Domaći sok od zove – recept

Sok od zove je oduvek cenjen kao moćan lekoviti napitak koji može biti odlično osveženje u vrelim letnjim danima.

Ovaj sok ima brojna lekovita svojstva i to je jedan od glavnih razloga zašto se mnogi odlučuju na to da ga probaju.

Sok od zove je poznat kao izvanredan lek protiv prehlade i gripa, a poznato je i da pomaže kod respiratornih problema.

Ako redovno konzumirate sok od zove, vaš imunitet će sigurno biti jači, a vi ćete se osećati zdravo i poletno.

Takođe, dokazano je i da sok od zove ima pozitivno dejstvo na digestivni trakt, tako da će vam se varenje sigurno poboljšati ako uvrstite ovaj sok u svoju svakodnevnu ishranu.

Upravo zbog toga mnoge domaćice se odlučuju na to da upravo ovaj sok spremaju za svoju zimnicu. Mršavljenje je takođe jedna od pozitivnih strana ovog biljnog soka.

Naime, veruje se da sok od zove može da pomogne kod skidanja masnih naslaga i kod regulisanja kilaže, zahvaljujući biljnim vlaknima koja sadrži.

Ovaj sok se može razblažiti kiselom ili običnom vodom, a sa kockicama leda ili kriškama limuna predstavljaće pravo letnje osveženje.

Da biste napravili sok od zove potrebno je prvo da naberete cvetove zove, ali vodite računa da ih tražite samo po čistim i urednim mestima.

Svakako, pre pravljenja soka potrebno je cvetove zove dobro očistiti i oprati, kako bi se uklonile eventualne nečistoće ili insekti.

Osim cvetova zove, sok od ovog voća se može praviti i od bobica. Kada berete bobice zove morate biti posebno oprezni jer one mogu ostaviti fleke na vašoj odeći.

Zato se preporučuje da u tom slučaju nosite rukavice. Bobice zove sadrže sok crvene boje i on može isprljati ne samo vaše ruke, nego i odeću, pa se savetuje dodatan oprez.

Morate znati da zova ima prilično jak ukus i miris, tako da se mnoge domaćice odlučuju na to da u sok od zove ubace još neke sastojke, kao što su na primer limun ili pomorandža.

Uz dodatak ovog citrusnog voća vaš sok od zove će biti još ukusniji i predstavljaće sjajno voćno osveženje u toplim danima.

U nastavku slede neki od recepata za pravljenje soka od zove koji vam mogu biti od koristi. Videćete kako se pravi sok od cvetova zove, ali i od njenih bobica.

Na početku ćemo vam predstaviti neke klasične recepte za pravljenje ovog soka, a onda ćete videti i kako se pravi sok od zove u kombinaciji sa pomorandžom i limunom.

Na vama je da odlučite koji ukusi vam najviše prijaju i na koji način ćete praviti vaš sok od zove.

Recept 1 (Sok od zove sa limunom i limuntusom)

Sastojci: 40 komada cvetova zove

4 kg šećera

sok od 2 limuna

5 kesica limuntusa

5 l vode

Način pripreme: Ono što prvo treba da uradite jeste da uberete cvetove zove i da ih pripremite za sok. Poželjno je prvo da cvetove zove operete.

Prvi korak kod pravljenja soka od zove jeste da kuvate 4 kg šećera sa 5l vode, a kada se šećer u potpunosti istopi onda ga ostavite da se prohladi.

Zatim, dodajte u to 5 kesica limuntusa, sok od 2 limuna i cvetove zove koje ste unapred pripremili. Neka ta mešavina odstoji u proseku dva dana, ali ne zaboravite da je povremeno promešate.

Nakon 48h potrebno je da procedite sok i da ga naspete u flaše koje ste prethodno oprali i sterilisali. Kod zatvaranja flaša bitno je da prvo stavite celofan na njih, a tek onda zatvarače.

Nema sumnje da će vas oduševiti ukus ovog soka, a predlaže se da ga razblažite sa vodom onako kako vama odgovara, u zavisnosti od toga koliko sladak sok volite.

Recept 2 (Sok od zove sa limunom i limuntusom)

Sastojci: 10 cvetova zove

1 l vode

1 kg šećera

1 limun

1 limuntus

Način pripreme: Prvo što treba da uradite jeste da cvetove zove potopite u vodu u kojoj se nalaze limuntus i limun isečen na kolutove.

Limun nemojte da ljuštite već ga isecite zajedno sa korom. Promešajte i pustite da cvetovi zove budu potopljeni u ovoj tečnosti oko 24h.

