Lapis lazuli – kamen faraona

Od samih početaka civilizacije, čovek je bio zadivljen skrivenim blagom u utrobi zemlje, dragocenim metalima i retkim kamenjem.

Draguljima, kristalima ili poludragom kamenju, kako se sve mogu nazvati ovi minerali, pripisivana su raznorazna magijska i isceliteljska svojstva, u zavisnosti od njihovih fizičkih osobina i kvaliteta, a svakako lepote i vrednosti koristili su se za izradu nakita i dekoraciju.

Carevi i carice, kraljevi i kraljice, prinčevi, princeze i knezovi, predivnim kamenjem su ukrašavali svoja odela, ne samo kao izraz bogatstva i moći, nego i posebne simbolike koju je određeno kamenje nosilo.

U današnje vreme, retko i skupo kamenje još uvek ima ulogu statusnog simbola, no, širok spektar poludragog kamenja dostupan je u raznim oblicima i za različite svrhe.

Šta je poludrago kamenje?

Poludrago kamenje, kao i drago kamenje, predstavlja različite vredne minerale. U običnom govoru oba ova naziva se koriste kao sinonimi, mada one to nisu.

Termin drago kamenje se odnosi na samo četiri veoma cenjena kamena, a to su prekrasni rubin, veličanstveni dijamant, mistični ametist, opčinjavajući safir i čudesni smaragd.

Ametist je izuzetak u ovoj grupi, budući da se, prema svojstvima, nalazi između dragog i poludragog kamenja.

Ostali vredni kamenovi klasifikuju se kao poludragi. Ova podela potiče iz Stare Grčke, ali je rasprostranjena i prihvaćena širom sveta i danas je u upotrebi.

Magično plavi lapis lazuli, o kome ćemo detaljno govoriti, tako spada u red poludragog kamenja. Ređe se upotrebljava u našem jeziku pomalo arhaičan izraz ’dragulji’, dok je, pored već pomenutih, reč ’kristal’ u čestoj upotrebi.

Lapis lazuli – značenje, poreklo i osnovne karakteristike

Kraljevski plavi lapis lazuli jedan je od najcenjenijih i najtraženijih kristala od pamtiveka. Njegovo ime potiče od latinske reči lapis koja doslovno znači ’kamen’ i stare persijske reči lazhuward, koja označava plavu boju.

Dakle, naziv ovog kamena bi u doslovnom prevodu značio ’plavi kamen’. Raskošna plava, najočiglednije obeležje ovoga prelepog kamena, lako je odredila i njegov naziv.

U španskom i portugalskom jeziku, reč azul, povezana sa imenom ovog kamena, označava predivnu plavu boju.

Jedan lep primer upotrebe ove reči jeste naziv za posebnu rasu mačke, takozvanu ojos azules, u doslovnom prevodu – plave oči. U izrazito plavim očima ovih mačaka, ogleda se neporeciva lepota lapis lazuilija.

Kada je reč o sastavu ovog kamena i njegovim osnovnim karakteristikama, lapis lazuli je formiran od više različitih minerala, koji se svi mogu naći na listi poludragog kamenja, a to su sodalit, pirit i kalcit.

Lapis takođe obiluje i sitnim česticama zlata. Lapis lazuli nije ujednačene boje; plavi sodalit daje mu karakterističan kolorit, kalcit čini njegove beličaste delove, a pirit zlataste čestice.

Svaki od ovih minerala postoji izolovano i poseduje specifičnu lepotu i osobine. Lapis nižeg kvaliteta je svetlije boje i sadrži manje delova zlata, što znači da je udeo kalcita u njemu veći .

Ponekad se naziva denim lapis. Kao što verovatno znate, ovaj kamen spada u red neprovidnih kristala.

Lapis lazuli se iskopavao na drevnim lokalitetima doline reke Ind, u okolini gradova datiranim oko 7500 godina pre nove ere. Još u to vreme smatrao se izuzetno cenjenim mineralom.

Zahvaljujući ovim podacima, stručnjaci su saglasni oko toga da je upravo lapis lazuli jedan od najstarijih neprozirnih dragih kamenova poznatih čovečanstvu.

