Sanovnik otac – šta znači sanjati oca?

Snovi su neiscrpna riznica sadržaja u kojima se mogu skrivati mnogobrojne poruke koje svedoče o našem ličnom životu, svetu u kome obitavamo, prošlosti, sadašnjosti, pa i budućnosti.

Tumačenje snova verovatno je staro koliko i čovekova civilizacija. Snovima se bave kako naučnici i istraživači, tako i ljudi čija primarna oblast promišljanja su duhovnost, spiritualizam i drugo.

Nije sasvim jasno odakle nam snovi dolaze. Oni su svakako povezani sa našim nesvesnim, ali se njihovo objašnjenje teško može svesti samo na naš tok misli i obradu informacija koje nismo u stanju da procesuiramo u budnom stanju. Istina, snovi često reflektuju misli i emocije koji su u svakodnevnom životu potisnuti.

Snovi u mnogim slučajevima jesu rezultat nerazjašnjenih osećanja i misli kojima je opterećen i naš svesni um.

No, počesto je sadržaj snova toliko neobičan da ga teško možemo povezati sa bilo kojoj svesnom mišlju ili okolnostima. Takvi neobični snovi ponekad se objašnjavaju i naizmeničnim povezivanjem delića raznorodnih misli i osećanja u celinu.

Ipak, snovi se vezuju i za proroštvo, za predviđanje, za povezanost sa svetovima izvan naše skromne ovozemaljske percepcije. Pomoću snova se predviđa budućnost, a veruje se da se putem snova može komunicirati sa duhovima prošlosti i onostranim.

Snovi su, naravno, ispunjeni simbolima. Snovi su odraz našeg sopstvenog bića i našeg pogleda na svet, ali i naša veza sa domenima van moći poimanja.

U snovima veoma često srećemo druge ljude, posebno osobe iz našeg okruženja, one sa kojima imamo bilo kakvu vrstu bliske veze, nezavisno od prirode te veze.

Članovi porodice i srodnici veoma su čest motiv u snovima. Svakako, snovi o ocu, tati, jedan su od dominantnih oblika. Pogledajmo, najpre, kakva je simbolika oca.

Simbolika oca

Figura oca je jedan od arhetipova od najvećeg značaja za samo suštinu čovečanstva. U velikoj većini svetskih mitologija i religija, verovanja od početaka sveta pa do danas, otac je jedna od najvažnijih figura, sam temelj ustrojstva ljudskog društva. Jednako je važan arhetip majke, od kog je otac neodvojiv.

Otac je uvek povezan sa idejom vladanja, kontrole, moći i upravljanja. Ali je otac i onaj koji brani, štiti, koji voli, koji se stara, koji obezbeđuje i koji podržava.

U hrišćanskoj tradiciji, Bog je Otac, očevi su i sveštenici i monasi. Očevima su se, na izvestan način, smatrali i razni vladari, kroz vekove. Carevi, kraljevi i knezovi zapravo otelovljuju arhetip oca koji štiti svoju decu, odnosno svoj narod.

U izrazito simboličnom smislu, figura oca reflektuje vaš trenutni pogled na svet, način na koji živite svoj život u smislu onoga u šta verujete, principa kojih se držite, stavova koje zastupate; rečju, on predstavlja vašu paradigmu. Ona obuhvata i način na koji se nosite sa životnim okolnostima i način na koji donosite odluke.

Najviši ’nivo’ figure oca, u simboličkom smislu, jeste arhetip vladara – kralj, car i sl. Vladar predstavlja živi duh zajednice, njenog pokrovitelja, vođe, njenog prvog generala i stuba njene stabilnosti.

U današnje vreme je donekle teško razumeti ovakvo shvatanje, budući da su stare hijerarhijske strukture preoblikovane i bazirane na drugačijim vrednostima. Ipak, u simboličkom i arhetipskom smislu, suštinska značenja su ista.

Pojavljivanje oca u snu – simbolički značaj

Ako se oslonimo na prethodno tumačenje, u kome otac predstavlja naš trenutni pogled na svet, pojavljivanje figure oca u snu se može razumeti na sledeći način. Ona pretpostavlja da bi trebalo da se zamislimo nad stvarima koje se trenutno odvijaju u našem životu, odnosno na naše sopstveno mestu u njima.

U tom smislu, pre svega se treba usredsrediti na naš pristup okolnostima, na pitanje naših sopstvenih uverenja, principa i aktivnosti.

Pošto je figura oca uvek simbol autoriteta koji zadaje vrednosti, upravo nas zato u snovima navodi da preispitamo naše sopstvene, bilo da će ih to dodatno utemeljiti ili voditi promeni.

