je povremeno mešati smesu šipka, pa onda dodati šećer. Kuvajte džem na srednjoj temperaturi oko sat vremena sve dok ne dostigne željenu gustinu.

Dok se džem od šipka kuva možete pripremiti staklene teglice tako što ćete ih držati u rerni neko vreme kako bi se zagrejale.

Zatim, džem treba sipati u teglice dok je još vruć, pa otvorene teglice sa džemom staviti u rernu još neko vreme kako bi se na vrhu tegle formirala korica.

Kada ste to uradili ostavite da se džem i teglice ohlade, a tek sledeći dan ih izvadite iz rerne i stavite poklopce na njih. Džem je najbolje čuvati na suvom i tamnom mestu kao što je špajz.

  • Recept 2

Sastojci: 5 kg šipka

1.5 kg šećera

voda po potrebi

Način pripreme: Pripremite šipak tako što ćete mu ukloniti peteljke i ostaviti da stoji nekoliko dana kako bi se osušio.

Stavite šipak u šerpu, nalijte vodu i kuvajte sve dok šipak ne bude dovoljno mekan, a nakon toga propasirajte šipak i procedite ga nekoliko puta, da ne bi ostale suvišne dlačice.

Kada se kuva džem od šipka najvažnije je da u njemu nema nikakvih dlačica.

U šerpu dodajte šećer, a preporučuje se da dodajete oko 300 g šećera na litar tečnosti. Kuvajte džem sve dok ne dobijete odgovarajuću gustinu i naravno povremeno mešajte džem.

Ako se odlučite za ovaj recept, imajte na umu da džem neće biti previše gust kao što je to slučaj sa nekim drugim receptima za pravljenje džema od šipka.

  • Recept 3

Sastojci: 4 kg šipka

7 kg kristal šećera

voda

Način pripreme: Pripremite što krupniji šipak i očistite ga od peteljki. Ostavite šipak da omekša par dana, pa ga tek onda kuvajte.

Dakle, nakon par dana stavite šipak u šerpu i kuvajte ga u vodi, a nakon što šipak postane mekši, potrebno ga je procediti.

Zatim, šipak treba pasirati i sve vreme dolivati malo vode. Kada ste ispasirali celu količinu šipka još jednom ga procedite kako na njemu ne bi ostale dlačice koje bi vam sigurno upropastile džem. Da biste procedili šipak koristite cediljku i gazu.

Veoma je važno da merite količinu tečnosti koja se dobija, jer je potrebno napraviti dobru razmeru između tečnosti i šećera koji ćete dodati. Prema ovom receptu, potrebno je da na svaki litar tečnosti stavljate po 1 kg šećera.

Dakle, tečnost koju ste dobili nakon ceđenja i pasiranja šipka stavite u šerpu i kuvajte, pa dodajte u to šećer.

Potrebno je da mešate smesu i da proveravate gustinu. Kada džem bude gotov naspite ga u tegle koje ste sterilisali i koje su tople. Stavite poklopce na tegle i odložite ih na suvo i tamno mesto.

  • Recept 4 (Džem od šipka sa gotovom smesom od šipka)

Sastojci: 5 l gotove smese od šipka

2.5 kg kristal šećera

Način pripreme: Ovaj način pripreme je izuzetno lak, pa vam neće trebati puno vremena da napravite džem. Najpre kupite gotovu smesu od šipka i stavite je u šerpu.

Dodajte šećer, ali vodite računa uvek da na 1 l gotove smese šipka ide oko ½ kg šećera. Kuvajte ovaj sirup na najvećoj temperaturi i povremeno ga mešajte.

Kada primetite da džem postaje gušći, onda počnite češće da ga mešate, sve dok ne budete zadovoljni njegovom gustinom. Naravno, ako volite da vam džem bude malo gušći, onda je potrebno duže da ga kuvate i obrnuto.

