Domaći sok od borovnice – recept

Borovnica je grm koji pripada porodici vresova. To je visoko-žbunasta biljka koja može dostići i do jednog metra visine, a obično raste na obroncima brda ili planina.

Žbunovi borovnice rastu najčešće jedan do drugoga i prilično su teško pristupačni za berbu. Branje borovnica se vrši ručno.

Borovnice se gaje i u kultivisanim voćnjacima, za potrebe proizvodnje.

Zbog teške pristupačnosti, borovnica je visoko cenjeno voće, a obilato riznicom hranljivih materija.

Pogodna je za pripremu raznih ukusnih proizvoda, a može se konzumirati i sveža.

Od borovnica se u našim krajevima rado spremaju sirupi za sok, džemovi, pekmezi i marmelade. Od borovnice se može praviti i vino, a plod se koristi i u pripremi dezerta, poput torti i kolača.

Borovnica se upotrebljava i za pripremu lekovitog čaja, može da se konzumira i ako sušeno voće, koristi se čak i za pripremu umirujućih obloga.

U svakom obliku, ovaj privlačni, nežni, slatki plavo-ljubičasti plod karakterističnog ukusa blagotvorno deluje na naš organizam.

Pogledajmo kako se priprema jedan od najomiljenijih domaćih proizvoda od ovog voća – sok od borovnice.

Domaći sok od borovnice

Domaći sok od borovnice se može pripremiti na više načina. Sveži sok od borovnice je svakako najzdravija opcija, ali se ovaj fini, ukusni voćni napitak uglavnom priprema kao sirup.

Na ovaj način, u zdravom i ukusnom soku od borovnice možete uživati tokom cele godine. Sirup razređujete vodom, u količini po želji i ukusu.

Za pripremu bilo kog recepta za napitak od borovnice, svakako je najvažniji sastojak upravo ovo fino bobičasto voće.

Kada birate voće za pripremu soka, vodite računa da bobice budu zdrave, čvrste, pravilne boje, po mogućstvu krupnije.

U nastavku sledi nekoliko recepata za pripremu sirupa i soka od ovog bobičastog voća.

Klasičan recept za domaći sirup od borovnice

Za pripremu ove varijante sirupa potrebni su vam sledeći sastojci: 1 kilogram borovnica, 1 kilogram šećera, 1 litar vode i dve kesice limuntusa. Ova količina borovnica dovoljna je za oko dva litra sirupa.

Ako želite da pripremite veću količinu, srazmerno povećajte sastojke. Za koju god količinu se opredelite, a želite klasičan sirup, neka razmera bude u skladu sa osnovnim receptom.

Ovo je uobičajena preporuka za razmeru sastojaka, koju možete modifikovati prema sopstvenom ukusu.

Možda želite da vaš sirup, odnosno sok, bude manje sladak; u tom slučaju, naravno, dodajte manju količinu šećera.

Predloženi recept nudi optimalnu slatkoću i gustinu soka, no, eksperimentisanje je sasvim dozvoljeno.

Borovnice dobro isperite od svake prljavštine koja može zaostati na njima. Pošto ste to obavili, bobice stavite u šerpu za pripremu sirupa i izgnječite ih, što je temeljnije moguće, tako da iscedite što više prirodnog soka.

Izgnječenim borovnicama naspite vodu i ubacite limuntus. Sve ovo dobro promešajte, da se sastojci sjedine.

Ovako pripremljenu smešu prekrijte pamučnom tkaninom ili krpom i pustite da tako stoji ceo jedan dan. Povremeno dodatno promešajte.

Posle ovog vremena, borovnice su spremne za kuvanje i šerpu možete da prebacite na šporet.

Sada dodajete šećer i kuvate vaš sirup na srednjoj vatri. Dobro umešajte, kako bi se šećer stopio sa drugim sastojcima.

Pustite da mešavina sa borovnicama proključa, stišajte vatru i nastavite da kuvate uz pažljivo mešanje još jedno pet do deset minuta.

Vrlo je važno da ne kuvate predugo, jer borovnica, ako i drugo voće , bilje i povrće gubi hranljive sastojke kada su izložene termičkoj obradi.

Gotov sirup, još topao, naspite u pripremljene staklene flaše, prethodno sterilisane.

Ako želite da vaš sirup bude u potpunosti očišćen od sitnih komadića borovnica, možete ga procediti pre nego što ga sipate u flaše.

Delovi bobica u samom sirupu i soku mogu obogatiti njegov ukus i hranljivu vrednost, no, u pitanju je prosta stvar ukusa. Sok neće biti manje ukusan ili značajno manje zdrav ukoliko ga procedite.

Flaše sa sirupom treba ostaviti da se prohlade prirodnim putem i tek onda odložiti. Sirup treba čuvati na hladnom i tamnom mestu; frižider i špajz su dobra opcija.

Kada kasnije budete otvorili sirup radi konzumiranja soka, možete ga držati neko vreme i na sobnoj temperaturi, ukoliko ga redovno pijete i planirate da potrošite u kraćem periodu.

