Karneol – kamen koga je dotaklo sunce

Kristali, dragulji ili poludrago kamenje oduvek su bili veoma cenjeni među ljudima na svim krajevima sveta.

Od najranijih dana ljudske civilizacije, blaga koja se  mogu pronaći u zemlji i kamenu izazivala su divljenje svojom lepotom i čudesnim svojstvima, koja su im pripisivana od davnina.

U davnoj prošlosti, kristali su često povezivani za magijskim i isceliteljskim svojstvima.

Mnoge su palate i svetilišta ukrašavani najskupocenijim i najređim kamenjem. Krune i prestola, kraljevske odežde, relikvijari i brojni drugi dragoceni predmeti gotovo uvek su dekorisani i nekim od najcenjenijih kamenova koji se mogu pronaći na zemlji.

Osim toga što, kao skupi i retki, odražavaju preimućstvom značaj i veličinu, njihov odabir je uvek bio povezivan i sa nesumnjivom energijom koju poseduju.

Poludrago ili drago kamenje?

U običnom govoru, često dolazi do poistovećivanja ova dva pojma; međutim, oni zapravo nisu sinonimi, već dve kategorije u klasifikaciji vrednih minerala.

Ova klasifikacija ima korene još u starogrčkom dobu, a zadržala se i do naših dana. Prema ovoj podeli, drago kamenje zapravo obuhvata samo nekoliko posebnih vrsta.

U drago kamenje se svrstavaju neprikosnoveni kralj vrednih kristala – dijamant, zatim prelepi plavi safir, raskošni rubin, divni prozračni smaragd, kao i ametist, koji se doduše smatra graničnim između dragog i poludragog kamenja.

Svi ostali kristali spadaju u kategoriju poludragog kamenja, no, to nipošto ne umanjuje njihovu vrednost.

Bilo da ih zovemo poludrago kamenje, dragulji, češće kristali, ili pak i drago kamenje, širok spektar ovih fantastičnih kamenova oduzimaju nam dah i fasciniraju svojom lepotom i brojnim drugim karakteristikama, svojstvima i osobinama.

U današnje vreme, čini se da je povratak starim vrednostima oživeo i praksu kristaloterapije.

Kristali su se koristili u ritualne, ali i isceliteljske svrhe, u medicini i duhovnosti, koje su bile neraskidivo povezane, još u drevna vremena.

Istraživači su zaključili da su u Starom Egiptu pojedini kristali bili veoma zastupljeni u pomenutim načinim upotrebe. Najistaknutiji su bili lapis lazuli, tirkiz, smaragd, kvarc i – karneol.

Karneol – značenje, poreklo i osnovne karakteristike

Karneol je jedan varijetet kalcedona, iz porodice kvarcova. Najčešće ga možemo videti u kombinaciji crvenkasto-narandžaste, rozikaste i rđavo-smeđe boje.

On je delimično proziran, staklast, a svojom toplom pojavom podseća na plamenove zalazećeg sunca ili boje jeseni. Mada dolazi u različitim varijantama, najpoznatiji je po svojim jasno narandžastim i crveno-narandžastim kristalima.

Naziv karneola potiče od latinske reči koja označava ’meso’, što je direktno povezano sa njegovim bojama.

Prema drugom tumačenju, naziv je dobio po izvesnoj vrsti bobica, karakterističnoj po njihovoj boji. Ovaj kamen je poznat i pod drugim nazivima, kao karneol ahat, cairnelian, cornelian, pa i sardoniks.

Pošto karneol nije sasvim ujednačene boje, u pojedinim slučajevima čitavi delovi kamena mogu biti znatno svetili od ostatka.

Primerci kod kojih centralni svetli deo postepeno prelazi u tamniju nijansu nisu nimalo retko.

Zanimljivo je pomenuti da mnogi kamenovi koji se u prirodi nalaze u nijansama prljavo žućkaste boje, koja nije pogodna za obradu u dragulje, dobija finu jarku boju karneola ako se izloži zagrevanju. Samim tim, vrednost određenog komada raste.

Kada se karneol postavi naspram sunca, varijacije boja se vide u prugama, a prirodi karneol se odlikuje maglovitom rasprostranjenošću boje.

Upravo zbog njegove boje, karneol je često bio asociran i sa vatrom, sa toplotom i njenim pozitivnim efektima. Karneol koji je iskopavan na arapskom poluostrvu i u Indiji bio je izrazito popularan među Starim Grcima i Rimljanima. Cenili su ga još i Stari Egipćani, i drugi narodi.