Sledećeg dana procedite tečnost, a onda u nju stavite 1 kg šećera i mešajte. Neka tečnost sa šećerom stoji još 24h na nekom tamnijem i hladnijem mestu i povremeno je mešajte.

Tek nakon 48h vaš sirup od zove je spreman i možete ga nasuti u staklene boce. Boce treba dobro zatvoriti i odložiti ih u podrum ili na neko drugo suvo i tamno mesto.

Recept 3 (Sok od zove sa limunom)

Sastojci: 50 cvetova zove

2.5 kg kristal šećera

6 l vode

sok od 8 limuna

Način pripreme: Kao i kod prethodnih recepata, i ovde je prvo potrebno da se cvetovi zove dobro operu i da se očiste od eventualne prljavštine i insekata.

Zatim, potrebno je da cvetove zove držite potopljene u hladnoj vodi negde oko 24h. Sutradan možete procediti tečnost koristeći gazu ili sito.

U šerpu stavite cvetove koje ste procedili, pa dodajte i druge sastojke, odnosno 6 l vode, 2.5 kg šećera i sok od 8 limuna.

Kada ova smesa provri, odnosno kada se šećer u potpunosti istopi, možete isključiti šporet. Da biste znali da je vaš sok od zove gotov, znajte da on mora biti bistar poput vode.

Kada se sadržaj u šerpi ohladi onda ga ponovo procedite koristeći gazu ili neku dobru cediljku.

Vaš sok od zove je spreman i možete ga nasuti u flaše od stakla koje ste prethodno pripremili i sterilisali. Flaše dobro zatvorite i držite ih na nekom hladnijem tamnom mestu.

Recept 4 (Sok od zove koji se ne kuva)

Sastojci: 30 zovinih cvetova

3 kg šećera

3 limuna

3 l vode

4 dl limunske kiseline

Način pripreme: U 3 l vode stavite 4 dl limunske kiseline i 3 limuna sa korom. Limun isecite na tanke kriške.

Zatim, potopite cvetove zove u ovu tečnost i kada promešate onda pustite da tako stoje jedan ceo dan, odnosno 24h. Izaberite neko tamno i hladno mesto poput ostave ili podruma.

Sledećeg dana potrebno je da se tečnost procedi i da se u nju doda 3 kg šećera. Sve treba dobro izmešati i pustiti da stoji još jedan dan. Za ta 24h potrebno je povremeno mešati tu tečnost. Nakon isteka tog perioda vaš sok od zove je gotov.

Procedite ga i naspite u flaše ili u tegle koje ste pripremili. Ovako pripremljen sok od zove možete čuvati oko godinu dana na suvom i tamnom mestu gde nije previše toplo.

Recept 5 (Sok od zovinih bobica)

Sastojci: 1 kg bobica zove

3.5 kg šećera

3.5 l vode

2 kesice limuntusa

2-3 kašike ruma

malo konzervansa (1 kašičica)

Način pripreme: Ovaj recept se razlikuje od drugih zato što se umesto cvetova zove koriste bobice zove.

Potrebno je da se bobice odvoje od stabljike i da se kuvaju u vodi. Stavite 1 kg bobica u 3,5 l vode i pustite da se kuvaju negde oko sat vremena.

Kada se tečnost malo ohladi potrebno je da se procedi uz pomoć gaze ili cediljke, a onda u tu tečnost treba dodati 3.5 kg šećera, 2 kesice limuntusa i 2-3 kašike ruma.

Sve zajedno treba kuvati negde oko 15 minuta i treba povremeno mešati sadržaj u šerpi.

Kada je kuvanje već pri kraju onda treba da dodate malo konzervansa i da mešate i dalje dok se konzervans potpuno ne rastvori.

Sok treba sipati u staklene flaše dok je još vruć, a zatim treba dobro zavrnuti čepove na flašama. Flaše možete uviti u krpe i ostaviti da se hlade u toku noći.

Recept 6 (Sok od zove sa pomorandžom)

Sastojci: 50 zovinih cvetova

5 kg šećera

6.5 l vode

50 ml soka od limuna

sok od 8 limuna

sok od 8 pomorandži

malo konzervansa (po želji)

Način pripreme: Najpre iscedite 8 limuna i 8 pomorandži, kako biste dobili sok od ovog citrusnog voća.

U šerpu stavite 6.5 dl vode, sok od limuna i sok od pomorandže, a onda u to stavite i zovine cvetove. Neka cvetovi stoje u ovoj tečnosti oko 24h.