Recept za sok od borovnice bez konzervansa

Ukoliko želite da pripremite malo drugačiji sirup, bez upotrebe limuntusa kao konzervansa, ali i bez direktne termičke obrade, onda je ovaj recept dobra preporuka.

Ovako pripremljene, borovnice će sačuvati nešto više od hranljive vrednosti vrednosti, što je prednost ovog recepta. Njegova manja je, međutim, trajnost.

Pošto nema konzervansa, ovako spremljen sok od borovnice nije adekvatan za čuvanje tokom cele zime, kao što je slučaj sa prethodnim receptom. Ipak, može potrajati nekoliko nedelja, posebno ako se čuva u frizu.

Sastojci potrebni za ovaj recept su isti, bez limuntusa: 1 kilogram borovnica, 1 kilogram šećera, 1 litar vode.

Kao i u prethodnom slučaju, ova količina je otprilike potrebna za dve flaše sirupa. Flaše takođe treba da budu sterilisane i staklene. Borovnice takođe treba da budu oprane.

Po polovinu od date količine naspite u flaše. Vi možete da koristite i flaše druge zapremine, samo uvek vodite računa o razmeri sastojaka.

Pripremite najpre vodu i šećer koje ćete uliti u flaše. Kao i u prethodnom slučaju, možete koristiti manju količinu šećera, ako želite slabije sladak sok.

Potrudite se da se sav šećer otopi u vodi i onda ovom tečnošću napunite flaše sa borovnicama.

Dobro ih zatvorite i stavite uspravno u duboku šerpu. Šerpu napunite vodom, tako da se popne skoro do vrha flaša.

Flaše sa borovnicama treba kuvati na umerenoj vatri do ključanja. Kada voda u šerpi proključa, utišajte vatru. Nastavite da kuvate još oko sat vremena na tihoj vatri.

Pošto prođe sat vremena kuvanja, sklonite šerpu sa ringle, i sve zajedno pokrijte nečim toplim, na primer ćebetom.

Ovako ’ušuškane’ flaše treba da odstoje ceo jedan dan. Za ovo vreme, prirodni sok iz bobica koji se već počeo otpuštati tokom kuvanja će se sasvim sjediniti sa šećerom i vodom.

Posle jednog dana, flaše možete izvaditi, obrisati i odložiti za skorašnju upotrebu. Razredite sirup vodom, kao i u prethodnom receptu.

Sirup od borovnice bez konzervansa je, možemo reći, zdraviji od klasično pripremljenog, pošto ne sadrži veštačke sastojke.

Ako želite da vam sok bude još zdraviji, možete da koristite neki drugi oblik šećera, umesto običnog belog.

Ovako pripremljen sirup ima više hranljivih sastojaka od klasičnog, zbog drugačijeg načina obrade.

Sveže pripremljen sok od borovnice

Sveže pripremljen voćni sok je uvek najbolja, najukusnija i najzdravija opcija, bilo da su u pitanju slatke i višestruko blagotvorne borovnice ili neko drugo voće. Ovo je sok koji se odmah poslužuje ili konzumira.

Izuzetno je jednostavan, a dozvoljava i eksperimentisanje sa zaslađivačem. Ovaj napitak je osvježavajući, ukusan i prava bomba kvalitetnih nutrijenata.

Za pripremu svežeg soka potrebne su vam borovnice, oko pola kilograma. Takođe, možete da koristite šećer, ali je je zdravija preporuka da upotrebite med, sirup od agave ili neki sličan prirodni zaslađivač.

Možete, naravno, praviti i sok sasvim bez zaslađivanja.

Gusti sok od borovnica – Svež gusti sok od borovnica se pravi u blenderu. Jednostavno operite bobice, sipajte u blender, dodajte jednu čašu vode i izblendirajte. Ovako pripremljen, sok će sadržati sve delove bobica i biće gust.

Ako želite kombinovani ukus i veće bogatstvo nutrijenata, možete dodati i drugo voće. Za baš gusti sok, smoothie od borovnica, dodajte bananu.

Po želji, pripremljeni sok zasladite. Ako ste odlučili da dodate bananu, koja je i sama po sebi dosta slatka, možda vam neće biti potreban nikakav dodatni zaslađivač.

Ovaj gusti sok možete i začiniti; začin je najbolje da dodate pre blendiranja. Sok je najpreporučljivije ispiti u toku jednog dana, ali se može zamrznuti i konzumirati kasnije.

Bistri sok od borovnica – Za bistri sok od borovnica su vam potrebni isti sastojci, s tim što se borovnice ovoga puta ne obrađuju u blenderu, već pomoću štapnog miksera, a mogu se i ručno gnječiti, što temeljnije, da ispuste što više soka.

Takođe im se dodaje voda, a mešavina se cedi pomoću guste cediljke, najbolje gaze.

I sok pripremljen u blenderu se može malo procediti, mada je ova varijanta praktičnija, ukoliko želite sasvim bistar sok. U tom slučaju, naravno, nemojte dodavati sastojke poput banane.

