Sanovnik brat – šta znači sanjati brata?

Šta su snovi i zbog čega sanjamo? Kroz milenijume i vekove, snovi su opčinjavali ljude, posebno umetnike, filozofe, duhovnjake, razne mistike, naučnike i mnoge druge.

Snovi su i danas jedno veliko i ne sasvim istraženo polje, mada su se njima bavili neki od najvećih psihologa i lekara našeg doba.

Od davnina, snovi su posmatrani kao čudesan svet nesvesnog, kao kanal božanskih poruka, kao ravan metafizičkog iskustva čoveka.

Snovi se mogu razumeti kao narativi kroz koje naš um pokušava da proživi nove situacija, a još pre, nova osećanja koja te situacije izazivaju. San je ponekad direktno vezan za određene okolnosti, sa kojima ga možemo asocirati.

Snovi se često razumeju kao domen potisnutih emocija, koje se putem istih razrešavaju, odnosno treba da se razreše.

Snove bismo mogli povezati i sa kolektivnim nesvesnim, sa arhetipovima koji se u njima sreću i koji su zajednički čitavom ljudskom rodu. To su, na primer, otac, majka, heroj itd. Univerzalni strahovi se takođe manifestuju u snovima.

Razumeti snove dobrim delom znači razumeti simbole koji se u njima javljaju; sama simbolika je pod velikim uticajem religijskog okvira, istorijskog razvoja podneblja, kulture, kolektivnih i ličnih sećanja vezanih za te simbole.

Ipak, i među njima se mogu pronaći sličnosti i spone koje ih povezuju sa onima iz drugih kulturno-religijskih okvira.

Simbolika brata

Da bismo razumeli snove o bratu ili braći, osvrnućemo se na samu simboliku brata, na značaj koji figura brata ima među ljudima.

Brat je, u univerzalnom smislu, figura koja igra izuzetno značajnu ulogu u životu pojedinca i grupe. Bratstvo, kao krvno srodstvo, bratimljenje, kao učvršćavanje veze između ljudi, i bratoljublje, koncepti su od najviše vrednosti.

Bratska veza je širom sveta shvatana kao jedna od najsnažnijih i najsvetijih među ljudima. Bratstvo daleko prevazilazi pojam biološke veze između dva čoveka, ono je nadilazi i smatra se možda i najvrednijom na svetu.

U hrišćanstvu se pojam brata često ističe kao velika svetost, pored oca i majke. Vernici jedni druge doživljavaju braćom i sestrama.

Biti nekome brat znači biti spreman da za tog drugoga sve damo, da budem štit, branilac i podrška, onaj ko za drugoga gaji nesebičnu i nedeljivu ljubav; imati brata znači imati sve ovo u drugom čoveku.

No, uz pojam brata dolazi i jedan od najvećih grehova čovečanstva, pojam bratoubistva i izdaje, oličen u priči o Kainu i Avelju.

Bratstvo je ljubav, ali i rivalitet. Toliko je primera u istoriji da brat izda brata, zarad krune, zlata i moći, i uvek takve figure skončaju veoma nesrećno.

Neizostavno, takvi su slučajevi oduvek bili za najveću osudu, u brojnim kulturama širom sveta. Pre nego što pređemo na tumačenje snova o bratu, pogledajmo kako se o braći govori u različitim kulturama.

Izreke o bratstvu i bratoljublju

Svakome je potreban brat, kaže arapska poslovica; bez brata, bićeš kao čovek koji juriša u bitku bez oružja. Islam naglašava važnost bratske veze i sve vernike smatra braćom. U „Stihu o bratstvu“, Kuran kaže da zato imamo da razrešimo sve razmirice sa svojom braćom.

Grčki filozof Antisten, Sokratov učenik, smatrao je da je sloga među braćom snažnija od svake tvrđave. Poznato je da su Stari Grci veoma vrednovali bratske odnose. U svet smo došli kao braća, pisao je čuveni Šekspir, i zato treba da koračamo jedan kraj drugoga, a ne jedan ispred drugog.

