Domaći sok od koprive – recept

Kopriva ili žara, kako je popularno zovu u narodu, je zeljasta lekovita biljka i dostupna je svima. Ova biljka se lako može naći jer je ima u izobilju na livadama i na drugim zelenim površinama.

Kopriva se može koristiti za pripremu hrane i različitih napitaka, ali i u svrhu lečenja raznih zdravstvenih tegoba.

Nema sumnje da je sok od koprive jedan od sokova koji najviše osvežavaju i okrepljuju, bilo da ga pijete u vrelim letnjim danima ili u hladnijem periodu godine.

Osim što osvežava, sok od koprive je i jako zdrav, a njegove zdravstvene blagodeti su poznate od davnina.

Ovaj sok je pre svega dobar za imunitet, pa ako ga budete redovno konzumirali, sigurno ćete uspeti da izbegnete brojne prehlade.

Osim toga, kopriva sadrži velike količine gvožđa, pa se naročito preporučuje osobama koje boluju od anemije.

Takođe, dokazano je da kopriva ima pozitivan uticaj na disajne puteve, a može blagotvorno da utiče i na urinarni trakt. Osobe koje redovno koriste koprivu u svojoj ishrani imaju mnogo manji rizik da obole od urinarnih infekcija.

Ako i vi odlučite da sami napravite sok od koprive, najvažnije je da ovu biljku nabavite na proverenim mestima.

Možete je jednostavno kupiti na pijaci od prodavaca gde ste već kupovali i gde znate da je kopriva čista i mlada, a možete je i sami ubrati na livadi.

U tom slučaju vodite računa da idete na neku livadu koja nije zagađena i koja je uredna. Izbegavajte koprive koje rastu na previše prljavim i neurednim mestima.

Da biste pripremili sok od koprive, najbolje je da nabavite mlade vrhove ove biljke, jer se za sok koriste mladi vrhovi i mladi listovi koji se nalaze pri vrhu koprive.

Ono što je veoma važno ako odlučite sami da berete koprivu, a i kasnije da je pripremate, jeste da nosite zaštitne rukavice.

Kopriva može da ožari i da vam napravi plikove, pa zato savetujemo da budete oprezni u radu sa ovom biljkom.

Osim što se kopriva može nabrati i direktno koristiti za pravljenje soka, ova biljka može i da se zaledi, pa da se koristi tek kasnije. To znači da u vašem zamrzivaču uvek možete imati zalihe ove lekovite biljke.

U ovom tekstu ćemo se baviti sokom od koprive. Reći ćemo vam kako se ovaj sok pravi i daćemo vam nekoliko recepata koji su dosta jednostavni i brzi.

Cena soka od koprive u prodavnicama nije velika, ali uvek je najbolje da sami napravite ovaj zdravi napitak.

Recept 1 (Sok od koprive sa limunom)

Sastojci: 40 vrhova mladih kopriva

1 kg šećera

6 limuna

3.5 l vode

Način pripreme: Kada ste nabavili mlade vrhove koprive, potrebno ih je oprati. Zatim, operite limune i narežite ih na tanke kriške, pa i koprivu i limune stavite u veliki lonac sa vodom. Ostavite da sve tako odstoji u toku noći, pa povremeno mešajte sadržaj u loncu.

Narednog dana izgnječite sve što se nalazi u loncu, a onda dodajte 1 kg šećera u lonac i počnite sve da kuvate. Nakon što kopriva provri kuvajte još nekih desetak minuta sve zajedno.

Kada je sok skuvan, procedite ga i naspite u flaše koje ste oprali i sterilizovali pre toga. Sok od koprive je potrebno ohladiti, pa tek onda ga odložiti u frižider ili na neko drugo tamno i hladnije mesto.

U ovom receptu sok od koprive se dobija kuvanjem koprive, ali u nastavku videćete da postoje recepti u kojem se kopriva ne mora kuvati. Na vama je da izaberete koji recept vam najviše odgovara.

Recept 2 (Sok od koprive sa limunom i pomorandžom)

Sastojci: 30 vrhova mlade koprive

½ kg šećera

3 pomorandže

2 limuna

1 limuntus

2 l vode

Način pripreme: Da biste napravili sok od koprive, najpre pripremite potrebnu količinu ove biljke, ali i sve ostale sastojke. Važno je prvo da operete koprivu, a pomorandže i limune prvo dobro operite, pa ih držite u hladnoj vodi negde oko sat vremena.

Sledeći korak je da stavite u posudu 2l vode i da u tu vodu stavite koprivu, ali i pomorandže i limune koje ste prethodno isekli na kolutove. Neka sve stoji potopljeno negde oko 24h, uz povremeno mešanje.

