Domaće slatko od kupina – recept

Kupine su od najstarijih vremena bile poznate po svojim zdravstvenim blagodetima i fantastičnom ukusu.

Od njih se pravi čuveno kupinovo vino, ali i brojni specijaliteti poput slatkog, džema, soka itd.

Za koju god poslasticu od kupina da se odlučite sigurno nećete pogrešiti, ali u ovom tekstu će naša tema biti domaće slatko od kupina.

Pre nego što vam kažemo kako se pravi ukusno slatko od kupina, osvrnućemo se kratko na zdravstvene prednosti ovog voća.

Zdravstvene prednosti kupine

Kupine su od davnina poznate kao veoma lekovito voće prepuno vitamina. One su posebno dobre za poboljšanje krvne slike, pa su se od najstarijih vremena davale svima, čak i trudnicama i deci.

Kupine su naročito dobre zbog velike količine gvožđa koje sadrže i preporučuje se svim osobama sa slabijim imunitetom i malokrvnim osobama.

Ovo voće je karakteristično i po visokom sadržaju vitamina C i E, ali i kalijuma i magnezijuma. Ako budete redovno jeli kupine, vaš imunitet će ojačati i vaše celokupno fizičko stanje će biti bolje.

Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, kupine mogu da pomognu u varenju hrane, ali i da snize holesterol, tako da one zaista imaju višestruki značaj za naše zdravlje.

Kupine se takođe dosta koriste u dijetetskoj ishrani jer su niskokalorične, a same po sebi imaju sladak ukus, tako da mogu da budu dobra zamena za slatkiše.

Ukoliko se ipak odlučite za slatko od kupina, vodite računa, jer većina recepata sadrži dosta šećera.

U nastavku vam predstavljamo nekoliko recepata koji će vam pomoći da brzo i lako napravite domaće slatko od kupina.

Recepti za domaće slatko od kupina

  • Recept 1

Sastojci: 1 kg kupina

800 g šećera

3-4 kriške limuna

Način pripreme: Pre nego što počnete da pravite slatko od kupina, važno je da kupine dobro operete i da ih stavite na salvete da se osuše.

Ostavite da stoje tako oko pola sata, a onda pripremite šerpu u kojoj ćete da kuvate slatko od kupina.

Poređajte kupine po dnu šerpe pa preko njih pospite šećer. Onda ponovo stavite jedan red kupina, pa šećer i sve tako dokle god imate materijala.

Dakle, stavljajte naizmenično red kupina i red šećera, a onda protresite šerpu kako bi se šećer ravnomerno rasporedio oko kupina.

Nakon toga potrebno je da se šerpa pokrije krpom i da sve stoji tako par sati. Najbolje je da šerpu prekrijete krpom koju ste prethodno pokvasili. Veoma je važno da kupine i šećer stoje u šerpi par sati jer će tako kupine da puste svoj sok.

Dakle, posle par sati uzmite šerpu sa kupinama i šećerom i stavite je na šporet. Neka se sve kuva na najmanjoj temperaturi, a važno je da ne dodajete vodu u šerpu.

Vremenom ćete primetiti da se na vrhu šerpe pojavljuje pena, pa je zato važno da povremeno prodrmate šerpu, a penu možete skidati jednostavno uz pomoć kašike.

Slatko od kupina se kuva svega nekih 20 minuta, a pred sam kraj možete mu dodati 3-4 kriške limuna. Nakon dodavanja limuna nastavite kuvanje još par minuta i vaše slatko od kupina je gotovo.

Naravno, dok se slatko kuva, vi možete pripremiti staklene teglice tako što ćete ih staviti u rernu da se zagreju. Vodite računa da temperatura u rerni tada bude svega 100-150 stepeni.

Najbolje je vruće slatko sipati u tegle koje su još vruće, pa onda stavite poklopce na tegle i držite ih pokrivene ćebetom preko noći kako bi se slatko ohladilo. Nakon toga slatko se čuva u špajzu ili u nekoj drugoj tamnoj i malo hladnijoj prostoriji.

  • Recept 2

Sastojci: 1 kg kupina

1 kg šećera

250 ml vode

Način pripreme: Kupine je uvek potrebno prvo očistiti, oprati i ocediti. Zatim uzmite šerpu i poređajte kupine u nju, pa onda preko njih stavite šećer i tako naizmenično.

Onda pokrijte šerpu krpom i ostavite da tako stoji nekoliko sati, a najbolje je tokom cele noći. Za to vreme će kupine pustiti sok, pa ih sutradan možete kuvati.

Najpre prelijte kupine sa otprilike 250 ml vode i kuvajte slatko na tihoj vatri sve dok ne vidite da se šećer skroz otopio. Nakon toga možete treba povećati temperaturu na šporetu i kuvati još nekih 20 minuta.

