Domaće slatko od trešanja – recept

Slatko je specijalitet koji zapravo predstavlja skuvano voće u gustom slatkom sirupu, a karakteristično je za naše krajeve, Srbiju, Makedoniju, Bugarsku i Grčku.

Služi se sa čašom vode jer je inače preslatko. To je poslastica koja se služi gostima kao dobrodošlica. Gost najčešće uzme kašičicu slatkog, a domaćin obavezno ponudi još jednu kašičicu.

Ako gost pristane dobija novu kašičicu da ne se slatko ne bi pokvarilo. Neke domaćice slatko služe gostima u malim staklenim ili kristalnim posudama u koje stanu dve do tri kašičice ove poslastice.

Slatko se najčešće pravi od jagoda (posebno šumskih), dunja, višanja, lubenica, borovnica, kupina, smokava, ali i trešanja.

Najbolje je da za slatko birate čvrste plodove koji su zreli, ali sveži. U zavisnosti od voća dužina kuvanja slatka je različita. Voće koje ima koštice prvo se očisti od koštica, a svakako se uklanjaju i peteljke.

Obično se očišćeno voće pospe šećerom i ostavi preko noći da odstoji i pusti vodu. Slatko ima intenzivniju boju što se duže kuva, i obratno, boja je svetlija ako ga kuvamo kraće.

Preporučljivo je da odjednom ne kuvate više od 2-3 kilograma voća. Bitno je da ga kuvate na slaboj vatri da ne bi zagorelo. Pena koja se javlja na površini skuplja se kašikom i sklanja iz smese.

Slatko se smatra skuvanim kad tečnost ispari, a smesa se zgusnula. U slatko se obično dodaje limunska kiselina da se ne bi ušećerilo.

Bićete sigurni da je slatko skuvano ako izvadite kašičicom malo smese i stavite na tanjirić, a ona ne gubi svoj oblik niti se razliva.

Uobičajen odnos voća i šećera pri kuvanju slatka je 1:1, ali koliko ćete staviti tačno zavisi od voća, odnosno koliko je zrelo.

Ako stavite više šećera dobićete više sirupa. Za neko voće poput malina, kupina ili jagoda, razmera je manja i obično je 3:1.

U zavisnosti od vrste voća, slatko se kuva 1 do 2 sata, uvek na slaboj vatri i uz neprekidno mešanje. P

roces pravljenja može trajati i mnogo kraće ako stavite fabrički fiks za slatko, ali onda nećete dobiti prirodnu poslasticu, ali izbor je vaš.

Kad je slatko gotovo, sipa se u suve sterilisane tegle, zatvara se i okreće naopako da se vakumira. Slatko se pušta da se ohladi prirodno na sobnoj temperaturi. Čuva se na tamnom i hladnom.

Kao što ste videli, priprema slatka uopšte nije zahtevna i nema razloga da se u vašoj kući u svakom trenutku ne nađe makar nekoliko teglica ove poslastice.

Trešnje benefiti

Trešnja je voće mnogih biljaka iz roda Prunus. Za komercijalne svrhe plod se dobija od nekoliko vrsta, na primer kultivarske slatke trešnje.

Smatra se da trešnja ima evroazijsko poreklo odakle je migrirala u Evropu. Prvi pisani tragovi pominju trešnju još u 1. veku pre nove ere. Kultivisane trešnje gajene su u većini zemalja Evrope pre 16. veka.

Danas je trešnja najrasprostranjenija u mediteranskim zemljama, Turskoj, Iranu i SAD.

Trešnja se obično gaji za konzumiranje u svežem stanju, a određeni broj se gaji radi prerađevina poput marmelada, džemova, pekmeza, kompota i sirovina za konditorsku proizvodnju.

Trešnja se u ograničenim količinama gaji i za proizvodnju alkoholnih pića, rakija i likera.

Trešnje se moraju brati kad su zrele, jer zrenje prestaje nakon što su ubrane. Nijanse boja trešanja kreću se od žućkaste do tamno crvene.

Trešnje su vrlo zdravo voće, imaju nizak sadržaj kalorija sa samo 50 kalorija na 100 grama ovog voća.

Puna su vlakana, minerala, vitamina i nutrijenata. Sadrže vitamine A, C i K. Takođe sadrže magnezijum, kalcijum i kalijum. Pune su antioksidansima.

Vitamin C koji ovo voće sadrži odličan je za imuni sistem, a kalijum pomaže očuvanju funkcije nerava i regulisanju krvnog pritiska.

Trešnje su odličan izvor vlakana koje pomažu očuvanju sistema za varenje. Trešnje su bogate antioksidansima i protivupalnim svojstvima.

Pomažu smanjenju upalnih procesa, posebno smanjivanju bolova u mišićima i upalama mišića.

Smatra se da mogu doprineti povećanju učinka vežbanja zbog svog protivupalnog dejstva.

Trešnje imaju odlično dejstvo na očuvanje zdravlja srca, regulisanjem srčanog ritma i krvnog pritiska.

Ovo voće ima blagotvorno dejstvo i na artritis i giht jer smanjuje upale. Trešnje poboljšavaju i kvalitet sna.