Nakon što skuvate džem potrebno ga je odmah nasuti u tegle. Dakle, kod ovog recepta nije potrebno da ostavite da se džem ohladi, nego ga odmah sipajte u tegle i zatvorite ih poklopcem.

Okrenite tegle naopako i pustite da u tom položaju budu dvadesetak minuta, a zatim ih vratite u normalan položaj. Nakon toga ostavite tegle da se ohlade i držite ih na tamnom mestu.

Recepti za domaći pekmez od šipka

  • Recept 1

Sastojci: 8 kg šipka

5 kg šećera

voda po potrebi

Način pripreme: Pripremite šipak, operite ga i uklonite peteljke. Stavite šipak na prostirku kako bi se osušio i pustite da stoji tako 3-4 dana.

Stavite šipak u lonac i kuvajte ga u vodi sve dok ne bude dovoljno mekan, a nakon toga ga ispasirajte. Tako ispasirani šipak ponovo kuvajte, pa ga još jednom ispasirajte i dobro ga isperite.

Takvu tečnu smesu od šipka je potrebno ponovo pasirati kroz cediljku, a zatim kroz gazu, pa stavite na šporet da se kuva. Stavite u šerpu šećer i u toku kuvanja mešajte smesu i proveravajte gustinu. Veoma je važno da sve vreme mešate pekmez kako ne bi zagoreo.

Kada je pekmez gotov možete ga nasuti u tegle koje ste zagrejali u rerni. Zatim tegle sa pekmezom stavite u rernu koja je još uvek topla i ostavite da stoje tako u toku noći. Ujutru stavite poklopce na tegle.

Ako se odlučite za ovaj recept, dobićete oko 10.5 kg pekmeza od šipka. Čuvajte ga na suvom i hladnijem mestu.

  • Recept 2

Sastojci: 10 kg šipka

7 kg šećera

voda po potrebi

Način pripreme: Kao i kod svih prethodnih recepata, prvo je potrebno da operete šipak, da ga očistite i ostavite da stoji koji dan na prostirci.

Kada se šipak dovoljno sasušio stavite ga u lonac i kuvajte ga u vodi sve dok ne bude omekšao. Nakon toga procedite šipak i opet ga kuvajte sve dok ne provri. Nakon toga sklonite lonac sa šporeta i ostavite da se šipak ohladi.

Sledeći korak je da propasirate šipak koristeći cediljku, a nakon toga ga je potrebno procediti koristeći gazu. Na taj način će se ukloniti sve dlačice i šipak će konačno biti spreman za pravljenje pekmeza.

Stavite šipak ponovo u šerpu i nastavite sa kuvanjem, a kada primetite da smesa postaje gušća, onda dodajte potrebnu količinu šećera. Naravno, ne zaboravite da mešate sve vreme pekmez kako ne bi zagoreo.

Kada budete videli da je pekmez dovoljno gust naspite ga u tegle koje ste sterilisali i stavite ih u toplu rernu. Neka se tu tegle ohlade u toku noći, pa ih sutradan stavite u špajz.

  • Recept 3

Sastojci: 1 kg šipka

350 g šećera

1 l vode

konzervans

Način pripreme: Najpre je potrebno da operete šipak i da ga ostavite da se osuši, a nakon toga ga izblendirajte.

Vodite računa da stavite dovoljno vode u blender i miksajte šipak nekoliko minuta. Ovo je dobar način da nestanu sve dlačice i semenke iz šipka, jer ovako nećete morati da ga cedite i pasirate. Svakako ćete na ovaj način uštedeti dosta vremena.

Kada izblendirate šipak stavite ga u dublji lonac i nalijte vodu. Kada provri smanjite temperaturu, poklopite lonac i ostavite da se sve kuva nekih sat vremena.

Za to vreme šipak će postati mekši, pa ga nakon kuvanja jednostavno možete izgnječiti ili izblendirati. Ako odlučite da blendirate smesu od šipka, onda uvek dodajte malo vode.