Prema Jungu i drugim naučnicima, figura oca je arhetip muškog principa, muške dimenzije čovekove duše, one koja predstavlja pokretački, životni duh.

Ovako uzet, pojam duha se odnosi na pokretački faktor, na elan i energiju koja nas motiviše na aktivnost, koja nas ispunjava svrsishodnošću. Ne odnosi se na pojam duha u religijskom smislu.

Muški princip nije ograničen i na muški pol; reč je o tipičnom načinu na koji se životna, pokretačka sila manifestuje kroz istoriju ljudskog roda.

Upravo zbog ovoga, snovi u kojima se pojavljuje otac u svojoj osnovi sadrže informacije o našem sopstvenom pokretanju, delanju, pristupu. Otac u snu ne mora da bude naš tata, već i nečiji drugi.

U najprostijem smislu, figura oca u snu je ogledalo našeg sopstvenog muškog principa. Tako se san može razumeti po veoma jednostavnom ključu: ukoliko je otac u snu izuzetno snažan, postojan i odlučan, onda je, verovatno, vaš muški princip ispunjen takvom energijom. Ako je slab ili na bilo koji drugi način nestabilan, onda je i vaš muški princip oslabljen.

Važno je napomenuti da prilikom tumačenja snova nije važno da li ste vi sami muškarac ili žena; svako od nas u sebi poseduje oba principa.

Pitanje je samo da li se oni manifestuju na način koji je svojstven našem polu, ali i našem karakteru, temperamentu i ličnosti uopšte. Važno je reći da pojava oca u snu ponekad odražava potrebu da se ne bude kao otac, u zavisnosti od konkretne situacije.

Šta znači sanjati oca?

Otac je dosta česta figura u snovima; ovu učestalost nije potrebno posebno objašnjavati. Otac je jedna od najvažnijih figura u životu svakog čoveka, sasvim nezavisno od toga kakav konkretan odnos imate sa sopstvenim roditeljima. Po islamu, na primer, viđenje oca, roditelja i rođaka smatra se najpovoljnijim znakom.

U osnovnom smislu, pozitivno tumačenje je prisutno u većini kultura. Ipak, zbog čega se sve sanja otac i na koji način njegova pojava u snovima reflektuje naša unutarnja stanja? Zašto ponekad sanjamo članove porodice u sasvim neverovatnim okolnostima?

Ako bismo se usredsredili samo na osnovno značenje, pojava oca u snovima se vezuje za samo njegovo arhetipsko značenje. Dakle, otac u snu i ne mora da bude vaš otac u realnim okolnostima; prosto, figura oca se uvek odnosi na neki autoritet, na osobu koja ima autoritet, najčešće mušku, ali ne i isključivo.

Osnovno tumačenje snova o ocu

Osnovni smisao figure oca kao simbola u snu je pokroviteljski, zaštitnički autoritet. San tako može imati brojna značenja. Ovakav, da ga nazovemo ’osnovni’ san, može imati nekoliko osnovnih.

Precizno razumevanje će svakako zavisiti od konkretnih okolnosti onoga koji je usnio; snevač će najverovatnije sam moći da razluči o kom se od ovih scenarija radi.

Pošto je otac figura zaštitničkog autoriteta, san može da označava potrebu osobe koja sanja da bude zaštićena, da u svom životu ima neku snažnu osobu na koju se može osloniti. Takav san može biti jednostavna refleksija postojećeg stanja – osoba koja sanja ima oca na kojeg može da računa, koji joj pruža svu potrebnu roditeljsku ljubav i usmerava je na pravi put.

Sa druge strane, može da označava potrebu koja je neispunjena. Iz nekog razloga osoba koja sanja nema takvu podršku u životu, od sopstvenog oca ili od neke druge osobe od koje se očekuje da je pruži. U tom smislu, san može da bude samo refleksija nedostajanja, u situacijama kada osoba ostane bez oca ili je od njega rastavljena, ili je otac fizički daleko.

U ovoj varijanti snova o ocu, osoba koja sanja najčešće i u stvarnosti oseća nedostatak očinske figure, ali to ne mora da bude slučaj. Ponekad nam snovi otkrivaju upravo ono što nam o nama samima ostane nedoznato u budnom stanju, a često i ono što smo nesvesno potisnuli, kao mehanizam odbrane.

Snovi o ocu kao put osamostaljivanja

Snovi o ocu mogu da imaju i značenje jedne drugačije prirode. Oni mogu označavati ili potrebu da se osoba zapravo odvoji od figure autoriteta, da se osamostali i da pronađe svoj put.