Prema pojedinim stručnjacima za tumačenje biblijskog teksta, lapis lazuli je zapravo kamen koji se u Starom Zavetu pominje kao safir.

Takođe, prema nekim tumačenjima, odatle potiče i povezivanje lapis lazulija sa izvesnim magijskim svojstvima. No, ’plavi kamen’ je smatran čudesnim i vrednim u ratličitim kulturama.

Čudesni ’kamen faraona’ kroz istoriju

Blago faraona, njegova lepota, vrednost i prokletstvo do dana današnjeg okupira pažnju arheologa, antropologa, istoričara, istoričara umetnosti i mnogih drugih stručnjaka.

Njime su fascinirani i oni iz najrazličitijih alternativnih struja, razni mislioci, umetnici, spiritualisti. Neprevaziđenoj veštini egipatskih umetnika, bogatstvu njihove izrade i vrednosti korišćenih materijala teško je odoleti.

Nije nikakvo čudo da je kobalt plavi lapis lazuli bio toliko omiljen među Starim Egipćanima i da su njihovi vladari i plemstvo nosili ovaj kamen na svom nakitu, te da su njime ukrašavali svoje palate i grobnice. Stari Egipćani su, zapravo, lapis lazuli upotrebljavali u različite svrhe, od dekoracije do lečenja.

Među pronađenim artefaktima Starog Egipta, nalaze se brojni skarabeji, privesci i drugi elementi nakita izrađeni od lapis lazulija.

Osim za izradu nakita, lapis lazuli je drobljen do najsitnijeg praha i kao takav upotrebljavan za dobijanje cenjene nijanse plave boje, ali i praha za šminkanje očiju, odnosno – senke za oči. Pretvoren u prah, korišćen je i kao sastojak medicinskih eliksira.

Većini čitaoca je najverovatnije poznat bar deo sadržaja grobnice faraona Tutankamona, a posebno njegov zlatni sarkofag, ukrašen, između ostalog, plavim kamenom lapis lazulijem.

U pretežno pustinjskoj zemlji (mada je u davna vremena dolina Nila bila izuzetno plavna i plodna), plavetni lapis je bio božanski kontrast boji peščanih dina.

Zlataste čestice kamena boje čistog noćnog neba unekoliko su podsećale na zlatne zvezde i na taj način Stare Egipćane podsećale na neraskidivu vezu sopstvenog zemaljskog sveta sa onim njihovih bogova.

Plava boja dobijena iz lapisa koristila se za bojenje svešteničke i plemićke odeće, radi označavanja njihovog sopstvenog božanskog statusa.

Lapis lazuli je bio izuzetno cenjene samo u drevnom Egiptu, već i u pre-kolumbijskoj Americi, u staroj Persiji, u islamu, među Starim Grcima i Rimljanima, kao i u srednjevekovnoj Evropi.

Među svima ovima, lapis lazuli je bio veoma visoko vrednovan i pridavala su mu se zaštitna svojstva, budući da se njegov lepi izgled uvek povezivao sa nebeskim svodom.

Vizantijsko plavo  – lapis lazuli u hrišćanskoj tradiciji

Umetnost vizantijskog, odnosno romejskog, freskoslikarstva, smatra se jednim od najvećih dometa pravoslavne hrišćanske umetnosti.

Veličanstveno vizantijsko carstvo je u tom smislu ostavilo velikog traga u svim zemljama koje su pripadale njenom kulturnom krugu, uključujući Srbiju.

Takozvana vizantijska plava, boja tako karakteristična u dekoraciji pravoslavnih crkava i manastira, jedna je od najlepših nijansi u svetskoj umetnosti.

U uznapredovalom srednjem veku, kada su oslikavane neke od najvećih zadužbina naših vladara, sastojci za mešanje nebeski plave boje bili su teško dostupni.

Smatra se da je duboko plavi pigment – dobijen drobljenjem lapis lazulija, bio na većoj ceni nego samo zlato, uvezen iz dalekih zemalja na Istoku, tačnije, iz predela današnjeg Avganistana.