Slatko od trešanja

Iako trešnje nisu kalorično voće, slatko od trešanja jeste, zbog velike količine šećera koje sadrži, pa na 100 grama ima 287 kalorija. Zato nemojte preterivati sa konzumiranjem.

Jedna ili dve kašičice sasvim su dovoljne da uživate u ovoj poslastici bez bojazni od preterane količine šećera i kalorija.

Za slatko od šećera biraju se trešnje koje imaju sladak plod, čvrste su i zdrave. U zavisnosti koliko je sladak plod koji koristite, procenićete da li je potrebno da smanjite količinu šećera koju dodajete u slatko.

Slatko se može praviti kako od crvenih tako i od belih trešanja. Bitno je samo da su dovoljno slatke.

Slatko od trešanja bez šećera

Slatko od trešanja može se napraviti i bez šećera. Za ovakvo slatko morate koristiti plodove koji su izrazito slatki, a poželjno je da to budu trešnje iz organske proizvodnje.

Recepti za slatko od trešanja

 1. Domaće slatko od trešanja

Potrebni sastojci:

 • 2 kilograma trešanja
 • 2 kilograma šećera
 • ½ litra vode
 • 2 limuna po želji

Postupak pripreme:

Trešnje se operu i očiste od koštica. U šerpu stavite šećer i trešnje i prelijte ih vodom. Kuvajte na jakoj vatri sve dok ne provri.

Dobro operite limun (ako želite da dodate), isecite ga na kolutove i stavite u šerpu istovremeno sa trešnjama.

Kad smesa proključa, smanjite jačinu i kuvajte još nekih sat vremena, kad će smesa početi da se zgušnjava. Dok kuvate smesu skidajte belu penu koja se pravi po površini.

Kad slatko dostigne željenu gustinu, skinite ga sa šporeta, prekrijte šerpu mokrom pamučnom krpom i pustite da se ohladi. Kad se ohladi, sipajte slatko u tegle koje ste prethodno sterilisali.

Tegle čuvajte na mračnom i hladnom daleko od izvora toplote.

 1. Domaće slatko od trešanja bez šećera

Potrebni sastojci:

 • 5 kilograma organskih trešanja očišćenih od koštica
 • 750 mililitara vode
 • Malo limuntusa

Postupak pripreme:

Za ovaj recept nećete koristiti šećer, ali po želji možete dodati neki prirodni zaslađivač. Stavite  očišćene trešnje u dublji lonac ili tiganj.

Sipajte vodu i stavite na slabu vatru da se kuva. Kad voda počne da ključa, počnite da mešate. Ako trešnje nisu dovoljno slatke, možete dodati malo prirodnog zaslađivača.

Stavite na vrh kašičice malo limuntusa i ubacite u smesu. Mešajte smesu da ne zagori. Kad voda uvri slatko je gotovo. Ohladite ga i sipajte u tegle.

 1. Domaće slatko od trešanja sa šećerom

Potrebni sastojci:

 • 4 kilograma trešanja
 • 1 kilogram šećera
 • 2 decilitra vode
 • 1 limun
 • Kesica vanile

Postupak pripreme:

Trešnje morate dobro oprati i izvaditi im koštice. Tek tad odmerite 4 kilograma. Stavite vodu i šećer u siru šerpu i skuvajte sirup.

Ubacite trešnje u taj sirup, prokuvajte da smesa proključa skidajući penu koja se pravi.

Kad vidite da se smesa zgušnjava i da je slatko skoro gotovo, dodajte limun koji ste prethodno dobro oprali isečen na kriške. Kuvajte sa limunom još malo.

Kad ste sigurni da je slatko skuvano, sklonite ga sa ringle, prekrijte pamučnom krpom i pustite da se polako ohladi. Kad je skroz hladno, sipajte ga u tegle.

 1. Domaće slatko od trešanja sa šećerom

Potrebni sastojci:

 • 1 kilogram trešanja
 • 1 kilogram šećera
 • 200 mililitara vode
 • 1 limun

Postupak pripreme:

Trešnje morate lepo oprati, skinuti peteljke i pažljivo odstraniti koštice da trešnje zadrže oblik. Vodite računa da to pažljivo radite da neka koštica ne preostane.

Birajte zrele i slatke plodove. Nemojte koristiti zelene ili prezrele plodove. Proberite sve trešnje kao i one koji su počele da se kvare da ne bi slučajno neka promakla.

Sipajte šećer u šerpu u kojoj ćete kuvati slatko i nalijte vodu. Šećer i trešnje se stavljaju u razmeri 1:1, ali to nije striktno pravilo jer odnos zavisi od toga koliko su trešnje koje koristite slatke.

Ako su preslatke, smanjite količinu šećera, a ako nisu dovoljno slatke povećajte.

Prekrijte šećer u posudi vodom i stavite na šporet da ključa. Od trenutka kad šećer i voda proključaju nastavite da kuvate još 15 do 20 minuta da bi napravili sirup u kome će se kuvati trešnje.

Sirup ne smete previše ukuvati, ali ne sme biti ni previše tečan.