Ovo značenje se grana u mnogo drugih različitih tumačenja. Na primer, može se javiti u slučaju da osoba zaista ima veoma autoritativnog oca ili nekog drugog koga tako doživljava.

Figura oca u snu i u ovom slučaju može biti ona koja navodi na pravi put, ali, u ovom smislu, na put osamostaljivanja.

Posmatrano na taj način, figura oca u snu je i uzor nekoga ko ima autoritet i stabilnost. Međutim, često ovaj san zapravo odražava nesvesnu potrebu da se osoba osamostali ili potisnuto saznanje o tome da bi tako nešto trebalo da učini.

Osamostaljivanje u ovom smislu pre svega se odnosi na emotivni plan, mnogo pre nego na praktični i tehnički. Naravno, snovi o ocu mogu da budu još jednostavnije prirode.

Razmišljanje o bliskim ljudima često može da se odrazi na naše snove, a razlozi za okupiranost naših misli mogu biti zaista raznovrsni.

Snovi o ocu mogu da odražavaju brigu za oca, ukoliko se on nalazi u nekim nesigurnim okolnostima, ako boluje ili je daleko.

Takođe, mogu da budu veoma česti ukoliko sa ocem imamo neki nerazjašnjen odnos; ovakvo tumačenje važi za sve snove u kojima nam se ’javljaju’ osobe sa kojima imamo loše, nedovršene, zategnute odnose.

Korisna pitanja za tumačenje snova o ocu – kakav je otac?

Za pravilno razumevanje snova u kojima se pojavljuje naš tata, naš otac, od velike koristi su pojedina pitanja.

Ona nam mogu pomoći da sistematski pristupimo tumačenju sna o ocu, posebno ukoliko e takvi snovi često javljaju i na taj način pokušavaju da nam nešto ’kažu’. Prvo što treba sebe da upitate jeste kakav je vaš otac ili kakav je bio?

U tom smislu, važno je osvrnuti se na samu očevu ličnost, na njegov temperament, karakter i pristup životu. Da li je reč o optimističnom, veselom čoveku ili pak čoveku sklonim mračnim mislima i žalbama?

Da li je otac sklon izlivima besa, da li je impulsivan i nestrpljiv? Tokom promišljanja ovih pitanja, postaće vam jasnije i kako i sami doživljavate ove osobine.

Jedno od važnijih pitanja, s obzirom da je figura oca neizostavno uvek model za život (takva je njegova suštinska uloga, bez obzira na stvarne okolnosti) jeste da li je otac vodio ili vodi život koji je u skladu sa većinom prihvaćenih vrednosti, da li je tradicionalan ili čovek koji se vodi nekim drugačijim vrednostima?

Ova pitanja pomoći će vam da bolje razumete kakav model vam je pružio vaš otac i da li je takav u skladu sa vašom trenutnom pozicijom.

Na osnovu toga ćete lakše zaključiti da li se pojavljivanje oca u snu odnosi na učvršćivanje vaših trenutnih stavova i pristupa ili vas navodi na njihovo preispitivanje koje vodi ka promeni.

Pitanja za tumačenje snova o ocu – kakav je vaš odnos sa ocem?

Drugi set pitanja se odnosi konkretno na vaš lični odnos sa ocem i na vaš doživljaj tog odnosa. Funkcionalnost odnosa sa ocem svakako će se odraziti u vašim snovima u kojima se pojavljuje figura oca. Ova pitanja se tiču i šireg spektra pitanja koja su vezana za porodične odnose.

Naravno, osnovno pitanje jeste da li je vaš otac među živima. Pitanje njegovog prisustva u ovom svetu uvek će uticati na način na koji se on manifestuje u snu. Zbog specifičnosti prirode ovog pitanja, u nastavku teksta ćemo posvetiti posebnu pažnju razumevanju snova o ocu koji je umro.

Da li ste u kontaktu s svojim ocem, da li živite sa njim, da li je vaš otac prisutan u vašem životu? Da li je vaš otac strog ili je bi strog, da li vam je pružao dovoljno topline i ljubavi tokom odrastanja? Kako je na vas uticao psihološki? Na koji je način njegov pristup životu uticao na formiranje vašeg sopstvenog?

Da li ste često u sukobu sa svojim ocem ili ste to bili, ukoliko on nije živ? Pitanje konfliktnog ili skladnog odnosa sa ocem je od velikog značaja.

Prilikom tumačenja snova, ono govori dosta o tome kako se u stvarnom životu nosite sa autoritetima, a može se odnositi na neku konkretnu situaciju u kojoj se nalazite i koja ima veze sa autoritetom.