Sledećeg dana rukama treba izgnječiti sadržaj u vodi, odnosno pomorandže, limun i koprivu. Zatim, procedite sok koji ste napravili i dodajte u njega 1 limuntus. Vaš sok od koprive je gotov i možete ga nasuti u flaše koje ste prethodno oprali. Sok od koprive treba držati na hladnom mestu, a najbolje je da to bude u frižideru.

Kao što možete videti, u ovom receptu se sok od koprive pravi bez kuvanja. Postoji verovanje da bi se kuvanjem uništilo mnogo vitamina i drugih hranljivih materija.

Sok od koprive dobijen ovim receptom se pije razblažen. Dodajte hladnu vodu po želji, zavisno od toga koliko sladak sok volite, ali uglavnom se pravi tako što se na jednu trećinu soka stavlja dve trećine vode.

Recept 3 (Sok od koprive sa limunom i limuntusom)

Sastojci: 60 vrhova mlade koprive

6 kg šećera

6 limuna

6 l vode

50 g limuntusa

Konzervans

Način pripreme: Kao i kod svakog recepta, i ovde koprivu treba prvo dobro oprati i pripremiti za sok. Limun je potrebno iseći na kriške, a zatim uzeti neku malo veću posudu i u nju staviti limune i koprivu, pa sve preliti sa 6 l vode. Neka kopriva i limun stoje potopljeni u vodi 24h.

Sutradan procedite tečnost u drugu posudu, pa dodajte u to 6 kg šećera. Za ovaj recept se preporučuje da koristite smeđi šećer, jer će ukus samog soka biti bolji, ali ako nemate smeđi šećer pri ruci, možete koristiti i beli šećer.

Nakon što ste dodali šećer, dodajte limuntus i vrlo malo konzervansa. Mešajte sve negde oko 10-15 minuta, sve dok se šećer u potpunosti ne istopi. Nakon toga vaš sok od koprive je gotov i možete ga presuti u sterilizovane flaše.

Kao što možete da vidite, i u ovom receptu se sok od koprive pravi bez kuvanja, što će sam proces pravljenja soka učiniti još lakšim. Sok od koprive se čuva na hladnom mestu, a kada se flaša otvori obavezno je držite u frižideru.

Recept 4 (Sok od koprive sa limunom i limuntusom)

Sastojci: 80 vrhova mlade koprive

3 kg šećera

3 limuna

3 l vode

5 kesica limuntusa

Način pirpreme: Najpre isecite limun na kolutiće, a koprivu operite, pa sve zajedno stavite u vodu i ostavite da stoji tako 24h. Nakon toga procedite tečnost, pa u nju stavite 3 kg šećera i 5 limuntusa. Sve ovo kuvajte na šporetu na umerenoj temperaturi i povremeno mešajte, sve dok se šećer ne bude u potpunosti istopio.

Kada procenite da je sok gotov naspite ga u staklene boce i konzumirajte ga razblaženog sa vodom. Ovaj sok će vas osvežiti i okrepiti već posle jedne čaše.

Recept 5 (Sok od koprive sa limunom i medom)

Sastojci: 200 g listova mlade koprive

400 g šećera

3 limuna

3 kašike meda

500 ml vode

Način pripreme: Najpre operite koprive i iseckajte ih na sitne delove. Naspite pola litre vode u šerpu i dodajte 400 g šećera. Stavite sve na šporet i promešajte s vremena na vreme. Kada se sve prokuva neka se krčka još nekih 5-10 minuta na šporetu.

Uzmite posebnu posudu i nju stavite koprive koje ste pripremili, pa preko toga nalijte sirup od šećera koji ste skuvali. Preko posude stavite tanjir i ostavite da stoji tako oko 10-15 minuta.

Iscedite 3 limuna i taj sok od limuna naspite u posudu sa koprivom. Zatim, dodajte u to 3 kašike meda. Procedite tečnost i odvojite koprive sa strane. Vaš sirup je gotov i treba ga nasuti u flaše koje ste pripremili. Dobro zatvorite flaše i držite ih na suvom i hladnom mestu.

S obzirom da smo uz pomoć ovog recepta napravili sirup od koprive, to znači da ga treba uvek razblažiti vodom pre konzumiranja. Dodajte onoliko vode koliko volite, kako bi vam sok ostao dovoljno sladak.

Recept 6 (Sok od koprive i limuna)

Sastojci: 150 vrhova mladih kopriva

½ kg šećera ili meda

3 velika limuna

3 l vode

Način pripreme: Prvo operite mlade vrhove koprive koje ste nabrali ili kupili, pa ih stavite u jednu činiju. Stavite u činiju 3 l vode i 3 velika limuna koja ste pre toga isekli na kolutove, pa ostavite da sve stoji otprilike 24h.