I dan danas, teško je ostati ravnodušan na božanski prikaz ’vizantijskog neba’ u brojnim svetilištima širom zemalja u kojima je carstvo ostavilo svog traga, od samoga Konstantinopolja, preko crkava i manastira pravoslavnog sveta, do veličanstvenih mozaika na Zapadu. Plavo i zlatno, lapis lazuli i zlatne zvezde i u današnje vreme svedoče o sjaju Vizantije.

Lapis lazuli – kamen intelekta, komunikacije i razumevanja

Lapis lazuli se smatra kamenom koji ima zaštitna svojstva protiv nemilih sila.

Plavo kamenje je vezano za komunikaciju i intelekt, te se lapis lazuli smatra izvrsnim odabirom za sve one koji se bave visoko intelektualnim radom; naravno, njegova upotreba je široka i ne ograničava se samo na jednu sferu.

Lapis podstiče želju za sticanjem znanja, unapređuje analitički um i pomaže boljem razumevanju.

Može da bude od izuzetne pomoći prilikom učenja, može otkloniti smetnje prilikom tog procesa, otvoriti um za bolje primanje i obradu informacija, a takođe doprinosi boljem pamćenju.

Lapis lazuli pre svega podstiče želju za otkrivanjem istine, a samim tim doprinosi iskrenosti duha i boljem razumevanju sopstvenih težnji onoga ko ga nosi/poseduje.

Smatra se da lapis lazuli pozitivno utiče na formiranje i održavanje odnosa među ljudima. On unosi harmoniju u odnose, pomaže razumevanju i spremnosti na razumevanje između pojedinaca, te je kao takav izvrstan medijator, takoreći, u prijateljskim odnosima, u porodičnim i romantičnim vezama.

Zbog izuzetnih svojstava za koja se smatra da ima na ljudski um i temperament, lapis lazuli može da bude od pomoći kod onih koji su veoma nemirni i impulsivni, poput dece u tinejdžerskom uzrastu (svakako i odraslih sklonih impulsivnom ponašanju), a pobornici kristaloterapije uverenja su da lapis lazuli može pomoći deci koja pate od Aspergerovog sindroma i autizma.

Ukoliko se bavite poslom ili hobijem koji zahteva izvrsnu veštinu pisane reči, govorništva ili javnog nastupa uopšte, lapis lazuli je pravi izbor za vas.

Možete ga nositi kao nakit ili jednostavno imati kod sebe prilikom neke od pomenutih aktivnosti. U poslovnom okruženju, lapis lazuli podstiče uspeh, sa naglaskom na trajna priznanja u vašoj oblasti rada.

Isceliteljska svojstva lapis lazulija

Osim što je koristan u sferi društvenog delovanja i međuljudskih odnosa, prema načelima kristaloterapije, lapis može itekako pomoći uravnoteženju vašeg telesnog blagostanja, emotivnog stanja i duhovnog zdravlja; ovaj kamen pomaže balansu uma, duha i tela.

Ukoliko se osvrnemo na učenje o čakrama, videćemo da je lapis lazuli izvrstan za treću, odnosno grlenu čakru.

Lapis lazuli pozitivno deluje na grlo, dušnik i glasne žice, dok istovremeno povoljno utiče na rad endokrinog sistema i posebno dobro deluje na tiroidnu žlezdu.

Takođe doprinosi boljem funkcionisanju slušnog aparata i nosnih šupljina.

Dakle, ukoliko se bavite govorništvom ili pevanjem, lapis lazuli može da bude od koristi.

Ovaj kamen takođe podstiče i cirkulaciju, snižava visok krvni pritisak, uravnotežuje srčani ritam i smanjuje vrtoglavicu. On veoma dobro utiče na nervni sistem, zbog čega je blagotvoran kod već pomenutih poremećaja.

Pomaže i kod migrena i teških glavobolja, te insomnije. Uopšteno, možemo reći da je delovanje lapis lazulija na problematična telesna stanja  umirujuće.

Lapis lazuli za emotivni i duhovni balans

Lapis lazuli, kamen istine, ne samo da pojedinca podstiče na otkrivanje istine u svetu oko njega, već i na otkrivanje unutrašnje istine.

On izuzetno doprinosi samosvesti pojedinca, ali i mnogo više od toga; lapis lazuli nas svojim blagotvornim delovanjem navodi i na prihvatanje te istine. Lapis lazuli može doneti veliko olakšanje od duboko potisnutih tereta.