Karneol – kamen zalazećeg sunca

Mnoga znanja koja danas imamo o moći i simbolizmu dragog i poludragog kamenja potiču iz drevnih vremena.

Stari Egipćani, koji su poludragom kamenju posvećivali poseban značaj, karneol su smatrali ’kamenom zalazećeg sunca’. Ovo je nesumnjivo imalo veze sa njegovom bojom, no karneolu je pripisano poseban značaj.

Egipćani su verovali da ovaj lepi crvenkasti kamen može da ’uhvati’ blagotvornu sunčevu toplotu i da je prenese nosiocu; kao takav, karneol je smatran kamenom života, kamenom energije i snage.

I u današnje vreme, ovom kamenu se pripisuju slična značenja. Zahvaljujući ovom posebnom životodavnom svojstvu, karneol je oduvek smatran i kamenom mudrosti, bogatstva i zaštite.

Koliko su veliki značaj Stari Egipćani pridavali ovom kamenu, posebno u pitanjima života i smrti, te večite dileme ljudskog roda na svim meridijanima sveta i u svima razdobljima ljudske istorije, može se videti na primeru hijeroglifskog teksta egipatske „Knjige mrtvih“. Natpisi iz knjige su bili gravirani na talismane od karneola, kako bi nosiocu obezbedili bezbedan prelazak u onaj svet.

Stari Vavilonci takođe su pravili amulete od karneola, cilindričnog oblika. Karneol je bio izuzetno popularan među drugim narodima Starog Sveta, posebno među Grcima i Rimljanima.

Najčešće je upotrebljavana za izradu pečatnih i drugih prstenova, koji su imali i funkciju talismana. Ovo prstenje je uglavnom bilo zlatno, sa umetnutim, rezbarenim karneolom.

Mnogi od prstenova prikazivali su stara božanstva poput Izide i Serapisa, božanstava vremena i zemlje, što neporecivo govori i dosta o značaju koji je pripisivan upravo kamenu karneolu, kao simbolu životne energije.

Osim toga, poznati su i primerci prstenova sa karneolom u koji su ugravirani znaci zodijaka, vezani, naravno, za nosioca prstena.

Zlatno prstenje iz rimskog perioda, sa umetnutim kamenom karneolom, arheolozi su pronalazili i u našim krajevima; primerci ovakvog posebnog nakita mogu se pronaći u našim muzejima.

Pre nego što se posvetimo specifičnoj energiji kamena karneola i njenom efektu na čovekovo blagostanje, upoznaćemo se sa još nekim interesantnim primerima istorijske i simbolične upotrebe kamena.

Rimsko ’srećno’ prstenje od karneola

Stari Rimljani su crvenkastom karneola pridavali izuzetno pozitivan značaj i veoma često su ga nosili.

Rimsko prstenje sa karneolom, kao i pečati napravljeni od ovog kamena, pogodnog za rezbarenje, najčešće su nosili predstave božanstava ili raznih opasnih životinja, te su se, kao takvi, smatrali zaštitnim nakitom. Rimljani su verovali da ima nakit i predmeti od karneola donosi sreću i da ih brane od neprijatelja.

Karneol s pravom možemo nazvati i kamenom ratnika, budući da se verovalo da nosiocu donosi hrabrost i snagu u toku rata ili borbe.

Svakako da i ovo verovanje možemo povezati sa bojom kamena, sa toplom crvenkasto-narandžastom nijansom koju možemo smatrati i simbolom životnog plamena.

Ovo shvatanje postaje još jasnije kada karneol povežemo isceliteljskim svojstvima karneola vezanim za učenje o čakrama.

Karneol – kamen života

Karneol, kao i brojno drugo poludrago kamenje, upotrebljava se u praksama vezanim za balansiranje životne energije, sa kojima je povezano znanje o čakrama.

Karneol podstiče rad sakralne čakre, obično obeležene narandžastom bojom, kakvu ima i kamen karneol. Ova čakra se nalazi na prednjem delu karlice, ispod pupka. Povezana je sa opštim protokom energije kroz telo.

Sakralna čakra se smatra centrom životne energije i ona je zadužena i za prenos informacija koje čovek prima telesno do njegovog uma.