Škotska poslovica kaže da je bolje imati brata kraj sebe, nego daleko od sebe. Jedna lepa indijska poslovica veli da ako pomogneš da čamac tvoga brata pređe vodu, i tvoj sopstveni će dosegnuti obale. Brat je, za mnoge narode, najveće svetinja. Upravo zato, izdaja brata i najviše boli čoveka.

Dobro je poznata naša narodna poslovica: „Ko ne drži brata za brata, taj će tuđina za gospodara“. Slavni psalmopojac David veli da brat je ono što je i on sam, premda u ovom odeljku on peva o otuđenju. Interesantna beninska poslovica kaže da onaj koji baca kamenje noću, ubija sopstvenoga brata.

Šta znači sanjati brata?

Šta znače snovi o bratu? Snovi u kojima se pojavljuje brat ili se na neki način aludira na pojam brata, mogu imati brojna značenja.

Naravno, osnovno tumačenje sna će u velikoj meri zavisiti od toga da li osoba koja sanja zapravo ima rođenog brata ili sestru, u slučaju da je ona sama – brat.

Takođe, mogu se sanjati braća od strica, od tetke, braća u daljem srodstvu.

Možemo sanjati i osobu koja nam je bliska kao brat, koju smatramo bratom, po bilo kom osnovu; to je najčešće neki izuzetno blizak prijatelj.

Možemo sanjati brata i zato što bismo voleli da ga imamo, no takav san često izražava potisnutu, to jest, neosvešćenu potrebu da imamo nekoga poput brata, na koga bismo se mogli osloniti.

Snovi o bratu mogu biti veoma transparentni; osoba može da sanja svog brata prosto zato što je on daleko i nedostaje joj.

Isto tako, ukoliko je brat daleko, metaforički ili/i fizički, a sa njim imamo nerazrešen konflikt, vrlo je verovatno i da ga sanjamo.

Štaviše, verovatno je i da će on sanjati nas. Slično tumačenje važi za velika prijateljstva, koja su poput bratstva.

Kada muškarac sanja brata, to može značiti da podsvesno ili svesno želi da bude poput svoga brata, ali može da bude i odraz rivalstva, čak i zavisti i ljubomore, ne tako retkih pojava među braćom; ove pojave mogu biti sasvim bezazlene, i takve su očekivane, ali mogu prerasti i u ozbiljan problem i narušiti odnose.

Kada ženska osoba sanja brata, to može značiti da u svom bratu nalazi veliki oslonac i podršku, ali i njen animus, njen muški princip.

Svaka osoba u sebi sadržava i muški i ženski princip; analogno, ako brat sanja sestru, to može da se tumači i na ovaj način. Naravno, u svim situacijama, san o bratu jednostavno može biti refleksija ljubavi za brata.

Sanjati mlađeg ili starijeg brata

Uzrast brata u snu, bilo da je u skladu sa realnošću ili ne, umnogome doprinosi razumevanju snova o braći.

Ukoliko osoba sanja mlađeg brata, to može da znači više stvari. Sa jedne strane, ovakav san reflektuje izvestan žal za vremenom kada je osoba bila upravo u poziciji nekoga mlađeg, o kome su drugi brinuli.

San o mlađem bratu je refleksija nostalgije za bezbrižnim vremenima koja su prošla, izazvana bilo prijatnim sećanjima ili možda negativnom trenutnom situacijom, zbog koje bismo više voleli da smo mali i zaštićeni.

Sa druge strane, ovakav san odražava našu ličnu potrebu da zaštitimo i branimo nekog nejakog, najčešće nekog vrlo bliskog, što može zaista biti i mlađi brat.

Ukoliko sanjamo starijeg brata, mi često sanjamo naš uzor, idealizujemo, donekle i kreiramo osobu kakva bismo želeli da budemo. Međutim, ukoliko realno postojećeg brata smatramo lošim, ovaj san ima sasvim suprotno značenje.