Posebna tumačenja snova o ocu

Figura oca se javlja u nebrojeno mnogo scenarija. Oni mogu da budu odraz vaše podsvesti, pitanja koja vas muče, a na koje nemate odgovore, refleksija vaših osećanja prema ocu ili drugim figurama koje u vašem životu igraju očinsku ulogu.

Različiti snovi o ocu govor u vašem sopstvenom karakteru, ličnosti i pogledu na svet.

Snovi u kojima se pojavljuje otac često govore o pravcima u kojima želite ili ne želite da se krećete.

Tumačenje snova u velikoj meri zavisi od toga kako vi sami doživljavate figuru oca u sopstvenom životu, kao i od toga da li ste i sami roditelj i kakvu vi imate ulogu u odgajanju dece. Ukoliko ste osoba u poziciji autoriteta, snovi o ocu takođe mogu biti njena refleksija.

Najčešće se sanjaju snovi u kojima osoba koja sanja ima direktan kontakt sa ocem, bilo da je u pitanju pozitivan, skladan odnos ili je reč o sukobljavanju i svađama.

Velika većina snova o ocu jeste poseban kanal, u domenu nesvesnog, putem kog se razrešavaju određena pitanja vezana za očinsku figuru u stvarnom životu, ali mogu nositi i brojna druga značenja.

Sanjati da pričate sa ocem

Snovi u kojima razgovarate sa ocem mogu imati brojna značenja. Ukoliko sanjate da vodite prijatan i topao razgovor sa ocem, to znači da stena dobrom putu u svom životu. Figura oca u ovom snu vaš je vodič kroz život. Ako je atmosfera prijatna i lepo se slažete sa svojim tatom, onda san može biti potvrda vaših trenutnih stremljenja i puteva kao ispravnih i blagotvornih.

Na određeni način, otac, odnosno onaj činilac autoriteta u čijim okvirima delujete, potvrđuje vaše izbore, putem sna. Pričanje sa ocem, kao motiv u snu, takođe označava vašu nesvesnu potrebu da zatražite savet od nekoga mudrijeg i starijeg, sa više životnog iskustva.

Ako sanjate da pričate sa ocem, a pogotovo ukoliko se takav san ponavlja, to može da bude odraz nekih neraščišćenih pitanja između vas i vašeg oca ili figure autoriteta, koja nikako niste uspeli da rešite ili na koja, iz bilo kod razloga, još uvek niste dobili odgovor. Ovakav san je podsetnik i podsticaj da ih potražite.

Sanjati nasmejanog oca

Snovi u kojima se vaš otac smeje uglavnom su veoma dobri. Takav san je često odraz vaših stvarnih osećanja prema ocu i vaše ljubavi za njega, kao i obrnuto. Ponekad, kada osoba sanja preminulog oca kako se smeje ili osmehuje, to je dobar znak. Ovakav san poručuje da je otac na onaj svet otišao smiren i bez nerazrešenih pitanja.

Sanjati nasmejanog oca znači i skorašnji susret sa ocem ili reflektuje čežnju za ocem kojeg dugo niste videli. U svakom slučaju, nasmejani otac u snu je dobar znak. Kao i u prethodnom slučaju, ovaj san može označavati da ste na dobrom putu; otac je radostan zbog vaših životnih odluka, bilo samo u simboličkom ili u stvarnom smislu.

Sanjati da se igrate sa ocem

Ukoliko sanjate da se igrate sa ocem, to najčešće predstavlja neku vrstu žala za prethodnim, bezbrižnijim vremenima kada ste bili malo dete i kada niste morali mnogo da brinete o ozbiljnim životnim pitanjima. Sanjati igru sa ocem ponekad znači da je vreme da odrastete, ali i nešto sasvim suprotno.

U nekim slučajevima, ovakav san znači da baš treba da oživite bezbrižnost koju ste imali kao dete, kada ste bili najviše zaštićeni. Ovakav san označava i nedostatak tople očinske figure, želju da budete bez briga i strahova, potrebu da se prepustite nečijem kormilu, figurativno govoreći.

Kada se u snu igrate sa ocem, to znači da možda stvari u realnom životu doživljavate preterano ozbiljno i da pokušavate da budete strogi i potpuno nezavisni u svakoj situaciji. Možda bi trebalo da popustite i dopustite sebi da se malo zabavite, ali i da se oslonite na ljude oko sebe.

Sanjati da grlite oca

Ako sanjate da grlite oca, takav san simbolizuje skladne odnose u porodici, bilo da je reč o vašoj ličnoj porodici, u kojoj ste vi roditelj, ili u onoj gde ste dete, ili oba. Ako u snu čvrsto grlite oca, to označava vašu duboku, iskonsku vezanost za najmilije, posebno, naravno, za samoga oca. Ukoliko vam je teško da ga pustite, taj san ponekad odražava i nespremnost na prepuštanje odraslom životu.