Smatra se da intuitivno shvatanje, onaj ’osećaj u stomaku’ i druge vrste ’komunikacije’ upravo dolaze posredstvom čakre za čije je funkcionisanje podoban upravo kamen karneol.

Karneol takođe veoma dobro deluje i na takozvanu korensku čakru, pre svega u otklanjanju mogućih zastoja energije ili neke vrste njene povrede i oštećenja.

Sama korenska čakra nalazi se u korenu kičme i zadužena je, između ostalog, za pokrete i doživljaj kretanja u prostoru. Ova čakra je temelj čovekovog blagostanja; ona je osnov i duhovne i fizičke energije. Karneol može pomoći u njem balansiranju.

Karneol za izdržljivost, hrabrost, radost i prihvatanje

Karneol je kamen sa širokim spektrom pozitivnog delovanja na čovekovo duhovno, duševno, telesno i emocionalno stanje.

Gotovo da i nema oblasti čovekovog bivstvovanja u kojoj karneol nema bar neko blagotvorno delovanje. Dobar je kako za individualno blagostanje, tako i za tople i blagorodne međuljudske odnose.

Karneol, kao ’srećni’ kamen, pospešuje dobro odnose među ljudima, ohrabruje i rasplamsava veze između pojedinaca.

Topli, narandžasti kamen je izuzetno pogodan za balansiranje porodičnih i prijateljskih odnosa, jer je njegova energija povezujuća. Karneol je integrativni kamen i kao takav, on je i kamen međusobnog razumevanja, pažnje, saosećanja i deljenja.

Ovaj kamen posebno podstiče privlačnost i saosećanje, vezanost sa ljude u onom najboljem i najprirodnijem smislu; daje nam uvid u značaj zajedništva i međusobnog saživota.

Osim toga, karneol je izuzetno povoljan za romantične odnose, brak i porodicu. Treba znati da je ovo i kamen koji donosi i fizičko zadovoljstvo.

Od nijanse pojedinačnih kamenova zavisi i opseg njegovog delovanja, možemo reći. Svetliji karneol pre svega podstiče i nadahnjuje prijateljske veze i saveze, dok tamniji kamenovi posebno bude osećaj pripadnosti i učvršćuju vezu sa domom.

Kada je karneol taman, gotovo skerletan, on izuzetno pozitivno deluje na opštu vitalnost.

Tamni, više crveni nego narandžast karneol jeste kamen vitalnosti i snage, kako telesne tako i duhovne. Takvi kamenovi podižu samopouzdanje, pomažu nam da prevaziđemo strahove, bilo da su oni vezani za domen apstraktnog ili konkretnog, posebno neposrednog. Crveni karneoli se smatraju kamenovima borbe, pobede i unapređivanja datih veština.

Isceliteljska svojstva karneola

Karneol ima pozitivno dejstvo i na konkretna telesna stanja i domene fizičkog zdravlja.

Pošto je ovo kamen ispunjen životnom energijom, on izuzetno pozitivno deluje na metaboličke procese, a posebno pospešuje krvotok i snabdevanje naših organa krvlju, što je neophodno za pravilan rad našeg organizma.

Posebno važan domen delovanja energije karneola jeste reproduktivno zdravlje, kod oba pola.

Karneol reguliše reproduktivni sistem, podstiče plodnost i uopšte pozitivno deluje u otklanjanju svih problema koji se tiču ove oblasti. U kristaloterapiji, karneol je preporučljiv za žene koje pate od menstrualnih bolova i simptoma menopauze.

Kao regulator životne energije, karneol može da doprinese boljoj apsorpciji hranljivih materija koje unosimo u organizam i koje su neophodne za dobro zdravlje.

Uopšte, karneol dobro deluje na sve procese koji su vezani za metabolizam i kardiovaskularni sistem. Čak se smatra da može pomoći kod zarastanja rana i krvarenja iz nosa; ove pojave, naravno, zahtevaju stručnu konsultaciju.

Karneol za emotivni i duhovni balans

Pošto je karneol povezan sa dve temeljne čakre, sakralne i korenske, uz osvrt na stara verovanja o prenosu sunčeve topline kao životne energije u telo nosioca, lako je zaključiti da je karneol jedan od stabilizujućih kristala.

Kada ovo shvatanje prenesemo na nivo naše emocionalnosti i duhovnosti, videćemo da u tom smislu, karneol deluje poput sidra koje nas održava u sadašnjem trenutku.