Primetićete da sirup počinje da se zgušnjava, a povremeno skidajte penu koja se formira na vrhu. Kada budete zadovoljni gustinom sirupa možete šerpu skloniti sa šporeta i pokriti je mokrom krpom, kako bi se slatko ohladilo.

Prema ovom receptu, slatko od kupina treba sipati u tegle kada se ohladi, pa preko njih treba staviti celofan i tek onda poklopce.

  • Recept 3

Sastojci: 5 kg kupina

1,5 kg šećera

1 kašičica limunske kiseline

Način pripreme: Kao i kod svake pripreme, prvo operite kupine, skinite peteljke i stavite ih u šerpu. Preko kupina naspite šećer i šerpu dobro protresite kako bi se šećer ravnomerno rasporedio.

Pokrijte šerpu krpom i ostavite da kupine stoje tako u toku noći.

Sutradan ih možete kuvati na umerenoj temperaturi sve dok sirup ne dostigne određenu gustinu. Kuvajte slatko oko pola sata, a pred sam kraj kuvanja dodajte jednu kašičicu limunske kiseline.

Ostavite da se krčka još par minuta i vaše slatko je gotovo. Naspite ga u tegle i dobro zatvorite poklopce. Čuvajte slatko od kupina na hladnom i tamnom mestu.

  • Recept 4

Sastojci: 1 kg kupina

1.25 kg šećera

400 ml vode

1 limun

1 štapić vanile

Način pripreme: Prvo pripremite kupine tako što ćete da ih operete i da ih osušite na krpi. Nakon toga, stavite u šerpu vodu i šećer i kuvajte ih zajedno.

Tek kada primetite da sirup u šerpi počinje da se zgušnjava možete dodati kupine, štapić vanile, kao i limun koji ste pre toga isekli na kolutiće. Kuvajte sve zajedno u šerpi i malo pojačajte temperaturu dok smesa ne provri.

Kada smesa u šerpi provri smanjite opet temperaturu i nastavite da kuvate još nekih petnaestak minuta, ali ne zaboravite da sve vreme mešate slatko.

Kada opet slatko provri možete skloniti šerpu sa ringle, a potrebno je i da uklonite suvišnu penu na vrhu šerpe. Pokrijte šerpu mokrom krpom i ostavite da stoji oko 10-15 minuta, a nakon toga ponovo stavite šerpu na ringlu i pojačajte temperaturu.

Nakon toga sklonite šerpu sa šporeta i ponovo uklonite svu penu na vrhu. Uzmite opet vlažnu krpu i pokrijte šerpu, pa pustite da se slatko tokom noći ohladi.

Tek sutradan izvadite kolutiće limuna i štapić vanile iz šerpe, a nakon toga naspite slatko u tegle koje ste prethodno sterilisali. Čuvajte slatko od kupina na tamnom i hladnom mestu.

  • Recept 5

Sastojci: 1 kg kupina

1.5 kg šećera

200 ml vode

2 kesice vanilin šećera

Način pripreme: Kada ste kupine oprali i očistil, ostavite ih na krpu da se dobro osuše, a onda ih poređajte na dno šerpe.

Odozgo stavite šećer, pa onda ponovo stavite red kupina pa šećer i sve tako. Šerpu sa šećerom pokrijte krpom i ostavite ih da stoje celu noć tako, a sutradan u šerpu dodajte 200 ml vode i 2 vanilin šećera.

Kuvajte ovu smesu na umerenoj vatri, a nakon vrenja kuvajte još nekih 30 minuta. Važno je da povremeno sklanjate penu sa vrha šerpe i da prodrmate šerpu kako bi se što manje pene skupljalo na vrhu.

Kada dobijete željenu gustinu sirupa skinite šerpu sa šporeta i pokrijte je vlažnom krpom i ostavite da se slatko hladi, najbolje tokom cele noći.

Kada se slatko u potpunosti ohladilo možete ga nasuti u staklene tegle koje ste sterilisali i zagrejali u rerni.

Čuvajte slatko od kupina u hladnom i tamnom prostoru.

  • Recept 6

Sastojci: 1 kg kupina

1,3 kg šećera

150 ml vode

Način pripreme: Kupine prvo treba dobro da operete i da ih ocedite. Dok se kupine suše pripremite šerpu i u njoj špinujte šećer, odnosno kuvajte šećer sa vodom, u razmerama koje smo vam dali.

Kada sirup provri i kada vidite guste mehuriće, dodajte kupine, pa smanjite temperaturu i kuvajte slatko još oko 1h.

Kada ocenite da je slatko dovoljno gusto, uklonite penu sa vrha i sklonite šerpu sa šporeta. Prekrijte šerpu vlažnom krpom i pustite da tako stoji dok se slatko ne ohladi. Tek tada ga možete nasuti u tegle koje ste pripremili.