Ukoliko je otac taj koji vas čvrsto grli, to znači da ste u stvarnom životu voljeni i da imate oko sebe ljude koji su spremni da vas zaštite, ne pitajući za cenu. Ovakav san može da vam pomogne da uvidite postojanje takvih ljudi, čak i ako oni možda ne umeju otvoreno da iskazuju svoja osećanja prema vama.

Možda je vaš otac izrazito strog i ne pokazuje mnogo topline, pa vam se čini da mu nije stalo do vas. Istina je zapravo drugačija. Ovo se može odnositi i na druge bliske osobe u vašem životu, posebno muškog pola. Ukoliko otac u snu neće da vas pusti iz zagrljaja, možda se u stvarnosti osećate preterano zaštićeno i želite da se osamostalite.

Sanjati mrtvog oca

Često snovi o umrlim članovima porodice, u slučaju kada su oni u stvarnosti živi, ima suprotno značenje od onog koje se očekuje. Naime, ovakvi snovi često označavaju dobru sreću i njima ste zapravo ’produžili život’ osobama o kojima ste imali san. Naravno, ovakvi snovi često su i refleksija strahova za bliske ljude, utemeljenih ili neutemeljenih u realnim okolnostima.

Snovi u kojima bliski ljudi umiru ili su mrtvi mogu da budu veoma neprijatni i čudni, ali uglavnom nisu loš znak. Ako sanjate očevu smrt, ona simbolički označava trajni prekid odnosa sa ocem, veliku svađu, konflikt koji se teško razrešava. Ukoliko otac u snu umre, ali i oživi, takav san je znak da ćete imati drugu šansu da popravite loš odnos ili ga ponovo uspostavite.

Sanjati oca koji je preminuo

Kada sanjate pokojnog oca, to može imati razna značenja, ali se uglavnom odnosi na prirodno osećanje nedostajanja. Takav san nema negativnu konotaciju; štaviše, može reflektovati lepa i prijatna osećanja i uspomene koje vas vezuju za oca.

Veruje se da su snovi čudesni medijum koji nas povezuje sa dušama onih koji su napustili ovaj svet.

Ukoliko sanjate oca koji nije živ u stvarnosti, pokušajte da dozovete detalje tog sna u vašu svest, posebno ukoliko ste u takvom snu razgovarali sa ocem ili je on sam nešto govorio. U ovakvim snovima često se kriju poruke koje nas mogu uputiti u životu. Naravno, uvek obratite pažnju na to kakav vam osećaj izaziva sam san.

Sanjati pijanog oca

Ako sanjate pijanog oca, to znači da u vašem životu nema dovoljno postojane očinske figure ili reflektuje vaše razočarenje u očeve životne izbore.

Takav san često odražava nečiju želju da se ne bude kao otac. Snovi u kojima se otac pojavljuje pijan znače da nemate na koga da se oslonite ili da se oslanjate na osobu koja nije sposobna da vam pomogne.

Snovi o pijanom ocu mogu da slute i na veliku sramotu, bruku i ugroženu reputaciju zbog nečijeg ponašanja, posebno onih ljudi koji su vam oduvek bili uzor. Takav san znači i da ćete možda vi biti u poziciji da branite ugroženu reputaciju i čast neke vama bliske osobe.

Sa druge strane, ovakav san može da znači da je nekome veoma bliskom, posebno nekome koje doskora bio vaš oslonac (akcenat je, naravno, upravo na samom ocu), sada potrebna vaša pomoć. Uloge se menjaju i od štićenika sada vi treba da budete onaj koji pomaže, brani i štiti.

Sanjati oca i majku

Značenje snova u kojima se pojavljuju otac i majka u mnogome zavisi od toga na koji se način pojavljuju i kakav je njihov odnos u snu.

Ukoliko je njihova pojava harmonična, skladna, bez obzira na činjenicu o tome da li su prisutni u ovom svetu ili nisu među živima, takav san ima veoma pozitivno značenje. On govori o povoljnim okolnostima, o zajedništvu, o razumevanju i ljubavi.

Takav san je posebno povoljan znak za one koji planiraju porodicu ili su je tek oformili.

Ukoliko otac i majka u snu nisu u dobrom odnosu, to označava razdor, svađe, nestabilnost porodičnih odnosa, nesigurne veze, strah od raspada braka. Takav san može biti vezan za probleme koje vi sami imate u porodici.

Related Posts