Nakon toga dodajte 5 kg šećera i neka onda tečnost sa šećerom stoji još 24h. Naravno, potrebno je povremeno mešati ovu tečnost u tom periodu.

Sledećeg dana, odnosno nakon 48h koliko su cvetovi zove stajali u ovoj tečnosti, potrebno je procediti tečnost i nasuti je u čiste staklene flaše.

Kao i uvek, flaše je potrebno pre toga sterilizovati, a kada naspete sok u njih, gledajte da ih čvrsto zatvorite čepovima.

Međutim, naša preporuka je da pre nego što sok naspete u flaše, uzmete malo konzervansa i rastvorite ga u vodi, pa ga onda dodate u vaš sok od zove i promešate sve to.

Na taj način sačuvaćete vaš sok od eventualnog kvarenja i moći će svakako duže da vam traje.

Dakle, najbolje je presipati sok u flaše tek kada ste u njega ubacili i malo konzervansa, ali to je na vama da odlučite. Flaše sa sokom od zove i pomorandže se čuvaju u podrumu, u ostavi itd.

U ovom tekstu smo vam prikazali neke recepte koji će vam pomoći da jednostavno i brzo napravite svoj domaći sok od zove.

Već smo govorili o tome koliko je ovaj sok zdrav i koliko je dobro da ga uvrstite u svoj plan ishrane.

Međutim, da bi sok od zove dugo trajao i zadržao svoj kvalitet važno je da ga pravilno čuvate.

U receptima smo već spominjali da je sok od zove potrebno čuvati na tamnim i hladnim mestima gde nema vlage.

Dakle, birajte suva i hladnija mesta za skladištenje ovog soka, koji može da vam potraje i do godinu dana ako je flaša neotvorena.

Međutim, kada otvorite flašu ovog soka, onda bi bilo najbolje da ga što pre popijete i da ga čuvate u frižideru.

Spomenuli smo i da će ubacivanje male količine konzervansa u sok od zove svakako produžiti njegov rok trajanja.

Ono što takođe morate znati jeste da će se vremenom na dnu flaša u kojima se ovaj sok nalazi pojaviti određeni talog koji predstavlja polen koji se skupio, ali nemojte da brinete.

To neće promeniti kvalitet vašeg soka niti će mu smanjiti rok trajanja.

Polen koji se nataloži na dnu flaše može samo malo da razblaži vaš sok, što i nije loše, s obzirom da se sok od zove obično razblažuje vodom prilikom konzumiranja.

Međutim, ako ipak želite da budete sigurni u kvalitet vašeg soka od zove koji već mesecima stoji u podrumu ili u špajzu, onda je najbolje da ga procedite i pre samog konzumiranja.

Kao što ste mogli da vidite, sok od zove može da se pravi od cvetova zove i od njenih bobica.

Recepti za pravljenje soka od cvetova zove su dosta učestaliji, ali na vama je da izaberete kako ćete napraviti sok.

U svakom slučaju, ukus soka će biti dobar, a i sok će biti prepun zdravstvenih blagodeti.

Ipak, za kraj ćemo spomenuti i nešto o čemu se priča kao o negativnoj strani ovog soka. Naime, postoji verovanje da sok od zove nije dobar za muškarce jer navodno može da dovede do steriliteta.

Ipak, ne postoje nikakvi dokazi za to, a činjenica je i da su naši preci konzumirali sok od zove mnogo pre nas i da su nakon toga normalno dobijali potomstvo.

Dakle, sok od zove je potpuno bezbedan kako za žene tako i za muškarce. Ipak, kada je reč o trudnicama i dojiljama, savetujemo da se posavetuju sa lekarom pre nego što počnu da konzumiraju ovaj sok.

Postoje naznake da sok od zove može da dovede do spontanog pobačaja, tako da savetujemo oprez i razgovor sa stručnjakom pre konzumacije ovog soka.

Za sve druge sok od zove je potpuno bezbedan i mogu uživati u njemu kako odrasli tako i deca.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio od koristi i da ćete bez problema moći da napravite domaći sok od zove.

Za koju god varijantu soka da se odlučite, sigurni smo da ćete biti zadovoljni i da će vas sok od zove oduševiti svojim neodoljivim ukusom.

Naravno, uvek imajte na umu da je ovaj domaći sok ne samo ukusan, nego i jako koristan za vaše zdravlje, što može biti još jedan dodatan razlog zašto da ga napravite.

Uživajte u ovom lekovitom napitku i veoma brzo ćete i sami primetiti koliko je ovaj sok dobar za vas i za vaše najmilije.

Related Posts