Sledećeg dana potrebno je da prespete sadržaj iz činije u šerpu i da kuvate na šporetu. Kada proključa možete skloniti šerpu sa šporeta i procediti koristeći gazu. Kada se sok ohladi, naspite ga u flaše koje ste pripremili pre toga i uživajte u vašem soku od koprive.

Recept 7 (Sok od koprive sa ekstraktom kivija)

Sastojci: 100 vrhova mladih kopriva

4 kg šećera

5 kesica limunske kiseline

2 ekstrakta kivija

4 l vode

Način pripreme: Prvo je potrebno da očistite mlade koprive. Uzmite jednu veliku šerpu, stavite u nju 4 l vode i potopite koprive. Stavite na šporet šerpu, a kada provri nastavite sa kuvanjem još 5-10 minuta. Sklonite šerpu sa šporeta i stavite poklopac preko nje, pa neka sve stoji 24h.

Nakon isteka 24h potrebno je da procedite sok koji ste dobili, pa da u njega dodate šećer, limunsku kiselinu i ekstrakte kivija. Mešajte sve zajedno sve dok se šećer ne bude u potpunosti istopio.

Ako koristite ovaj recept, možete dobiti nekih 6,5 l sirupa koji će biti malo ređi. Naspite sirup u boce koje ste pripremili i možete ih držati u frižideru nekoliko dana. Sok od koprive takođe možete da zamrznete i da ga uzimate kad vam se pije.

Ovako dobijen sirup se uvek pije razblažen sa vodom. Po želji ga možete razblažiti i sa kiselom vodom i dodati nekoliko kockica leda, kako bi vas sok osvežio. Ovako pripremljen sok od koprive je naročito dobar u toplim letnjim danima.

Recept 8 (Sok od koprive sa mentom)

Sastojci: 50 vrhova mlade koprive

40 komada mente

6 kg šećera

5 limuna

70 g limuntusa

Način pripreme: Prvo operite i očistite koprivu i mentu, pa ih stavite u neku veliku posudu. Dodajte u to i limun isečen na kriške. Nalijte vodu preko toga i ostavite da sve stoji tako potopljeno 24h na nekom hladnijem mestu.

Nakon tog vremena procedite sok kroz gazu, pa ubacite u njega 6 kg šećera i 70 g limuntusa. Mešajte sve na šporetu na umerenoj temperaturi, kako bi se šećer istopio.

U sterilizovane staklene flaše naspite sok koji ste dobili. Najbolje je da još vruć sirup sipate u vruće flaše. Dobro ih zatvorite, a kada se skroz ohlade odložite ih na suvo i tamno mesto.

U ovom tekstu ste mogli da vidite nekoliko recepata koji vam mogu pomoći da sami kod kuće napravite sok od koprive.

Koji god recept da izaberete, sigurni smo da ćete brzo i lako napraviti sok od ove biljke.

Bilo da se odlučite za recept gde se sok od koprive kuva ili ne, sigurno će vam se dopasti ukus ovog soka, a ono što je najvažnije jeste da ovaj sok možete piti svakoga dana.

On je jako zdrav i imaće samo pozitivno dejstvo na vaše celokupno zdravstveno stanje.

Ako sok od koprive pravite bez konzervansa, onda nemojte da pravite velike količine, jer on ne može da stoji baš dugo, kao što je slučaj sa sokom kojem ste dodali malo konzervansa.

Dakle, ako planirate da napravite veću količinu soka od koprive, onda vam ipak preporučujemo da dodate konzervans, kako biste bili sigurni da će vaš sok zadržati svoj ukus i kvalitet i posle dužeg vremena.

Međutim, za kraj ćemo spomenuti i neke neželjene efekte koji se spominju kada je reč o soku od koprive.

Već smo rekli da je ovaj sok veoma zdrav i lekovit, što znači da mogu bezbedno da ga piju i odrasli i deca.

Ipak, postoje neka ograničenja za ljude koji uzimaju određene lekove.

Na primer, ljudi koji koriste lekove za razređivanje krvi ne bi trebalo uopšte da piju ovaj sok, jer može imati neka neželjena dejstva.

Isto tako, osobe koje pate od visokog krvnog pritiska, odnosno koriste lekove za njegovo snižavanje, treba da budu oprezni kada je reč o ovom soku.

Ako se koriste lekovi za snižavanje pritiska i istovremeno pije sok od koprive, to može sniziti pritisak i više nego što treba. Zato se ovoj grupi ljudi preporučuje oprez sa sokom i sirupom od koprive.

Takođe, ako imate bilo koji drugi zdravstveni problem, najbolje bi bilo da se pre konzumacije ovog soka konsultujete sa vašim lekarom.

Iako je sok od koprive mnogo zdrav, treba ga konzumirati u ograničenim količinama, a preporučuje se da u toku dana popijete jednu ili dve čaše ovog soka.

Related Posts