I bistri sok možete zasladiti po želji i ukusu, ali ga svakako možete konzumirati i sasvim nezaslađenog.

Nutritivna vrednost soka od borovnice

Kalorije, vitamini, minerali i ostali sastojci u soku od borovnice zavisiće pre svega od načina na koji je sam sok pripremljen, da li je reč o klasičnom receptu za pripremu sirupa ili svežem soku.

Najlakše je svakako odrediti nutritivnu vrednost svežeg soka od borovnice, pošto ona zavisi od nutritivne vrednosti samih borovnica.

Količina od 100 grama borovnica sadrži:

  • Kalorije: 57
  • Proteini: 0.7 gr
  • Ugljeni hidrati: 14 gr (od čega šećeri 10 gr)
  • Vlakna: 2.4 gr
  • Masti: 0.3 gr (od kojih zasićene 0 gr)

Svež sok od borovnica, bez zaslađivača i bez dodataka drugog voća sadržaće iste nutritivne vrednosti kao i količina borovnica od koje je pripremljen.

Kada je reč o sirupima, njihova vrednost u najvećoj meri zavisi od količine šećere koji se koristi u pripremi.

Tako koncentrisani sirup može imati kalorijsku vrednost i do 254 kalorije na 100 ml.

Međutim, za pripremu jedne porcije, jedne čaše soka se obično koristi trećina ove količine, po želji i ukusu, tako da kalorijska vrednost jedne čaše soka nije velika.

Kada je reč o ukupnoj hranljivoj vrednosti, sok od borovnice sadrži već pomenute korisne nutrijente iz svežeg voća, ali termička obrada svakako umanjuje njihovu koncentraciju.

Prednosti soka od borovnice za zdravlje

Borovnice obiluju sastojcima koji su izuzetno korisni za naše zdravlje. Istraživanja su pokazala da ove bobice prednjače nad mnogim drugim plodovima po svom visokoantioksidansnim svojstvima.

Za ovako visoko vrednovanje, lepe plavičaste i slatke bobice mogu da zahvale taninima, kvercetinu, kempferolu i hlorogeničnoj kiselini koju sadrže.

Takođe, u borovnicama ima luteina, zeaksantina i beta-karotena. Sve nutritivne komponente koje se mogu naći u borovnicama imaju zajedničko blagotvorno delovanje na čovekov organizam.

Antioksidansi su prva linija otpora štetnim slobodnim radikalima; konzumacija borovnica i recepata koji ih sadrže, posebno u svežem obliku, preventivno deluju na mnoga problematična stanja.

Borovnice pomažu u prevenciji infekcija, degenerativnih oboljenja, pa čak i od nastanka karcinoma.

Takođe, blago usporavaju proces starenja. Hlorogenična kiselina koja se nalazi u ovim bobicama sjajan je prirodni saveznik u borbi protiv dijabetesa tipa 2, pokazuju istraživanja. Ona pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi.

Borovnice sadrže solidnu koncentraciju važnih mineralnih komponenti, poput mangana, kalijuma, bakra i gvožđa, kao i cinka.

Bakar i gvožđe su veoma važni za pravilan rast crvenih krvnih zrnaca, te konzumacija borovnica doprinosi krvnoj slici.

Kalijum igra veoma važnu ulogu u kontroli krvnog pritiska, jednog od učestalih problema današnjice.

Dosadašnje studije pokazuju da, zahvaljujući izuzetnom nutritivnom sastavu, borovnice i njeni derivati mogu poboljšati kognitivne funkcije, sniziti holesterol i krvni pritisak, imaju blagotvoran efekat na čovekov vid i njegovo očuvanje i doprinose imunom sistemu.

Saveti i preporuke o konzumaciji borovnica i soka od borovnice

Borovnice su blagotvorne za većinu ljudi i pogodne za svačiju ishranu, posebno u svežem obliku.

Ukoliko osetite da vam iz nekog razloga ne prijaju, nemojte ih konzumirati ili ih konzumirajte u manjim količinama, ili u kombinaciji sa drugim namirnicama.

Borovnice se slobodno mogu konzumirati u trudnoći i tokom dojenja, u prosečnim količinama.

Kada je reč o soku, za trudnice i decu je preporučljivo da konzumiraju sirup koji je pripremljen bez konzervansa i bilo kakvih dodataka.

Ukoliko želite da iskusite najbolje efekte soka od borovnica, pripremajte sveži sok.

No, tokom zimskih meseci, uvek je dobrodošao i domaći sirup, koji ste sami pripremili ili kupili.

Kupovni sirup možete nabavljati na pijaci, kod proverenih proizvođača, ili u prodavnicama koje preprodaju proizvode licenciranih domaćih proizvođača.

Danas se domaći sirup od borovnice može poručiti i preko interneta.

Cena za 1 litar domaćeg sirupa od borovnice je oko 650 dinara. Sveža borovnica na domaćim pijacama je na visokoj ceni i do 700-900 dinara za kilogram.

Related Posts