San o starijem bratu potencijalno govori i o našem sazrevanju, kakve god da su naše realne okolnosti u životu.

Sanjati brata od tetke ili brata od strica

Kada sanjamo brata koji nam nije rođeni, takav san često odražava našu veliku potrebu da se povezujemo sa ljudima, da izgrađujemo ’bratske’, plemenite odnose, i govori puno o našem doživljaju važnosti porodice i porodičnih veza.

U suštini, ovakvo tumačenje se može primeniti na većinu snova o srodnicima koji nam nisu primarna porodica.

Ovakvi snovi puno govore o našem shvatanju zajednice, zajedništva, neraskidivih prijateljstava, držanja zajedno. Mi možemo i ne slagati se sa svojim bratom od tetke ili strica, ali iznad svega toga, razumemo koliko je važno da održavamo sa njima dobre odnose. U tom smislu, ovakvi snovi nose izuzetno plemenitu poruku.

Snovi o braći od tetke ili strica često održavaju naše veliko divljenje koje imamo prema ovim osobama, one nam mogu biti uzor i u njima možemo videti veliku podršku; ovo je često kod ljudi koji nemaju rođene braće ili sestara. Na izvestan način, san može da predstavlja nedostajanje bratske figure u najužoj porodici, ali nipošto u negativnom smislu.

Svakako, snovi o daljoj braći i rođacima mogu da se odnose na probleme unutar porodice, na svađu sa bratom od strica ili tetke i našu unutrašnju potrebu da rešimo nesuglasice. I na ovaj tip sna možemo primeniti i tumačenje o snovima u kojima se pojavljuje mlađi ili stariji brat.

Sanjati brata i sestru

Snovi u kojima se pojavljuju brat i sestra, bilo da su naši, braća i sestre koje poznajemo u životu ili o kojima nešto znamo, ili, pak, sasvim imaginarne ličnosti, simbolizuju harmoniju unutar same osobe koja ih sanja, ukoliko nisu refleksija neke realne životne situacije u kojoj su učestvovali naši brat i sestra, ili smo mi jedno ili drugo.

Svaka osoba u sebi sadržava i muški i ženski princip; u snovima, ova dva principa mogu da budu izražena u likovima, to jest, figurama brata i sestre. Ako sanjate ovakav san, obratite pažnju na detalje.

Kakav je odnos između brata i sestre u snu? Da li je prisutan neki neobičan element? Nepoželjan, možda čak neadekvatan ili bizaran?

Da li se brat i sestra u snu dobro slažu? Ko je od njih dominantniji i na koji način? Sva ova pitanja mogu da nam pomognu da razumemo kako se i naš muški i ženski princip slažu u nama, da li su harmonični. To ne znači da treba da budu jednaki, već da funkcionišu u nama svojstvenom skladu.

Sanjati da se brat ženi

Ženidba brata u snu se smatra izuzetno povoljnim znakom. Ovaj san se obično ne mora detaljno tumačiti; sanjati da se brat ženi implicira neki veliki dobitak.

To može biti dobitak u bukvalnom smislu, ali bratovljeva ženidba svakako donosi nešto važnije, a to je veza sa novom porodicom, proširenje porodice.

San može da bude nagoveštaj realnog takvog događaja, ali se svakako može odnositi na bilo koje druge okolnosti koje bi se mogle u figurativnom smislu povezati sa ovom vrstom dobitka koji donosi ženidba brata.

San o ženidbi brata ponekad odražava i osećaj gubitka usled bratovljevih novih životnih puteva i odvajanja, ali gubitka koji se ipak sa radošću prihvata.

Sanjati devera

Sanjati brata od muža može imati mnogo različitih značenja, u zavisnosti od realnih životnih okolnosti osobe koja sanja.

Ukoliko sanjate da ste vi dever, onda takav san implicira odgovornost koju imate u životu ljudi oko vas. Zanimljivo je da vaša uloga u ovom slučaju nije vaš lični izbor; napokon, brat je taj koji je o njoj odlučio.