Nakon toga procedite smesu od šipka koristeći sito, a nakon toga ponovo vratite šipak u lonac i dodajte šećer i konzervans. Kuvajte još neko vreme sve dok ne dođete do željene gustine pekmeza.

Pripremite staklenu teglu od 1 l i u nju sipajte pekmez dok je još vruć. Naravno, potrebno je teglu sterilisati pre nego što u nju naspete pekmez.

  • Recept 4 (Pekmez od šipka bez dodatka šećera)

Sastojci: 1 kg šipka

1 l vode

sok od limuna

Način pripreme: Ukoliko želite da izbegnete suvišne kalorije i da spremate pekmez bez šećera, onda je ovo pravi recept za vas.

Kao i kod ostalih recepata, uvek prvo treba oprati šipak i osušiti ga, pa tek nakon nekoliko dana ga izblendirati. Na ovaj način ćete lako i brzo ukloniti sve dlačice sa šipka.

Pripremite lonac i u njemu kuvajte šipak u vodi. Kada voda provri, kuvajte još nekih 45 minuta na umerenoj temperaturi.

Za vreme kuvanja uvek držite poklopac na loncu i proveravajte povremeno da li je šipak dovoljno omekšao.

Nakon toga stavite omekšali šipak ponovo u blender, dodajte malo vode, izmiksajte šipak, pa ga onda stavite u pasirku, a možete koristiti i sito.

Nakon toga ponovo stavite šipak u lonac i kuvajte na umerenoj temperaturi.

Ovoga puta ne dodaje se šećer niti bilo kakav drugi zaslađivač, pa se zato može desiti da pekmez počne da gori. Zato je važno da pekmez redovno mešate dok se kuva.

Na kraju kuvanja dodajte sok od limuna i vaš pekmez je gotov.

Pripremite staklenu teglu tako što ćete je sterilisati u rerni i sipajte vruć pekmez u nju. Ako budete sledili ovaj recept, dobićete oko pola kilograma pekmeza od šipka.

Skladištenje džema i pekmeza od šipka

Imali ste priliku da vidite nekoliko recepata koji vam mogu pomoći da napravite ukusan džem i pekmez od šipka.

Videli ste da je razlika u pravljenju džema i pekmeza jako mala, tako da se pripremaju gotovo na isti način.

U pitanju su male razlike, a mi smo se potrudili detaljno da vam opišemo i jedan i drugi postupak pripreme.

Kada je u pitanju skladištenje džema ili pekmeza od šipka, ono zavisi od toga da li planirate da ih jedete u roku od mesec dana ili planirate da ih skladištite par meseci ili duže.

Ako pravite džem ili pekmez i planirate da ga jedete u skorije vreme, odnosno u naredne 3-4 nedelje, onda ih možete jednostavno držati u frižideru.

Međutim, ako planirate džem ili pekmez da jedete narednih nekoliko meseci, onda je način skladištenja jako važan.

U tom slučaju morate uvek sterilisati staklene tegle pre nego što u njih naspete džem ili pekmez i morate ih odložiti na suvo i hladno mesto.

Kada odlučite da konzumirate džem ili pekmez, odnosno kada otvorite teglu, onda je potrebno da je pojedete u roku od 2-3 nedelje, a sve vreme otvorenu teglu sa džemom ili pekmezom morate držati u frižideru.

Dakle, jednom kada otvorite teglu sa džemom ili pekmezom od šipka, nemojte je vraćati u špajz, već je stavite u frižider i potrudite se da pojedete taj džem ili pekmez u što kraćem roku.

Nadamo se da vas je neki od ovih recepata privukao i da ćete i sami pokušati što pre da napravite domaći pekmez od šipka.

Svi recepti su međusobno slični, a razlikuju se samo u količinama šipka i šećera koji se koriste. Na vama je da odlučite koji recept vam se najviše dopada i koji želite sami da isprobate.

Nadamo se da ćete uživati dok pripremate domaći džem ili pekmez od šipka, a sigurno smo da ćete ukusom biti i više nego zadovoljni. Prijatno!

Related Posts