Drugim rečima, karneol ne dozvoljava rasipanje naše životne energije, pospešivanjem naše koncentracije na sadašnji trenutak.

On ne blokira naša sećanja niti nas sprečava da maštamo i razmišljamo o budućnosti, ali je njegov akcenat na sadašnjem trenutku u kom se ne smemo izgubiti. Karneol sabira naše misli i poboljšava koncentraciju vezanu za ono što u tom trenutku radimo.

Jedno od izuzetnih emocionalnih svojstava karneola jeste njegova sposobnost da nas zaštiti od štetnih i nepotrebnih osećanja i misli, poput besa, zavisti i prezira i to kako naših sopstvenih prema drugima, tako i obrnuto. Karneol je izuzetno pogodan za veze – on otklanja posesivnost i ljubomoru, i balansira odnose unutar istih.

Održavanje i upotreba karneola

Karneol nije mnogo komplikovan za održavanje i upotrebu. On se najčešće koristi u vidu nakita, ali može se jednostavno koristiti i kao sam kamen; fini, uglačani komad karneola može se nositi u džepu.

Preporučuje se da se karneol nosi bliže donjim čakrama, s obzirom da ima direktan uticaj na njihov protok energije. Karneol se može držati u kući, a smatra se da donosi sreću, bogatstvo i blagostanje.

Karneol je koristan u na radnom mestu, gde može njegovom vlasniku pojačati samopouzdanje, može mu dati dodatnu snagu i motivaciju u trenucima posustajanja i ohrabriti u ostvarivanju ciljeva.

Ono što je kod njega posebno dobro upravo je zaštita od ljudi koji nemaju dobre namere i koji žele da vam naude, što, nažalost, nije retko u radnom okruženju.

Čišćenje i punjenje karneola

Energija karneola ostaje netaknuta sve dok o njemu dobro brinete. Karneol se može praktično čistiti vodom i sapunicom. Pazite da ga ne izlažete dugom toplotnom delovanju, jer može promeniti boju.

Ukoliko ga upotrebljavate u kristaloterapiji, uvek je važno da ga očistite od nakupljene negativne energije.

Karneol se čisti i puni uz pomoć drugih kristala, poput selenita i kvarca.

Takođe, u čišćenju loše energije koristi se i zapaljeni štapić od žalfije, kojim se treba mahati oko deset do tridesetak sekundi ispod kristala.

Karneol se može čistiti i puniti zakopavanjem u zemlju. Najbolje je umotati kamen u čistu krpu i držati ga u čistoj zemlji bar jedan dan, pa i do nekoliko meseci.

Karneol je moguće čistiti i uz pomoć vizuelizacije, koja zahteva dobru usmerenost – potrebno je usredsrediti se na kamen i vizualizovati ga kao okruženog čistom, belom svetlošću.

Ovaj način čišćenja dozvoljava varijacije, po ličnom nahođenju. Najbolji način za aktivaciju karneola je meditativni, odnosno vizuelni.

Nakit, predmeti od karneola i cena kristala

Karneol se može nabaviti u više oblika (poput piramide), kao sirova stena, ali je najčešća upotreba običnih uglačanih kamenčića.

Takođe, karneol se naširoko koristi u izradi nakita. Narukvica i ogrlica od karneola mogu biti veoma interesantan detalj nakita, a odmah za njima i minđuše.

Za izradu nakita, karneol se često koristi u obliku lomljenog, uglačanog kamena, okruglih i pljosnatih perli.

U izradi složenijeg nakita, poput ogrlica ili narukvica, karneol se kombinuje i sa drugim poludragim kamenjem poput, recimo, gorskog kristala i aventurina.

Može da bude obrađen i u posebne oblike poput srca i elipsi, a možemo ga naći i u obliku malenih figura za držanje u kući. Nakit i predmeti od karneola se mogu pronaći u brojnim radnjama specijalizovanim za kristale.

Kada je reč o ceni divnog poludragog kamena karneola, o čijoj upotrebi svedoče vekovi, on je veoma pristupačan.

Prodaja karneola je veoma raširena, a prosečna cena za količinu od 100 grama ovog kristala iznosi samo 20 do 30 dinara.

Primera radi, narukvice od karneola se prodaju po ceni između 800 i 2000 dinara, u zavisnosti od veličine kamena, obrade kristala, kombinacije sa drugim poludragim kamenjem.

Related Posts