Uloga devera se povezuje za koncept odgovornosti, oslonca, poverenja i zbog toga san u kome ste vi u njegovoj ulozi govori puno o vašem uticaju na ljude iz bliskog okruženja, pre svega porodice, ali i neke grupe koju doživljavate kao porodicu. Data vam je velika čast, ali i odgovornost, koje morate biti dostojni.

Ukoliko sanjate da ste u konfliktu sa deverom, takav san može ukazivati na netrpeljivost između vas i muževljeve porodice ili porodice budućeg supruga.

Ovaj san bi mogao da vas usmeri na to da na vreme razjasnite sve stvari koje bi u budućnosti mogle da negativno utiču na porodične odnose. Možda je druga strana preterano zahtevna, no, to možete biti i vi.

Zanimljivi su snovi u kojima žena sanja da ima romantičan ili vrlo prisan odnos sa bratom od muža. Takav san može da bude nevina refleksija zaista dobrog odnosa sa deverom i poverenja koje imate u njega.

Sa druge strane, može da bude odraz potisnute krivice zbog neke tajne koju krijete od muža, neiskrenosti u bilo kom smislu.

Sanjati brata u nevolji

Ako sanjamo brata koji se nalazi u nekoj neprilici, koji je ugrožen, koji pati, koji je povređen, fizički ili emotivno, takav san je često samo odraz problema koje imamo u realnom odnosu sa našim bratom ili sa nekom osobom koju doživljavamo gotovo kao rođenog brata.

San govori o tome da želimo da rešimo takav problem i da bi što pre trebalo na to da prionemo.

Snovi o bratu koji je u nekoj nevolji odražavaju potisnutu potrebu da bratu pomognemo, da mu se nađemo u nepovoljnim životnim okolnostima, najčešće onda kada to pokušavamo da izbegnemo, zarad sopstvenog mira.

Ovakav san, na izvestan način, testira našu ljubav prema bratu. Ukoliko sanjamo da je brat nesrećan, to znači da žalimo zbog udaljavanja od brata.

Alternativno, san o bratu o nevolji ponekad je projekcija naših sopstvenih neprilika na figuru svoga brata.

Naš um je čudo i ponekad je čoveku lakše da razume i procesuira sopstvene probleme na iskustvu druge, ali bliske osobe, sa kojom bismo mogli da saosećamo, i kojoj želimo da pomognemo.

Sanjati da se svađate sa bratom

Snovi o svađi sa bratom su zapravo prilično česti. Ovakav san može biti samo projekcija ljutnje koju osećamo u stvarnom životu, ali je nesvesno, a ponekad i svesno, potiskujemo.

Ovakav san je ventil za gnev koji osećamo prema bliskim ljudima, često onaj koji je sasvim neutemeljen, odnosno za koji nema utemeljenih razloga.

Svađanje sa bratom u snu je izraz svih onih stvari koje biste nekom bliskom želeli da kažete, možda upravo rođenom bratu, ali se ne usuđujete.

Verovatno se plašite da ćete biti prekoreni ili odbačeni ukoliko iskažete svoje mišljenje, posebno ako je ono u sukobu sa mišljenjem osobe do koje vam je veoma stalo i koju cenite.

Često je reč o starijem bratu, ili ocu. Snovi o svađi sa bratom su i refleksija realnog rivaliteta koji postoji između braće ili bliskih srodnika i koji ne mora da bude negativan.

Ovakav san zapravo pomaže da se stvarni rivalitet u izvesnoj meri ublaži. Sa druge strane, može pojasniti razloge zbog kojih se osećate kao da ste stalno na takmičenju sa tom drugom osobom.