Kad sirup bude dovoljne gustine, dodajte trešnje i kuvajte smesu i dalje na niskoj temperaturi. Tokom kuvanja na površini će se javljati pena, koju morate skidati.

Mešajte povremeno da slatko ne bi zagorelo. Slatko se otprilike kuva pola sata, ali proverite da li je gustina odgovarajuća pre nego prekinete kuvanje.

Kad slatko bude gotovo, dodajte kriške dobro opranog limuna, a možete mu dodati i malo vanile ili cimeta. Promešajte sve još jednom pa sklonite sa šporeta.

Kad se slatko ohladi, sipajte ga u sterilisane tegle koje ćete dobro zatvoriti. Sipajte kriške limuna u svaku teglu, jer će limun produžiti rok trajanja slatku.

Slatko nikako nemojte hladiti na silu, pustite ga da se polako ohladi na sobnoj temperaturi. Tek kad je potpuno hladno sklonite ga u špajz ili frižider.

Bitno je da se otvorena tegla drži u frižideru jer se zbog prisustva vazduha može brzo pokvariti.

 1. Domaće slatko od belih trešanja

Bele trešnje nisu česte na našim pijacama, pa će ovaj recept najviše koristiti onima koji ih imaju u svom voćnjaku.

Za ovaj recept treba 2 kilograma očišćenih trešanja, tako da je preporučljivo da uberete ili kupite 3 kilograma.

Potrebni sastojci:

 • 2 kilograma očišćenih belih trešanja
 • 2 kilograma šećera

Postupak pripreme:

Spremite veću šerpu i ubacite 1 kilogram šećera u nju. Trešnje očistite pažljivo da ne uništite oblik. Ne čekajte da očistite sve da ne bi počele da tamne, nego postepeno ubacujte u šerpu sa šećerom (npr. po 1/3).

Kad se trešnje pomešaju sa šećerom zadržavaju belu boju. Bitno je da izmerite tačno 2 kilograma.

Kad ubacite poslednju 1/3 dodajte preostali šećer i promešajte sve. Ako vam je od 3 kilograma trešanja ispalo preko 2 kilograma očišćenih trešanja dodajte još malo šećera, procenite u zavisnosti od količine da previše ne presladite.

U šerpu dodajte manju čašu vode. Protresite šerpu i promešajte trešnje i šećer drvenom varjačom, a onda ostavite sve da odstoji nekih 15-20 minuta.

Uključite ringlu na slabiju vatru i kuvajte dok trešnje ne puste vodu. Onda možete pojačati vatru.

Kuvajte i povremeno skidajte penu koja se pravi. Kad počnu da se javljaju klobuci po površini znači da je slatko skoro gotovo.

Kuvanje zavisi od raznih činilaca, ali traje otprilike 45 do 60 minuta.

Na kraju dobro oprani limun isecite na tanke listiće i ubacite u slatko. Ostavite da vri još 5 minuta i slatko je gotovo.

Pokupite penu koja se nakupila po površini i ivicama šerpe. Polako protresite šerpu nekoliko puta da skupite penu da bi je lakše skinuli.

Pokvasite pamučnu krpu i iscedite, a onda prekrijte šerpu i ostavite slatko da se polako hladi.

Ohlađeno slatko sipajte u tegle koje ste sterilisali u šporetu na temperaturi preko 100 stepeni celzijusovih.

Slatko čuvajte na tamnom daleko od izvora toplote. Nakon otvaranja, obavezno ga držite u frižideru.

Bonus domaći kompot od trešanja

Obzirom na ogromne benefite trešanja u nastavku vam dajemo bonus recept za zdravi napitak od ovog voća, koji se pravi bez dodavanja konzervansa.

Ova poslastica je osveženje u zimskim danima, kad je izbor voća sužen.

Priprema ovog kompota je vrlo jednostavna, pa verujemo da ćete ovaj recept često koristiti.

Potrebni sastojci:

 • 3 kilograma šećera
 • 500 grama šećera
 • 5 litara vode

Postupak pripreme:

bitno je da izaberete voće koje je zdravo, bez fleka i zrelo. Ako vam promakne neka trula trešnja, može se desiti da vam se ukvari čitav kompot.

Nakon odabira trešanja, izvadite koštice iz njih (mada ako vas mrzi da to radite i nemate problem sa košticama u kompotu možete i da ih ostavite).

Na stranu pomešajte u posudi šečer i vodu i pustite da provri kratko.

Voće koje ste oprali i očistili stavite u teglu, a zatim ga prelijte sirupom koji ste pripremili.

Tegle dobro zatvorite, prvo celofanom pa poklopcem.

Stavite veću šerpu u koju mogu da stanu sve tegle na šporet. Poređajte tegle i nalijte vodu do poklopca.

Kuvajte na slaboj vatri dok voda ne proključa, a zatim ostavite još 15 minuta na slaboj vatri. Nakon toga isključite šporet, a tegle ostavite da se polako ohlade na sobnoj temperaturi.

Kad se sve ohladi, tegle sa kompotom čuvajte na nekom hladnom mestu. Po otvaranju obavezno čuvajte u frižideru dok ne potrošite teglu.

Related Posts