  • Recept 7

Sastojci: 1 kg kupina

1,2 kg šećera

200 ml vode

sok od limuna

Način pripreme: Kao što smo već spomenuli u prethodnim receptima, kupine treba dobro da se operu i ocede.

Nakon toga poređajte jedan red kupina u šerpu, pa preko njih pospite šećer i limunov sok. Zatim ponovo stavite red kupina, pa opet dodajte šećer i sok od limuna. Kada ste sve poređali u šerpu, pokrijte šerpu krpom ili salvetom i ostavite da tako stoje u toku noći.

Sledeći dan naspite oko 200 ml vode, odnosno jednu čašu vode, u šerpu sa kupinama i kuvajte slatko. Potrebno je da slatko dostigne određenu gustinu.

Kada procenite da je slatko od kupina gotovo skinite penu sa njega i pokrijte šerpu vlažnom krpom ili salvetom, kako bi se ohladilo. Nakon toga sipajte slatko od kupina u tegle koje ste ranije pripremili.

  • Recept 8 (Slatko od kupina sa medom)

Sastojci: 1 kg kupina

200 ml vode

tečni med

Način pripreme: Operite kupine i dobro ih osušite, pa ih stavite u šerpu. Prelijte čašu vode preko kupina i kuvajte ih tako.

S vremena na vreme je potrebno da se prodrma malo šerpa, a kada kupine omekšaju dodajte med. I dalje povremeno prodrmajte šerpu kako bi se med svuda ravnomerno rasporedio i istopio.

Kada vidite da se med potpuno istopio i da se dobila kompaktna smesa, vaše slatko od kupina je gotovo.

  • Recept 9 (Slatko od kupina i malina)

Sastojci: 1 kg kupina

½ kg malina

1300 g šećera

200 ml vode

sok od limuna

Način pripreme: Operite i ocedite kupine i maline, pa stavite na dno šerpe prvo šećer, pa red malina i kupina, pa opet šećer itd.

Vodite računa da poslednji sloj u šerpi bude šećerni sloj. Kao što možete primetiti, za ovaj recept se ne koristi puno šećera jer maline daju dodatni ukus, pa ga nije potrebno preterano šećeriti.

Stavite krpu preko šerpe i čekajte preko noći da maline i kupine puste sok.

Sledeći dan nalijte 200 ml vode u šerpu i počnite da kuvate slatko. Prvo ga kuvajte nekih 15-20 minuta na srednjoj temperaturi, a onda stavite na najjaču temperaturu.

Videćete da se na vrhu slatkog pojavila pena, pa je potrebno da je uklonite kašikom. Slatko se kuva sve dok ne ocenite da je dostiglo željenu gustinu.

Slatko od kupina i malina treba ostaviti u toku noći da se prohladi, a narednog dana ga možete sipati u tegle koje su sterilisane.

Još neki korisni saveti za slatko od kupina

U ovom tekstu ste imali priliku da vidite nekoliko recepata za slatko od kupina i nadamo se da smo vam dosta olakšali ceo proces kuvanja kada je ova poslastica u pitanju.

Kao što ste mogli da vidite, recepti za slatko od kupina su jako jednostavni i veoma slični jedan drugom.

Razlika je samo u količini kupina, vode i šećera koji se koriste, a osim ovih sastojaka možete po želji dodavati i limun, štapiće vanile itd.

Ako ste neko ko vodi računa o zdravlju i o liniji, savetujemo vam da izaberete recept sa najmanjom količinom šećera.

Naravno, postoji i opcija da kuvate slatko od kupina bez šećera, ali tada se uglavnom koriste neki drugi zaslađivači.

Postoje i recepti gde se kupina može kombinovati sa još nekim voćem, kako bi ukus slatkog bio što bolji.

Mnoge domaćice se odlučuju na to da kuvaju slatko od zaleđenih kupina bez dodatka šećera, ali tada se obično dodaje malo soka od limuna ili ekstrakt vanile.

Mi smo vam takođe predložili jedan recept bez šećera u kojem smo koristili med kao zaslađivač. Svakako, na vama je da odlučite koji recept vam najviše odgovara.

Kada je u pitanju cena slatkog od kupina, onda moramo da vas obavestimo da ona nije najpovoljnija. Cena ovog slatkog je uglavnom prilično visoka.

Slatko od kupina možete kupiti u nekim supermarketima i tada je u pitanju industrijski prerađeno slatko.

Osim toga, možete uvek kupiti i domaće slatko od nekog proverenog prodavca. Domaće slatko od kupina se najčešće prodaje na nekim domaćim festivalima hrane, pa ih možete posetiti.

Ipak, uvek je najbolje da sami napravite svoje domaće slatko od kupina, a nadamo se da smo vam u tome dosta pomogli ovim tekstom.

Related Posts