Sanjati da grlite i ljubite brata

Snovi u kojima imate veoma bliski kontakt sa bratom, stvarnim ili bratom samo iz sna, znače da imate snažnu potrebu da nekoga zaštitite, potrebu sa bliskošću koja vam nedostaje u realnosti ili koju se plašite da pokažete, ili da je vama samima potrebna podrška od drugih. Mi često mislimo kako nas bliskost i nežnost čine da izgledamo slabi, pa često oklevamo da ih pokažemo.

To važi i za porodične odnose, a važi i za braću. Međutim, bratoljublje je svakako jedna od najvećih čovekovih vrlina.

San u kom ljubite i grlite brata oslobađa nas svakog ustručavanja koje možda imamo u stvarnosti i pomaže nam da se slobodnije i prirodnije ponašamo na javi. Ovo je svakako jedan od najdirljivijih snova.

San u kom grlimo brata možda je odraz našeg iskrenog kajanja za nešto loše što smo učinili bratu ili osobi jednako bliskoj; želimo da ispravimo to nedelo i da pokažemo toj osobi ljubav koju imamo za nju.

Ovakvi snovi su često snovi nedostajanja, straha od gubitka, straha od odlaska, ali iznad svega snovi o nesebičnoj bratskoj ljubavi.

Sanjati da se brat smeje

Snovi u kojima se brat smeje mogu da budu vrlo raznoliki, što veoma utiče na tumačenje takvog sna.

Ako sanjate brata da je srećan, veseo, da se šali i da vi zajedno sa njim u tome učestvujete, taj san prirodno izaziva pozitivna osećanja i obično je znak harmoničnih odnosa, relaksacije uz bližnje, poverenja i podrške.

Međutim, ukoliko sanjate da se brat ili osoba koja vam je brat u snu smeje vama, to znači da vam neki bliski ljudi iz okruženja možda ne žele dobro.

To ne znači da su spremne da vam napakoste, ali su možda ljubomorne na neka vaša postignuća; to, naravno, može da bude i rođeni brat ili neki srodnik.

Sanjati brata koji plače

Ukoliko sanjamo brata koji plače, verovatno se podsvesno kajemo zbog nekog postupka prema njemu ili jednako bliskom čoveku.

Možda ne obraćamo dovoljno pažnje na bratovljeve potrebe u stvarnosti i ne uviđamo da on od nas očekuje podršku ili utehu; možda je i zatražio, ali mi nismo bili u stanju da vidimo.

Ako brat u snu plače, to ne mora uvek da znači nešto loše. Takav san može da bude samo podsetnik na meru do koje je nama stalo do bliskih ljudi, mada može odražavati i naš osećaj da možda nismo tu za njih onoliko koliko bi trebalo.

U svakom slučaju, ovakav san uglavnom izaziva saosećanje, želju da zaštitimo i pomognemo, što treba da osvestimo u stvarnom životu.

Sanjati da je brat umro

Ukoliko sanjamo da je umro naš brat, a u realnosti je sve u redu, takav san može da odražava našu preveliku brigu za svoje bližnje.

Sa druge strane, u mnogim se kulturama smatra da kada sanjamo da je umrla nama veoma bliska osoba, sa kojom je u stvarnosti sve dobro, to znači da smo joj produžili život, što je svakako i najpozitivnije tumačenje sna.

Ako sanjamo da je brat smrtno ranjen i da umire, možda postoje neke stvari koje bismo želeli da kažemo stvarnom bratu ili jednako bliskoj osoba, koja iz bilo kog razloga možda neće biti blizu nas u budućnosti. Sanjati izgubljenog brata je često način našeg uma, ali i duše, da se izbori sa stvarnim gubitkom.

Snovi o preminulom bratu razrešavaju sve one nesuglasice koje je neko možda imao sa bratom dok je bio živ.

Takav san se obično tumači kao dobar i srećan san, san koji, na neki način, poručuje da je ipak sve u redu, da ćete vi sami biti u redu, i da je brat (bukvalno ili u metaforičkom smislu brat) uvek uz vas, bez obzira što nije fizički prisutan u vašem životu.

Related Posts