U tom smislu, ovaj plavi kamen pomaže da se negativne emocije poput besa, napetosti i straha procesuiraju na pravi način, odnosno, da se prevaziđu.

Na taj način, plavi lapis pomaže da uzrastemo u sopstvenim kvalitetima, da vrednujemo druge ljude, bez opterećenosti zavišću i gordosti. Lapis nam pomaže da iskažemo svoje misli i osećanja bez ustezanja, ali u pravoj meri.

Održavanje lapis lazulija

Pored fantastičnih osobina, ovaj lepi plavi kamen ne odlikuje se velikom čvrstinom, već se smatra izrazito delikatnim i krhkim, te se o njemu treba pravilno starati.

Lapis lazuli ne treba držati sa drugim kamenjem, kako se ne bi oštetio i izgrebao. Ako nosite nakit od ovog kamena, preporučljivo je da ga skinete ako se upuštate u aktivnost poput fizičkog treninga.

Najbolji način da očuvate svoj lapis lazuli je da ga umotate u finu maramicu ili parče tkanine; u tom slučaju ga možete čuvati i sa ostalim kamenjem.

S obzirom da je porozan, nemojte ga izlagati visokom temperaturama; lapis lazuli treba držati na suvom i hladnom mestu. Ukoliko ga koristite u obliku nakita, lapis lazuli treba da je poslednji kamen koji stavite na sebe i prvi koji ćete skinuti.

Ovaj kamen ne trpi hemikalije i njime treba pažljivo rukovati; ukoliko padne na pod, velika je verovatnoća da će se rasprsnuti ili oštetiti. Izbegavajte da spavate sa nakitom od lapis lazulija, ne zbog njegovog negativnog efekta, već da ga ne biste oštetili.

Čišćenje i punjenje lapis lazulija

Svaki poludragi kamen odlikuje se specifičnom energijom koja može doprineti vašem blagostanju, no sam kamen u tom smislu zahteva poseban tretman.

Energetska svojstva lapis lazulija ostaju snažna sve dok lepo brinete o svom kamenu, bilo da je reč o komadu kamena, obilkovanom ili ne, ili komadu nakita. Najbezbedniji način čišćenja je upotreba čiste suve tkanine.

Lapis lazuli se dobro čisti potapanjem u toplu sapunjavu vodu, bez upotrebe drugih hemikalija, posebno kiselina. Drugi način je kratkotrajno potapanje u hladnoj vodi.

Ukoliko primetite da njegova boja tokom vremena bledi, promenite način čišćenja u odnosu na prethodni.

Očišćeni lapis lazuli se najbolje puni na mesečini; potrebno je da ga izložite mesečevoj svetlosti tokom jedne ili dve noći. Energija lapis lazulija se može dopuniti i trljanjem kamena o dlan.

Nakit, predmeti od lapis lazulija i cena kristala

Nakit od lapis lazulija danas nije teško dostupan i i može se pronaći u brojnim prodavnicama specijalizovanom za obradu kristala, u čijoj se ponudi redovno nalaze i sirovo, neobrađeno kamenje, figurice, komponente za izradu nakita i sam, gotov nakit.

Na ovim mestima se možete informisati i o prednostima poludragog kamenja i blagotvornosti kristaloterapije.

Lapis lazuli se najčešće koristi za izradu minđuša i privezaka, te perli od kojih se prave niske u vidu narukvica ili ogrlica. Svaki od ovih ukrasa odlikuje se opčinjavajućom lepotom ovog ’faraonskog’ i vizantijski plavog kamena. Pri odabiru svog kamena ili komada nakita, primetićete raznolikost u njegovoj boji, u zavisnosti od udela minerala.

Prelepi plavi lapis lazuli je oduvek bio na ceni i smatra se jednim od najvrednijih poludragih kamenova. Cena za 1 gram lapis lazulija iznosi između sto do sto pedeset dinara.

U proseku, nakit od lapis lazulija, od minđuša, preko narukvica do privezaka i ogrlica, može koštati oko par hiljada dinara, u zavisnosti od količine i kvaliteta upotrebljenog kamena.

Related Posts